biedroneczka1993

biedroneczka1993

Dodane 18.09 o 12:03
Obserwuj
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
 
Prawie jesień za oknem i właśnie ta pora roku kojarzy mi się z szarlotką, pięknymi dojrzałymi i pachnącymi jabłkami w kuchni. A obok moja ulubiona książka kucharska :)

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1,5 kostki masła (kostka = 250 g), zimnego
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół, uformować w dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki*
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Ponadto:
kilka łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z sokiem z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Nadzienie jabłkowe powinno być gęste, lecz nie rozgotowane.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, można zetrzeć (ja rozwałkowałam) i podpiec w piekarniku przez około 10  - 15 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta (ja znowu rozwałkowałam).
Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180°C, aż się góra ciasta ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE


Prawie jesień za oknem i właśnie ta pora roku kojarzy mi się z szarlotką, pięknymi dojrzałymi i pachnącymi jabłkami w kuchni. A obok moja ulubiona książka kucharska :)

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1,5 kostki masła (kostka = 250 g), zimnego
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół, uformować w dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki*
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Ponadto:
kilka łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z sokiem z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Nadzienie jabłkowe powinno być gęste, lecz nie rozgotowane.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, można zetrzeć (ja rozwałkowałam) i podpiec w piekarniku przez około 10 - 15 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta (ja znowu rozwałkowałam).
Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180°C, aż się góra ciasta ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Polubili: monikamisiak22
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: