Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

MROZONY SERNIK Z NUTELLA

Składniki na spód:
300 g ciastek digestive z czekoladą
120 g nutelli

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:
400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)
100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
300 g lodów waniliowych, miękkich
1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
300 g nutelli

Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.
Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.*

Ponadto:
200 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.
Smacznego :)

*w razie długiego pobytu w zamrażarce, wyciągnąć wcześniej, by zdążył zmięknąć
Lekko i treściwie
Sałatka nicejska

1 główka sałaty lodowej
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4-5 filetów anchois
2 jaja na twardo
Sos winegret: 4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 duży starty ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka musztardy
oregano
tymianek
sól
pieprz

Liście sałaty umyj, wysusz i porwij na drobne kawałki. Ogórka dokładnie umyj i - nie obierając ze skórki - przekrój na pół, a następnie pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w paski. Pomidory pokrój w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsącz tuńczyka, oliwki i anchois. Filety anchois podziel na kawałki. Przygotuj sos. Do oliwy dodaj ocet winny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i musztardę. Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki oprócz jajek wymieszaj. Polej sosem, a na wierzchu ułóż jajka pokrojone w ćwiartki.
placek ziemniaczany z kurczakiem
SKŁADNIKI:
ciasto na placki ziemniaczane
papryka,
pierś z kurczaka,
2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i pierś z kurczaka pokroić na paseczki, dodać majonez. Wymieszać, smażyć na zloty kolor z obu stron. Zważając na to by pierś nie była surowa.
Składniki : 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu (lub syropu klonowego), 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szklanka jagód, 1,5 szklanki malin, 1/3 szklanki miodu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


Przygotowanie : Do rondelka wrzuć jagody, maliny i wlej miód (1/3szklanki). Gotuj na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje ale będzie płynna. Do blendera wsyp 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksuj tak aby były w postaci mąki. Dosyp pozostała część płatków owsianych, dodaj sok jabłkowy, wodę, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na dno foremki ułóż połowę masy z płatków owsianych następnie mus owocowy i przykryj pozostałą częscia płatków.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki:

- 6 czekoladowych jajek naturalnej wielkości

- 100 ml kremówki

- 50 g białej czekolady

- 50 g serka Philadelphia

- do dekoracji jakieś drobne owoce i listki mięty

Z jajek odcinamy czubeczki na tyle, by dało się tam wsadzić szprycę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i serek Philadelphia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowym kremem nadziewamy jajka i dekorujemy według uznania.
czekoladowe listki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach .Delikatnie rozgnieć. Polej rozpuszczonym masłem , posyp startym żółtym serem i szczypiorkiem . 10 minut 180 stopni .
Kruche ciasteczka maślane z niczego w 15 minut

Jedyne co potrzebujesz to:
50g masła rozgrzane w mikrofali
3/4 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru pudru

Rozgrzać prodiż, zagnieść składniki, uformować z nich kuleczki i je rozpłaszczyć, wrzucić do prodiża na 15-20 minut aż się zarumienią
  



Truskawkowy Szał:

Składniki: 
Mus truskawkowy:

500 g truskawek (kaszubskie)
2 galaretki truskawkowe
kardamon mielony

Masa budyniowa:

4 budynie waniliowe bez cukru
1l mleka
170 g masła/margaryny
1 szkl cukru

dodatkowo:

200 ml śmietany 30% 
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
czekolada
herbatniki
Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy budynie i gotujemy chwilę intensywnie mieszając.
Blaszkę kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany budyń i przykrywamy od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie) i kardamonem do smaku. Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło.
Kiedy mus truskawkowy zaczyna się delikatnie ścinać, a krem budyniowy jest chłodny wylewamy na budyń nasze truskawki i przykrywamy warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, aby dobrze nam zastygło.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone.
Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą. 
Sałatka z czerwoną fasolą 
jajka
jabłko
por
czerwona fasola z puszki
ser żółty
majonez
sól
pieprz


Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
Języczki sędziego 


2 duże bakłażany

nadzienie

900 g mielonego mięsa (u mnie mieszane wołowo - drobiowe)
średnia posiekana cebula
łyżeczka soli
łyżeczki pieprzu

sos

duża posiekana cebula
puszka pomidorów
słoiczek przecieru pomidorowego
1/2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
sok z 1/2 limonki
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz

Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól, osuszyć. Grillować na rozgrzanej patelni, do zarumienienia z obu stron.
W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem grillowanego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: w rondlu podsmażyć cebulę, dodać pomidory i przecier, sól, pieprz oraz kurkumę. Dolać bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej "języczki", przykryć folią.
Piec około 60 minut w temperaturze 225 stopni.
truskawki w czekoladzie
Oto przepis ;)
Makaron gotujemy żeby był al dente, podczas gotowania makaronu przyrzadzamy nadzienie, odmrazamy szpinak, wyciskamy z niego wodę (najwiecej jak tylko sie da), przekladamy go do miseczki i dodajemy sera mozzarella, parmezanu oraz ricotty (ricotte można zastąpic twarogiem), jedno jajko, odrobine soli i pieprzu. Mieszamy aż sie wszystko doskonale połączy.

Nakładamy nadzienie na makaron i zwijamy w ruloniki, wszystko wyłożyć najlepiej w naczyniu żaroodpornym, na makaron wylać sos marinara, przykryc i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. 

Potrawę najlepiej podawać na ciepło.
Złote ziemniaczki z mięsnym farszem 

Składniki :

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko ( do ziemniaków)
sól
300g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
2 cebule
pieprz
papryka chilli w płatkach
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko ( do obtaczania)
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wlej rozbełtane jajko. Dokładnie połącz składniki.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę oraz paprykę chilli. Podsmaż chwilę. Dodaj mięso i połącz składniki. Wlej sos sojowy oraz dopraw do smaku.

Niewielką ilość ziemniaków rozpłaszcz na dłoni. Na środku ułóż wcześniej przygotowane mięsko. Zlep w kulkę. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Tarta Capriciosa 
Tarta:
-100g margaryny/masła
-200g mąki
-1 żółtko
-3-4 łyżki zimnej wody
-0,5 łyżeczki soli

W misce kroimy masło na małe kostki, zasypujemy je mąką i solą, i w palcach rozcieramy mąkę z masłem, aż powstanie coś o konsystencji tłustego piasku, bez grudek. Dodajemy żółtko i dwie łyżki wody, szybko zagniatamy ciasto. Ciastem, wyklejamy formę do tarty, łącznie z brzegami i wkładamy do zamrażalnika.

Farsz:
- pieczarki
- szynka
- oregano
- łyżka majonezu
- 1 jajko
- łyżka śmietany 12 lub 18 %
- ser żółty - dowolna ilość ale im więcej tym lepsze :)

Jajko roztrzepujemy w misce ze śmietaną i majonezem, doprawiamy oregano, wrzucamy pokrojoną szynkę i starty ser. Pozostały pieczarki - podsmażamy je na maśle i dorzucamy do tej masy.

W tym momencie wyciągamy z zamrażalnika naszą tartę, i wędruje ona do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.

Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika naszą tartę i wlewamy na nią masę pieczarkowo-jajeczną
i tarta wędruje do piekarnika na 15-20 minut na 160 stopni.
Roli z ciasta francuskiego ze szpinakiem... 


Roli z ciasta francuskiego ze szpinakiem...

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty. Ułóż na nich porcję podsmażonego z czosnkiem, szpinaku, kawałek fety i zwiń. Zapiecz w piekarniku...
Składniki:

200g kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
1/4 szklanki wody
2.5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 paczka drożdży (7g)
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania


Przygotowanie:

Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania.
Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna).

Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) )

Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części).
Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe foremki do babeczek, wcześniej lekko natłuszczone.

Bułeczki formowane ręcznie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
Posmarować je roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 10 minut, na złoty kolo
  



Brazylijskie ciasto mleczne

Składniki:
puszka słodzonego mleka skondensowanego
tyle samo mleka zwykłego
sok z 2 cytryn
6 jajek
biszkopty 

Żółtka , mleko (jedno i drugie) oraz sok cytrynowy ubić mikserem. Oddzielnie ubić pianę z białek i wymieszać z masą mleczną. Wlać do formy (u mnie 26 cm. średnicy) wyłożonej biszkoptami. Piec około 25 minut w temp. 200 st.C.
mini grzanki
świetna przekąska
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)
Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.
od wyboru do koloru :))
super przekąska ba każdą impreze
Chocoholiczka: Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Składniki na ciasto: 

200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 czubate łyżki kakao
200g masła
3 jajka
100 g cukru
100 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3-4 łyżki ciepłej wody

Składniki na krem waniliowy:

0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
180 g cukru
2 op cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego
1 kostka masła
1 żółtko

Dodatkowo:

60 g mlecznej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietany 30%

Wykonanie:

Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone masło oraz całe jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy cukry i wlewamy wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto.

Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia.

Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. 
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem.
Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietany i polewamy nią ciasto, dodatkowo możemy je także przystroić kremem, jeżeli nam pozostał.

Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, jednak u nas nie dotrwało, co wyraźnie widać na zdjęciu - krem jeszcze nie zdążył do końca stężeć.
SKŁADNIKI:
6 średniej wielkości bananów 
śmietanka tortowa 36%, Śnieżka do zagęszczenia 
Toffi krówka 1 puszka 
czekolada gorzka (tylko do posypki) 
Herbatniki maślane zwykłe 
margaryna do pieczenia 150 gram 
JAK PRZYGOTOWAĆ BANOFFEE PIE:
Ciasto jest warstwowe: 3 warstwy bananów, 2 warstwy toffee, 2 warstwy śmietanki. 

1. Herbatniki ugnieść na miazgę, margarynę rozpuścić, połączyć herbatniki z margaryną, przełożyć do wyłożonej folią tortownicy. Ułożyć równo łyżką spód ciasta. 
2. Banany pokroić w plasterki. Najlepiej 2 banany na jedną warstwę. Położyć pierwszą warstwę bananów. 
3. Puszkę Toffee otworzyć. Wyłożyć na banany warstwę toffi (1/2 puszki). 
4. Śmietankę ubić z śnieżką na twardą masę. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na toffee jedną część śmietanki. 
5. Powtórzyć proces: banany, toffee, śmietanka. 
6. Na wierzch wyłożyć dekoracyjnie ostatnią część bananów i posypać startą czekoladą. 
7. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

INFORMACJE DODATKOWE
Nie krój wszystkich bananów od razu, aby nie ściemniały.Spód ciasta można przygotować również na bardziej skomplikowany sposób. Wystarczy dodać do ciastek pokruszone migdały i orzechy laskowe. Wszystko wyłożyć do tortownicy i zapiec przez 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Bez pieczenia też dobre :) 
Obserwuj profil
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

Dodane 19.03 o 17:32
Przypnij Polub Komentuj
  6835
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)
Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.

Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)
Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.

Wave1994

Wave1994

Robiłam je i jest pyszne, dodam że robiłam go na jogurcie 0%, zamiast cukru użyłam słodzików i miałam zamrożone borówki, ale pomimo tego pięknie wyrosło i wszystkim smakowało :)

20.03 o 20:51   4  |  1
Ice_Marta

Ice_Marta

Lubię ciasta, chętnie i ja zrobię:D

21.03 o 10:57   1  | 
pantofelka12

pantofelka12

a mozno zamiast borowek dodac jagody?

wczoraj o 9:43    | 
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

pantofelka12, pewnie , że mozna

wczoraj o 10:18  
    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Gabi_ss
Anek0208
ExcellentShrew
LunaLuna
TurbulentTime
natala3725
sm123456
xvclkx
iza16051997
Lexi666
grzecznaaa96
_amaranthine_
mela890
Mihrable
taja_09
marysiek17
agataala
_Gwen_
Nig11
annlajf
imsiebtenhimmel
weselnapolska
ZombieBlackBerry
MaineCoon
agnessa_88
lobuzianka
swanka
Mata7
Blackyourlady
aladonaa
BlackCherry96
koteczek421
Truskaffka666

oraz 452 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry