xxmonika1828

xxmonika1828
Moje tablice obserwuje 9 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Szakszuka - jajka w pomidorach

Składniki na dwie porcje:
Jajka - 4 sztuki
Cebula - 1/2 sztuki
Czosnek - spory ząbek
Pomidory - 4 sztuki
Oliwa - łyżka
Sól, pieprz, świeża bazylia


Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę.
Do cebuli dodaj pomidory (razem z sokiem i pestkami) - smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko.
Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 
Podawaj z grzankami :)


Wartość odżywcza porcji szakszuki:
Energia: 267 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik pokarmowy: 4 g

Szakszuka jest dobrym źródłem: 
Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;
Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

(Tekst skopiowany z bloga zdrowe odzywianie przepisy) Nasionka z drzewa. Proste i efektowne. Sierpniowy Kalendarz Treningowy w 3 wersjach do druku. Kliknij w zdjęcie! 06.08 Pizza na spodzie z ciecierzycy 
Pomidory, Oliwki, Mozarella light, Jarmuz, Czerwona Papryka , Cebula, Czosnek, Tunczyk ...