zaeli

zaeli
Moje tablice obserwuje 57 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 xxx
Ciasto Śnieżny puch

 Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)
 
Spód:
ok. 200 g herbatników
 
Śnieżny puch:
500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
1 szkl mleka
2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe)
500 ml wrzącej wody
 
Kokosowa posypka:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
 
 
Przygotowanie:
 
Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki.
 
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia.
 
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
 
Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
 
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
 
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch. ... Czosnkowy kurczak w chipsach paprykowych

Składniki:

500 g filetów z piersi kurczaka
sos czosnkowy przygotowany z 500 ml jogurtu greckiego
150 g chipsów paprykowych

Przygotowujemy sos czosnkowy. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odkrajmy wszystkie nieciekawe elementy. Filet kroimy jak do nuggetsów. Chipsy najpierw kruszymy w paczce po czym mielimy je dokładnie za pomocą blendera. Kawałki mięsa moczymy dokładnie w sosie po czym obtaczamy w kawałkach chipsów. Zapanierowane kawałki układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 st C, aż panierka się lekko zarumieni. Tarta z bananami i kremem budniowym
-
Składniki na spód:

350 g ciasteczek Hit kakaowe

100 g masła



Składniki na krem budyniowy

400 ml mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

2 duże żółtka

2 łyżki cukru

1 łyżka masła



Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka żelatyny

2 duże banany

sok z 1 cytryny

20 g mlecznej czekolady



Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek „mokry piasek”, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i utworzyć z ciastek boki o wysokości 2 – 3 cm. Schłodzić w lodówce.

W 200 ml mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, cukier i dokładnie wymieszać, resztę zagotować i wlać mieszaninę, zagotować, zdjąć z gazu. Budyń przełożyć do plastikowej miseczki, przykryć z góry folią spożywczą żeby nie pojawił się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny utrzeć z łyżką masła i wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Banany pokroić w plasterki i wymoczyć dokładnie z każdej strony w soku wyciśniętym z cytryny i układać na wierzchu budyniu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na banany, wyrównać z góry.

Czekoladę rozpuścić, włożyć do foliowego woreczka, odciąć mały rożek i zrobić ozdobną kratę na wierzchu bitej śmietany. Dietetyczny kurczak z brokułami i cukinią:

- 500 gramów piersi z kurczaka
- 1 duży brokuł
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy

Piersi umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć na złoto do miękkości. Posolić.Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Cukinię umyć i nieobierając pokroić w półplasterki. Dodać do mięsa i przykryć pokrywką. Dusić do miękkości na niewielkim ogniu. Dodać brokuła, przyprawy i chwilę razem gotować. Posolić do smaku.

0

37

9

510

Tarta z bananami i kremem budniowym -...

2706aiwlyS
2706aiwlyS Wyszło dobre, ale krem za rzadki. Następnym razem spróbuję dać dwa budynie
KinderPingui
KinderPingui Zrobiłam, bardzo dobry bananowy smak, ale następnym razem dodam mniej mleka do budyniu, o był za ...
Fashionistka022
Fashionistka022 Muszę zrobić :)

8

256

Dietetyczny kurczak z brokułami i cuk...

adunialove12
adunialove12 Na ile porcji jest przepis ?
ZZetka
ZZetka Dlaczego przez wszystkie zdjęcia z jedzeniem na Zszywce muszę robić się głodna? ;_;

0

10

1

12

suflet11
suflet11 piękne

0

21

0

30

0

9

2

609

Już wiem co zrobić gdy zostanie mi ki...

MESSINIA
MESSINIA A mi nie wyszło. jak robiłam to ciasto się zwarzyło, a potem zakalec ja tra la la
mjrozanska
mjrozanska zrobiłam, jest pyszne, zakalcowate (ale to akurat mi pasuje :P ) i dzięki za przepis ^^ polecam &...
FrancesLove
FrancesLove U mnie porazka totalna,zakalec ale to pewnie z mojej winy bo zrobiłam w jednej foremce wiec popro...

1

112

Jagodowa bułka Dla ilu osób: 10 porcj...

buzzer
buzzer bardzo podobne do puddingu chlebowego :)

1

9

SKŁADNIKI: 1 kg serka homogenizowaneg...

RapKonserka
RapKonserka Robiłam z jagodami. Bardzo dobre ciacho;)

1

10

Chce tak rysować *-*

zaeli
zaeli ech, kto by nie chciał...