edzial

;)
edzial
Moje tablice obserwuje 1595 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 ....
Jak długo gotować warzywa? Nalewka z jarzębiny

1. Przepis na nalewkę
By ją przygotować, potrzebujemy 30 dag owoców jarzębiny, kilka suszonych daktyli, rodzynki, 100 ml spirytusu 96 proc., 100 ml brandy i 900 ml wódki. Umyte owoce zasypujemy cukrem, spirytusem, połową wódki i brandy.

Po czterech tygodniach zlewamy alkohol, a owoce zalewamy resztką wódki i znów odstawiamy (tym razem na tydzień). Potem łączymy zlane płyny, filtrujemy i odstawiamy na kilka miesięcy.

2. Nalewka z jarzębiny

Istnieje rownież inny sposób na przygotowanie tego specyfiku. Szklankę dojrzałych owoców jarzębiny zalewamy na dwa tygodnie 0,5 l wódki. Przelewamy do butelki, odstawiamy. Pozostałe owoce zalewamy kolejną porcją wódki i znów pozostawiamy na dwa tygodnie. Potem oba płyny zlewamy do garnka i dodajemy kilka łyżek miodu.

Nalewka nabierze smaku i charakteru po kilku tygodniach.
W zimowe wieczory zaś doskonale rozgrzewa. 
Jarzębinówkę stosować można przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego.

3. Jarzębina czerwona – właściwości
Jarzębina zawiera sporą dawkę witaminy C, tak potrzebnej w leczeniu przeziębień, oraz witaminy A, E, K, P. Owoce dodaje się do mieszkanek ziołowych stosowanych w dolegliwościach pęcherza i nerek, bowiem jarzębina działa moczopędnie. Stosowana jest również w zaburzeniach jelitowych, zaparciach i wzdęciach.

Ze względu na zawartość garbników ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Obecność flawonidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Ma dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka.


Z czerwonych jagód można przygotować soki, musy, galaretki do mięs, konfitury, dżemy oraz nalewkę. Do przetworów nadają się tylko dojrzałe owoce. Warto je jednak na dwa dni zamknąć w zamrażalniku lub zbierać dopiero po jesiennych przymrozkach. Są wtedy łagodniejsze w smaku i mniej gorzkie. Jak wyczyścić piekarnik. Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone)

farsz:
500 g pieczarek
duża cebula
przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz 
ok. 2 łyżki masła 

ser żółty w plastrach
jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)

Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Przepis - Słodka StronaRoladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:

Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone) pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem (po ok. 1/2 łyżeczki) oraz ziołami (po ok. szczypcie).

Na rozwałkowane ciasto francuskie wykładamy niezbyt grubą warstwę ostudzonego farszu, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.
Następnie kroimy plastry roladek (można je wcześniej umieścić na chwilę w zamrażalce, aby plastry lepiej się kroiły), przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 180°C przez ok. 15- 25 minut do zrumienienia ciasta.
Podajemy z dowolnymi sosami. KURCZAK W SOSIE CZOSNKOWO-IMBIROWYM

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
1 fix kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym od Blue Dragon
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1/2 papryki
1 cebula dymka
2 młode marchewki
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia

Dodatkowo:
Makaron ryżowy (lub papier ryżowy, jeśli chcesz sajgonki)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i bardzo drobno pokrój. Mięso włóż do miski, dodaj składniki marynaty i dokładnie wymieszaj, by całość była pokryta z każdej strony. Odstaw do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej godzinę).

Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Mięso wraz z marynatą wrzuć do woka z odrobiną oleju (jak nie masz, to na zwykłą patelnią) i smaż do całkowitej utraty surowości. Dodaj cebulę, paprykę i marchewkę. Razem smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

Kolendrę posiekaj i dodaj do dania wraz z sokiem z cytryny już na sam koniec, na ostatnią minutę. Wymieszaj całość dokładnie.

Jak wspomniałam wyżej – podać możesz dowolnie. U mnie były to dwa rodzaje dania – z makaronem ryżowym i w formie sajgonek. Ale możesz też ugotować ryż jako dodatek, a nawet wykorzystać to nadzienie, jako farsz do pierożków.
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 4358 · Obserwują ją: 20577

Ostatnio dodane:

taras w wiejskim stylu basic pump nageldesign aktuelle farben 2019 wisława szymborska bedziemy mijac sie bez gestu
palinka96
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 110

Ostatnio dodane:

Ładne?
moniaaaa
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Moje dzielo Świetny plecak. Jak z kreskówki! GrubSon - Na szczycie (official video) Piękna fototapeta!
alla2016
Obserwuj

Zszywek: 296 · Obserwują ją: 3

Ostatnio dodane:

Mięsne smarowidło do chleba Ciasto Balladyna Sałatka z kapusty i marchwii na zimę Syrop z kwiatów lipy
asiaklaudiaadamlena
... Obserwuj

Zszywek: 207 · Obserwują ją: 137

Ostatnio dodane:

... kuchnia ... ...
syleneczka
... Obserwuj

Zszywek: 1598 · Obserwują ją: 1790

Ostatnio dodane:

To jest odpowiedzi tatuaż dla mnie ^.^ obrazek z korków po winie , własnoręcznie wykonane ... ...
Venge
lilia Obserwuj

Zszywek: 186 · Obserwują ją: 670

Ostatnio dodane:

Owoce morza
1 miska Krewetek
Produkty
1 łyżka Bazyli
7 Ząbków czosnku
Makaron i ziarna
 makaron Penne
Dodatki i przyprawy
1/8 łyżeczki Papryki
1/4  papryki czerwonej
1/2 łyżeczki soli
Olej i ocet
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały słoik Pomidorów suszonych 
Nabiał
1 szklanka sera Mozzarella
Płyny
1/2 szklanki Zarezerwowanej gotowanej wody makaronowej Jesienno-zimowe połączenie! Ciepłe i na pewno do wypróbowania. Dajcie znać jak się podoba i czy taki styl się Wam podoba!? <3 Piękne, wracające do mody spodnie. Elegancja Francja! Fajne połączenie i zawsze pasujące! <3 nowy zakup
kasia25193
s Obserwuj

Zszywek: 64173 · Obserwują ją: 17041

Ostatnio dodane:

Krem kalafiorowo-selerowy Nie masz pomysłu na śniadanie. Uważam że to jest jeden z najbardziej skomplikowanych posiłków. Może dlatego że pierwszy i zawsze człowiek chce żeby był jak najbardziej pożywny i dawał energię na resztę dnia. A oto idealne połączenie smaku, sytości i energii. keto zielony omlet Wegański kebab na patyku Czarny naleśnik Oreo
moniaa77
Obserwuj

Zszywek: 8373 · Obserwują ją: 1880

Ostatnio dodane:

zupa szpinakowa ... Khaki parke od gretastyl z 31 sierpnia - najlepsze stylizacje i ciuszki sprzedam, rozmiar 37, wysokość obcasa 10 cm , cena około 60 zl
justibiusti
Toruń Obserwuj

Zszywek: 2377 · Obserwują ją: 2504

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
Nika89
Obserwuj

Zszywek: 11445 · Obserwują ją: 11275

Ostatnio dodane:

łazienka kuchnia .... ....
bezTomka
Obserwuj

Zszywek: 30 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

...:) koszyczek na drobiazgi, który sama zrobiłam:)
Jeśli szukacie więcej inspiracj... dekoracja z szyszek śuper myśl!
MALUTKAOK
Gdynia Obserwuj

Zszywek: 209 · Obserwują ją: 605

Ostatnio dodane:

°°° ... Oj chciałbym taką :) <3 piękny hol!
MariszkaBa
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Pomysł na przekąskę. eyes ....:) Sernik  który  zawsze wychodzi .
Sernik zebra... Pomysł na ciasto które każdemu wychodzi :) Składniki: 1 kg.mielonego sera z wiaderka, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 3 łyżki kakao. Ser przekładam do miski i miksuję dokładnie dodając stopniowo po jednym jajku, cukier i proszek budyniowy. Masę dzielę na dwie części, do jednej daję kakao i mieszam. Keksówkę o wym.23x10cm wykładam papierem do pieczenia i na przemian łyżką wykładam masy jasną i ciemną. Keksówkę daję do większej blaszki, wypełnionej do połowy wodą (woda powinna sięgać przynajmniej do 1/3 keksówki. Wcześniej dobrze jest sprawdzić czy blaszka nie przecieka). Całość piekę w temp. 160 stopni ok. 1 godz, następnie zwiększam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze 20min. Usuwam blaszkę z wodą, a foremkę z sernikiem trzymam w piekarniku do przestudzenia. Sernik trzymam w lodówce. Smacznego!
dzusi
Chojnice Obserwuj

Zszywek: 636 · Obserwują ją: 2016

Ostatnio dodane:

Tani pomysł na ozdoby na choinkę Dekoracja świąteczna w domu dwupoziomowym Bałwanki z kapsli FIT PRALINKI? Potrzebujecie...
carmenn
Obserwuj

Zszywek: 32 · Obserwują ją: 18

Ostatnio dodane:

sałatka z brokułami i serem fetą 
Składniki:
- dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
- ok. 10-15 dag sera feta
- mały, gęsty jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- ząbek lub dwa czosnku
- garść płatków migdałów
- sól, pieprz
Brokuły podziel na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj
(b. krótko gotuj) ok. 2-3 minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej. Wyjmij z wody łyżką cedzakową i ułóż na talerzu do wystudzenia. Z jogurtu, majonezu, szczypty soli, pieprzu i zgniecionego ząbka czosnku wymieszaj sos. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymaj na ogniu do lekkiego zezłocenia. Pokrusz fetę na brokuły, zalej wszystko sosem i posyp uprażonymi migdałami. choker diy (ps. Zapraszam na YouTube "kerwetka". Znajdziesz tam DIY i różne ciekawe pomysły) Łazanki z cukinią i pieczarkami
500g cebuli
350g pieczarek
700g cukinii
200g suchego makaronu łazanki

olej rzepakowy
sól

Cebulę cienko siekam. Wrzucam na patelnię z 2 łyżkami oleju solę i podsmażam. Dorzucam posiekane pieczarki i duszę wszystko pod przykryciem aż cebula będzie miękka. Cukinię kroję ze skórą cieniutko i dorzucam do pozostałych warzyw. Kiedy cukinia będzie już przeźroczysta/miękka podkręcam gaz ściągam pokrywkę i mieszając odparowuję nadmiar płynów.

Wrzucam ugotowane i odcedzone łazanki, mieszam delikatnie ale dokładnie. Wyłączam gaz i odstawiam pod przykryciem na czas szykowania talerzy.

Smacznego FIT PLACUSZKI Z CUKINII <3 BARDZO PROSTE I SZYBKIE DO WYKONANIA :)
katarzyna125
Łódź, Poland Obserwuj

Zszywek: 21 · Obserwują ją: 1225

Ostatnio dodane:

Beza z orzechami, krówkami i dulce de leche
Składniki:

3 białka
szczypta... TORT DACQUOISE. Lubicie? przepis po kliknieciu w zdjecie:) Serniczki truskawkowe w szklankach

Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:
80... bezy cynamonowe. Po przepis kliknijcie w zdjęcie
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40390 · Obserwują ją: 114409

Ostatnio dodane:

.♡. mat w różowym wydaniu ... Ciasto marchewkowe
LadyZgaga
WROCŁAW Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12

jolka1982m
Obserwuj

Zszywek: 172 · Obserwują ją: 200

Ostatnio dodane:

Przepis na granolę Rollsy z Tortilli: TOP 10 Najlepszych Przepisów na Pyszne Przekąski Pyszne i Zdrowe Koktajle Odchudzające: TOP 12 Najlepszych Fit Przepisów Jedzenie do Pracy: TOP 15 Najlepszych Propozycji na Lunch do Pudełka
anokhi
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Mini szarlotki na cieście francuskim Wzmacniamy brzuch intensywnie :) Pasztet jajeczno pieczarkowy

składniki:

10 ugotowanych jajek
2 surowe jajka
500 g pieczarek
1 spory pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 cebula
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżka masła

ugotowane jajka drobniutko kroimy, lub przeciskamy przez taką specjalną metalową kratkę do krojenia jajek (wtedy zajmuje to góra dwie minutki :) ). surowe pieczarki ucieramy na grubych oczkach tarki. cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i majeranek. można tez dodać łyżeczkę czerwonej papryki. masa powinna być dobrze słona i pieprzna. dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. keksowkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. z wyjmowaniem lepiej poczekać, aż będzie całkiem zimny.
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8044

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
blondynka015
Obserwuj

Zszywek: 627 · Obserwują ją: 363

Ostatnio dodane:

Paznokcie w stylu negative space za pomocą tasiemki krok po kroku ------> KLIK ...<3 Szyszki z ryżu i mleka skondensowanego oraz duża ilość bakalii Zupa krem szpinakowa
Lista zakupów:

Opakowanie świeżego (ewentualnie mrożonego) szpinaku
Seler naciowy – dwie łodygi
Cukinia – jedna duża
Mleko odtłuszczone ¼ szklanki
Kostka warzywna o obniżonej zawartości tłuszczu i soli
Łyżka oliwy z oliwek
Cebula
2 ząbki czosnku
Gałka muszkatołowa, pieprz, sól – do smaku
Feta do smaku
Grzanki z chleba pełnoziarnistego
 

Przygotowanie:

Na patelni beztłuszczowej rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego). Cebulę posiekać w kostkę wrzucić na oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć do miękkości. Następnie dodać świeże liście szpinaku – dusić pod przykryciem do miękkości (jeżeli szpinak jest mrożony – wcześniej rozmrozić, odlać wodę, chwilę przesmażyć z cebulą i czosnkiem).
Do garnka wlać ok. ¾ szklanki wody, zagotować i wrzucić posiekany seler i cukinię. Dodać kostkę warzywną. Gotować do zmiękczenia warzyw.
Do cukini i selera dodać przesmażony szpinak. Chwilę pogotować, a następnie zblendować.
Dolać mleko i przyprawy do smaku. Wymieszać i znów chwilę pogotować.
Fete pokroić w kostkę. Chleb upiec w piekarniku / tosterze / na patelni beztłuszczowej.
Do misek nalewamy zupę krem, wrzucamy fetę i podajemy z grzanką.
Dodatkowo można uprażyć na patelni beztłuszczowej płatki migdałów i posypać nimi zupę.
a_grafka
Obserwuj

Zszywek: 284 · Obserwują ją: 103

Ostatnio dodane:

20 Pomysłów na świąteczne stroiki PONAD WSZYSTKO - N. YOON Kruche ciasto ze śliwkami i bezą :))
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19152 · Obserwują ją: 189936

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 39956

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
misiula_1313
Mława Obserwuj

Zszywek: 414 · Obserwują ją: 1097

Ostatnio dodane:

.../zzz bukiet ślubny .../zzz w sam raz na jesień :)
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY