Lirit

Lirit od nicole18

Dodane 6.04 o 12:22
Obserwuj
*** BEZ PIECZENIA ***

Tiramisu z Kahluha

SKŁADNIKI

4 PORCJE
150 ml zaparzonej mocnej kawy
60 ml likieru migdałowego Amaretto
4 łyżki likieru kawowego Kahluha
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
250 g mascarpone (zimne)
100 g podłużnych biszkoptów

DO POSYPANIA:
gorzkie kakao


PRZYGOTOWANIE

Zaparzyć mocną kawę, wlać ją do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić.
Żółtka włożyć do metalowej miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut.
W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera.
Dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę.
Połowę biszkoptów maczać w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Ułożyć na dnie pucharków lub jednego naczynia. Oprószyć kakao.
Przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć resztą kremu.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

WSKAZÓWKI

Prawidłowe ubicie żółtek jest kluczowym elementem udanego tiramisu. Musimy zrobić z nich kogel mogel, gęstą puszystą i jasną masę. Ma być ona dość sztywna, nie może być rzadka i lejąca.

*** BEZ PIECZENIA ***


Tiramisu z Kahluha

SKŁADNIKI

4 PORCJE
150 ml zaparzonej mocnej kawy
60 ml likieru migdałowego Amaretto
4 łyżki likieru kawowego Kahluha
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
250 g mascarpone (zimne)
100 g podłużnych biszkoptów

DO POSYPANIA:
gorzkie kakao


PRZYGOTOWANIE

Zaparzyć mocną kawę, wlać ją do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić.
Żółtka włożyć do metalowej miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut.
W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera.
Dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę.
Połowę biszkoptów maczać w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Ułożyć na dnie pucharków lub jednego naczynia. Oprószyć kakao.
Przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć resztą kremu.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

WSKAZÓWKI

Prawidłowe ubicie żółtek jest kluczowym elementem udanego tiramisu. Musimy zrobić z nich kogel mogel, gęstą puszystą i jasną masę. Ma być ona dość sztywna, nie może być rzadka i lejąca.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły Desery, koktajle MASA desery +7 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.