youlive_onlyonce

youlive_onlyonce
Moje tablice obserwuje 50 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 M
Najprostszy jabłecznik z delikatną pianką.

Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Raffaello z kaszy jaglanej.

(Przepis po kliknięciu w zdjęcie) CIASTO BEZGLUTENOWE Z KASZĄ JAGLANĄ I RABARBAREM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
300 g kaszy jaglanej
470 ml wody
160 ml mleka
2 jajka
160 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 ml oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli

DODATKOWO:
250 g rabarbaru
cukier puder do oprószenia
Kaszę jaglaną płuczemy dwa razy w wodzie. Zalewamy 470 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Kaszę chwilę rozdrabniamy blenderem. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy mleko, olej, jajka, cukry oraz przesianą sodę. Miksujemy do połączenia i wylewamy do tortownicy (u mnie silikonowa) o śr. 24 cm. Na wierzch układamy pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. składniki

250g masła, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki kakao zagotować. Dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i przygotowane bakalie (nie trzeba używać bakalii). Przestudzić, dodać 2 szklanki mleka w proszku i wszystko razem wymieszać. Do masy dodajemy 70g ryżu preparowanego i ponownie wszystko mieszamy razem. Gotową masę układać na okrągłym wafelku i przykryć drugim wafelkiem. Pozostawić w lodówce do wystudzenia. Tort z truskawkami i kiwi

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)