wasza_pancia

wasza_pancia
Moje tablice obserwuje 39 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Kawa bananowa na zimno Przepis po kliknięciu w zdjęcie :) Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy z nutą curry: 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka śmietany 18 lub 30 % 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru sól morska świeżo mielony pieprz Z cukinii odcinamy oba końce i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na sitko, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajko, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy bułkę wymieszaną z parmezanem. Ponownie mieszamy i toczymy ręką małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodajemy drobno pokrojone lub wyciśnięte czosnki, przesmażamy minutę i zalewamy krojonymi pomidorami. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, gałkę oraz cukier, sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę, a na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut. Sosy sałatkowe inspiracje : > Potrawka z kurczaka (dla 3 osob) Skladniki: 2 slodkie papryki (czerwona i pomaranczowa) 5-6 pieczarek brazowych pol cebuli dwa zabki czosnku 1 torebka ryzu basmanti 1 lyzeczka bazyli suszonej 1 lyzeczka suszonego oregano pieprz i sol do smaku 1 duza piers z kurczaka 1 puszka pomidorow krojonych Sposob przygotowania: Kurczaka i papryke kroimy w kostke, pieczarki w plasterki. Kurczaka wrzucamy na patelnie i smazymy na srednim ogniu okolo 6 minut – przyprawiamy do smaku pieprzem i sola. Cebule i czosnek siekamy na drobno, wrzucamy do kurczaka, nastepnie dodajemy papryke i pieczarki – dodajemy bazylie i oregano – przykrywamy patelnie pokrywka i gotujemy potrawke przez kilka minut az pieczarki i papryka zmiekna. W miedzyczasie gotujemy ryz, wedlug opisu na opakowaniu. Do prawie gotowej potrawki dorzucamy pomidorki z puszki i odrobine pozostalego w puszce sosu. Gotujemy wszystko juz bez przykrycia przez okolo 6-8 minut, podajemy z cieplym ryzem :) Potrawke mozna zrobic tez w piekarniku jesli mamy odpowiedni garnek badz naczynie zaroodporne z przykryciem. Po prostu wrzucamy wszystko do jednego garnka i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 200 st) na 45-50 minut pod przykryciem (az kurczak bedzie miekki i wszystkie warzywa – na koncu dodajemy pomidorki tym razem bez sosu). Odkrywamy garnek i w zmniejszonej temperaturze trzymamy jeszcze przez 5-10 minut w piekarniku.