Więcej zszywek z tablicy

Wypieki

Ciasto z mikrofali
Napoleonka bez pieczenia
Szwedzkie babeczki z jabłkami
Masa cukrowa
<3
SCONES ANGIELSKIE BUŁECZKI ...
Muffiny jabłkowe z cynamonem
Muffiny marchewkowe
CIASTO MARCHEWKOWE 'CA...
Murzynkowe muffiny
Doughnuts
Muffiny jagodowe
Muffiny czekoladowe
Muffiny z owocami letnimi
Uczta Lodu i Ognia - bułecz...
Włoskie bułeczki czosnkowe
Ciasto z masą budyniową
Obwarzanki z siemieniem lni...
Bułeczki czosnkowe
Hot cross buns
Ciastka świąteczne
Bułeczki czosnkowe
Ziołowe bułeczki 

Składnik...
Angielskie śniadanie
Bułeczki
Sernik japoński

Więcej zszywek ze źródła

lukrempolane.blogspot.com

TARTA Z JABŁKAMI

Składniki... TARTA Z JABŁKAMI (prosta)

... STRUDEL WIEDEŃSKI Z JABŁKIE... SZARLOTKA

Składniki:
- 1,2... lokum rozane

STRUDEL WIEDEŃSKI Z JABŁKIEM


Składniki:
- 1,5-2 kg jabłek
- 250 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- 100 g bułki tartej
- 125g roztopionego masła
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 125 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Natłuścić dużą blachę.

2. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z olejem, solą i ciepłą wodą. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody, by uzyskać miękkie ciasto. Ciasto dobrze wyrobić, aby stało się jedwabiste i gładkie. Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

3. Ciasto położyć na płóciennym obrusie posypanym mąką. Rozwałkować najcieniej jak się da. Pod ciasto włożyć dłonie. Za pomocą kciuków i dłoni maksymalnie rozciągnąć ciasto (ostrożnie, by go nie rozerwać!). Grube krawędzie odciąć.

4. Bułkę tartą zrumienić na odrobinie masła. Połową zrumienionej bułki posypać ciasto. Jabłka obrać i pokroić na cienkie płatki. Rozłożyć je na cieście*. Jabłka posypać cukrem, cynamonem, goździkami oraz rodzynkami. Całość posypać pozostałą bułką. Strudel zwinąć w rulon, wykorzystując do tego celu tkaninę, na której leżało ciasto. Strudel przełożyć na blachę. Obficie polać stopionym masłem i włożyć do piekarnika. Piec, aż ciasto będzie miało złoty kolor.

* Nadzienie można rozłożyć na dwa sposoby: na całej powierzchni ciasta (strudel będzie wtedy składał się z kilku warstw ciasta i kilku warstw nadzienia) lub na jednym z jego brzegów (wtedy całość nadzienia otoczona będzie kilkoma warstwami ciasta). W Wiedniu podano mi ten drugi wariant.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
bombeleq86
zalozto_com
klaudia509
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY