Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

diy
Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm


Składniki:


1 kg zmielonego 3-krotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. "Mój Ulubiony")800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki)100 g orzeszków solonych200 ml śmietany kremówki200 g mlecznej czekolady (dobrej jakości)5 łyżek mąki ziemniaczanej6 jaj200 g herbatników100 g masłacukier puder do masy - 1 szklanka (tutaj najlepiej dobrać ilość wg uznania, bo masa z dodatkiem kajmaku już jest słodkawa)


Wykonanie:


Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. 


Na spód wyłożyć zmielone z masłem herbatniki.


W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne.


Masę wylać na herbatniki. 


Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny.

PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach.


Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę. 


W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić. 


Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!
  



Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

na 8 porcji

4 jajka
5 dużych pieczarek
1 malutka cebula
1 łyżeczka oleju
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 łyżki majonezu domowej roboty, tutaj przepis
Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i podziel na pół. Oddziel żółtka.
Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na oleju, po czym dodaj pieczarki. Smaż pieczarki w wysokiej temperaturze, aby szybko odparowały. ostudź.
Żółtka zgnieć widelcem. Dodaj pieczarki i cebulę, posiekaną na drobno pietruszkę oraz majonez i przyprawy. Wymieszaj.
Napełnij farszem połówki jajek, udekoruj ewentualnie pietruszką.
Składniki:

Ciasteczka:

IlośćSkładnik



3 szklanki  mąki pszennej



1 szklanka  gęstej kwaśnej śmietany 
250 g  zimnego masła

Dodatkowo:

powidła, konfitury, dżem,  do nadzienia (u mnie tym razem śliwkowe)

Sposób przygotowania

Z podanych składników energicznie zagnieść ciasto. Schłodzić je przynajmniej godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować (mniej więcej jak na pierogi, ale nie na tyle cienko by ciasto było przezroczyste). Wyciąć kwadraty około 8 cm x 8 cm. Na środku zrobić kleksa z powideł (łyżeczka). Zwinąć w rurkę, tak, żeby ciasto mocno nie zachodziło na siebie, bo będzie w środku surowe (robiąc około 1 cm zakładkę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor (ok 15 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem (ja nie sypałam już pudru, dla mnie były wystarczająco słodkie bez).
Sałatka makaronowa z ogórkami kiszonymi

Składniki:

- opakowanie drobnego makaronu
- słoik ogórków kiszonych
- puszka kukurydzy
- puszka groszku zielonego
- puszka fasoli czerwonej
- papryka czerwona i żółta
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka majonezu Develey
- 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
- sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, fasolę i groszek. Ogórka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy posiekaną bazylię, zioła, sól, pieprz, majonez i jogurt. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Przekładamy do miseczek i jemy ze smakiem. Użyłam majonez firmy Develey, jest bardzo smaczny i kremowy, polecam.
Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem

Składniki:
1 czerwona papryka
1 średni brokuł
300g żółtego sera
grzanki ziołowe
200ml śmietany gęstej 18%
2 łyżki majonezu
zioła do sałatek
czosnek świeży lub granulowany

Wykonanie:
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Następnie kroimy różyczki brokuła na pół.
Paprykę kroimy w kostkę.
Ser kroimy w kosteczkę.
Do gęstej śmietany dodajemy 2 łyżki majonezu, zioła do sałatek oraz czosnek granulowany lub świeży przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, dodajemy wcześniej przygotowany sos. Na sam koniec, przed podaniem, należy dorzucić grzanki.
Pieczony zając
Składniki:
Mąka - 1kg
Mleko - 150ml
Olej - 200ml
Woda - 300ml
Drożdże - 70g
Sól - 30g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 40g
Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Konfitura morelowa - 200g
Rodzynki - 100g
Przygotowanie:
W lekko podgrzanym mleku, z dodatkiem cukru drobnego białego i 3 łyżek mąki, przygotowujemy rozczyn z drożdży. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość, łączymy go z mąką, wodą i olejem. Wyrabiamy ciasto i gdy jest już dobrze wyrobione odstawiamy na krótką chwilę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdego robimy cienki wałeczek, od którego odkrawamy jeden kawałek 3 cm i jeden 1 cm. Pozostałą część zwijamy w spiralę, do której dokładamy ten 3-centymetrowy nacięty kawałek (główka królika) oraz 1-centymetrowy czyli ogonek. Wypiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zająca smarujemy konfiturą morelową i posypujemy cukrem perlistym. Z rodzynek robimy oczka.
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
2 op świeżego szpinaku
6-8 płat lasagne
3-4 łyżki oliwy
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
kilka plastrów prosciutto
250 g sera gorgonzola
pieprz
sól 

Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
600 ml mleka
2 liście laurowe
100 g startego parmezanu (zastępuję startym serem mozzarella)
kilka kropel soku z cytryny

W garnku osolonej wody gotujemy płaty lasagne.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy zblanszowany szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy 7 min. Dodajemy kawałki sera gorgonzola. Plastry prosciutto kroimy na cienkie kawałki i podsmażamy.
Sos beszamelowy: w rondlu rozpuszczamy masło dodając mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i stale mieszając stopniowo dodajemy mleko oraz liście laurowe. Ostudzamy. Dodajemy starty parmezan i doprawiamy szczyptą soli oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu winnego.
Na natłuszczonym spodzie żaroodpornego naczynia, układamy ugotowane płaty lasagne. Pokrywamy szpinakiem oraz podsmażoną prosciutto. Przykrywamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i nakładamy kolejne płaty. Czynność tę powtarzamy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii. Dodatkowo możemy posypać startym serem parmezanem lub mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika do 180 st i pieczemy 15 min.
  



Filety z kurczaka w stylu francuskim 

Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 4 plastry szynki
- 4 plastry żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Filety opłucz, osusz. Każdy przekrój w poprzek na dwa płaty. Potem przy użyciu długiego, ostrego noża zrób w każdym z nich nacięcie.

2. Filety oprósz solą i pieprzem. W środek każdego włóż złożony plaster szynki owinięty plastrem sera. Nacięcia zepnij wykałaczkami.

3. Kieszonki panieruj kolejno w mące, jajku rozmieszanym z mlekiem i tartej bułce. Połóż na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor.
  



Lekka zapiekanka brokułowa z camembertem
100 g brokułów
50 g cukinii
30 g żytniego makaronu razowego
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 jajko
1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania
1 łyżeczka suszonej bazylii

Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty.
Makaron gotujemy aldente. 

Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.

Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego,
następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym
camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę
i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
  



Sernik w czekoladowe kropki
Składniki:

(tortownica - 24 cm)

Spód ciasta
1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników( 200 g )
1/ 4 kubka kakao ( 62,5 ml)
2 łyżki cukru
0,5 kostki roztopionego masła (100g)

Masa serowa
1000 g miękkiego sera ( np. wiaderkowy Starco)
1 kubek cukru ( 250 ml)
4 jajka
110 g ciemnej czekolady
2 łyżeczka esencji waniliowej
2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia.

W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. Wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki

Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników.

Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.

Można też piec sernik w kąpieli wodnej.

Jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia.

Czekoladowa polewa
50 ml wody( lub pół na pół z sokiem lub nalewką wiśniową)
75 g cukru pudru
25 g kakao
50 ml śmietany (kremówki)
1 łyżeczka żelatyny + 10 ml wody

Wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni C. Na końcu dodajemy namoczoną i rozpuszczona żelatynę. Polewamy i zostawiamy do zastygnięcia.
xhxu
kuchnia na obcasach: Kurczak w chrupiącej panierce serowej Składniki: 1 kg kurczaka - u mnie pałki z kurczaka marynata: 1/4 szkl. oliwy (oleju) 1/4 szkl.+ 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki suszonego chili - w proszku lub płatki panierka: 1 szkl. bułki tartej 1/2 szkl. parmezanu, pecorino lub np. bursztynu (można użyć mieszanki tych serów) ok. 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z octem winnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano i chili, mieszamy dokładnie. Umytego, osuszonego i pokrojonego na kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie nią pokrywamy kawałki mięsa. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Kurczaka marynujemy przez co najmniej 1 godzinę, najlepiej dłużej. Wszystkie składniki panierki mieszamy ze sobą. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dokładnie obtaczamy w panierce, dociskając ją do mięsa. Kawałki kurczaka układamy na blaszy do pieczenia. Ja dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, aby mieć mniej do mycia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 200°C.
....
Sałatka Wielkanocna
, ptasie mleczko.

Składniki:
8 jajek
półtorej szklanki cukru
50 g żelatyny
1 galaretka czerwona
2 łyżeczki kakao
1 cukier waniliowy


Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody, i dzielimy na trzy porcje ( przelewamy w trzy szklanki )
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. 
Tortownicę lub tak jak u mnie naczynie żaroodporne, smarujemy masłem.
Nasze jajka porządnie myjemy, ja dodatkowo przelewam je wrzątkiem i robimy deser.
Pierwsza warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy porcję żelatyny może być letnia, ubijamy chwilkę i wylewamy na dno naszego naczynia, wstawiamy do zamrażalki by nam szybko zastygło.
Druga warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy kakao a następnie porcję żelatyny, wykładamy na pierwszą warstwę i też do zamrażalki.
Trzecia warstwa: 8 żółtka i pół szklanki cukru oraz cukier waniliowy ubijamy aż rozpuści się cukier, dodajemy ostatnią porcję żelatyny, wykładamy na drugą warstwę, wkładamy ponownie do zamrażalki by się dobrze skrzepło. Na wierzch wylewamy chłodną galaretkę a następnie możemy już chłodzić w lodówce.
Składniki:

- 1 bagietka

- oliwa z oliwek 

- 3 ząbki czosnku

- 2 pomidory

- 1 cebula

- 80 g sera cheddar

- 100 g sera mozzarella

- oregano


Bagietkę kroimy po skosie na grube kromki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy je oliwą. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozdzielamy go równo na pokroją bagietkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut, aż bagietka się zarumieni. W międzyczasie pomidora i cebulę kroimy w kostkę i razem mieszamy. Złociste bagietki wyciągamy z piekarnika i układamy na nich pomidory z cebulą, na wierch ścieramy sery cheddar i mozzarella, na koniec posypujemy oregano i odstawiamy na kilka minut do piekarnika aż sery się roztopią. Bardzo ważne jest aby "pilnować" piekarnika gdyż bagietka bardzo szybko "łapie kolor".
Placki jogurtowe z truskawkami
kładniki, około 16 placków:

• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek



Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12%



Przygotowanie:

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.
Pyszna przystawka !  pomidory majonez ser  żółty czosnek szczypiorek sól i pieprz do smaku

Krok 1

Pomidory kroimy na plastry, ser ścieramy na tarce, a szczypiorek siekamy.

Krok 2

Pomidory kładziemy na talerz, następnie smarujemy je majonezem, posypujemy startym serem i szczypiorkiem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem. Kliknij w zdjęcie i zobacz przepis.
Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka

Dodatkowo:
40 g żelek
20 szt. droży
40 g białej czekolady
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka).
W drugim naczyniu mieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy).

Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki.

Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki i draże – ponownie wymieszać.

Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości  i piec 25 minut w 180 stopniach.

Po 20 minutach pieczenia można górę babeczek udekorować kawałkami białej czekolady.
Gdy babeczki trochę przestygną można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
Składniki:

1 kg ziemniaków

250 g żółtego sera

1 jajko

250 ml śmietany kremówki 30 %

1 łyżka masła

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Prostokątną formę smarujemy masłem lub olejem, układamy warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzamy warstwy, na samej górze układamy plasterki ziemniaków i zalewamy potrawę bitą śmietaną z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40–50 minut. W podobny sposób możemy przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera, serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny.
ziemniaczki z boczkiem z grila
Składniki:

Ciasto na spód:

200 g ciasteczek LuGo czekoladowych
85 g masła 
Masa serowa:

750 g białego sera (jak zwykle używam Oetkera)
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
250 g mleka skondensowanego słodzonego
5 jajek
300 g białej czekolady
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch:

250 g sera białego Oethera
200 g śmietany 12%
100 g (można 200g, ale po co dodawać kalorii) śmietanki 30%
90 g cukru pudru
Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C.

Spód: pokruszyć ciasteczka drobno. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę spodową rozłożyć równomiernie na papierze. Piec w 175'C przez 7 minut. Wyciągnąć z piekarnika. 

Masa serowa: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować sery, z mąką i mlekiem skondensowanym. Następnie dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Na koniec dodać czekoladę i wanilię. Masę serową ułożyć na upieczonym spodzie. Piec w 175'C przez 15 minut, następnie przez 45 minut piec w 150'C. W między czasie ubić śmietankę 30%. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę 12% z serkiem i cukrem. Na koniec wymieszać masę serową wierzchnią ze śmietanką 30%. Wyciągnąć sernik z piekarnika i nałożyć wierzch. Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 30 minut w temperaturze 150C.
  



Sernik z jogurtów greckich
Składniki na masę jogurtową:
3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :)
8 jajek
¾ szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3/4 szklanki oleju

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami.
Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na ok. godzinkę.
Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Włożyć do piekarnika i piec w 180*C ok. 20 minut,
Masa:
Żółtka ubić z cukrami, osobno ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej.
Wymieszać delikatnie łyżką.
Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto.
Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C.

Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3łyżki kakao
3łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę.
Obserwuj profil
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

Dodane 19.03 o 17:32
Przypnij Polub Komentuj
  11931
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)
Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.

Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)
Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.

, aby dodać komentarz.

Wave1994

Wave1994

Robiłam je i jest pyszne, dodam że robiłam go na jogurcie 0%, zamiast cukru użyłam słodzików i miałam zamrożone borówki, ale pomimo tego pięknie wyrosło i wszystkim smakowało :)

20.03 o 20:51   4  |  1
maartaa947

maartaa947

Wave1994, a jaki wymiar blaszki miałaś? ;) też chcę zrobić ;)

25.03 o 9:39  
    | 
Wave1994

Wave1994

maartaa947, 27cm na 10cm, wysokość 7 :)

26.03 o 19:08    | 
Ice_Marta

Ice_Marta

Lubię ciasta, chętnie i ja zrobię:D

21.03 o 10:57   1  | 
pantofelka12

pantofelka12

a mozno zamiast borowek dodac jagody?

24.03 o 9:43    | 
nieznajoma5211

nieznajoma5211

pantofelka12, mozesz dodać jakiekolwiek owoce

25.03 o 11:53    | 
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

pantofelka12, pewnie , że mozna

24.03 o 10:18  
    | 
pantofelka12

pantofelka12

zrobilam z jagodami i wyszlo super tylko dalam wiecej jogurtu :)

25.03 o 12:34   1  | 
nataszkin

nataszkin

A można dodać jakikolwiek inny owoc?

7.04 o 11:24  
    | 
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

nataszkin, jak najbardziej można dodać inny owoc . Nie musza to być jagody czy borówki

7.04 o 12:00  
    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Gabi_ss
Anek0208
ExcellentShrew
LunaLuna
TurbulentTime
natala3725
sm123456
xvclkx
iza16051997
Lexi666
grzecznaaa96
_amaranthine_
mela890
Mihrable
taja_09
marysiek17
agataala
_Gwen_
Nig11
annlajf
imsiebtenhimmel
weselnapolska
ZombieBlackBerry
MaineCoon
agnessa_88
lobuzianka
swanka
Mata7
Blackyourlady
aladonaa
BlackCherry96
Truskaffka666
kasiulka91

oraz 611 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry