zolwik1991

zolwik1991
Moje tablice obserwuje 54 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Brak jeszcze zszywek.
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 6400 · Obserwują ją: 28642

Ostatnio dodane:

Ciasto z Wafelkami Zimowe Paznokcie – TOP 20 Modnych Inspiracji Które Są Modne w Tym Sezonie! Świąteczne Dekoracje do Ogrodu – TOP 24 DIY Dekoracji Które Odmienią Wasz Ogród Jakie Przystawki na Święta? TOP 10 Sprawdzonych Przepisów na Świąteczne Przekąski
Robczek1
Tam Gdzie Wzrok... Obserwuj

Zszywek: 966 · Obserwują ją: 25389

Ostatnio dodane:

Oglądać razem wschody i zachody słońca. Chwycić. Summer. Nie oszukasz.
Kingullka
Suwałki Obserwuj

Zszywek: 1062 · Obserwują ją: 3466

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
ami91
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

proszę... xxx ,,,,
Truskaweczka_22
Wrocław/Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 11053 · Obserwują ją: 60548

Ostatnio dodane:

*************** 20.10.2020 [*] :((( Ktoś chętny na filiżankę kawy ?☕️ Didi mówi wam Dobranoc i kolorowych snów ❤️
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 203 · Obserwują ją: 1369

Ostatnio dodane:

Indywidualny projekt sukni ślubnej ✂️ #sewing#sewingproject #sewingtutorial #tutorial #szycie#tulle #sukienkatiulowa #tiul #dress #weddingdress #wesele #wesele2020 #fashion#instastyle#pinterest #instadress #voguepolska #czestochowa #kobieta #polskadziewczyna #burda#kochamszycie #szycie #szycienamaszynie #sew #follow #fashiondesigner #youtube #sukienkawieczorowa #modeling #handsewing #sewing #hautecouture #couture #fashion#moda #czestochowa #designer#deign#flowers #tulleskirt #tulledress #dress #sukienka#sukienkanawesele #wesele2020 #kobieta#dziewczyna#woman #style #sewing#dress#sewingproject #czestochowa #tulledress #youtube #model #project #polskadziewczyna #polskakobieta #pasja #mojapasja #photooftheday #turkus #zielony #bohowedding #weddingdress #kochamszycie #burda #voguepolska #vogue #girl #girlpower#work #polska
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3630

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
_slowiczek_
Wszędzie Obserwuj

Zszywek: 1645 · Obserwują ją: 3900

Ostatnio dodane:

wow *.* ... ...