zaimplementowana

zaimplementowana
Moje tablice obserwuje 267 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Ciasto z truskawkami na biszkoptach. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Hoshina Utau - Blue Moon (Full) dobre podkreślenie i konturowanie, i jak nie do poznania :) Kinder Pingui


Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.



Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny



Składniki na polewę czekoladową:

- 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną )

- 50 g masła

- 3 łyżki mleka

- 1 łyżeczka oleju

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części.

Wszystkie składniki polewy czekoladowej umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.

Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu.

Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła.

Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, prz... ciacho