Dorienne

Dorienne
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Już wiem co zrobić gdy zostanie mi kilka bananów Ciasto bananowe na maślance z jagodami
SKŁADNIKI

1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/4 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 dojrzałe banany(puree)
1 szklanka jagód

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Mikserem ubić  masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste, około 2-3 minut. Dodać jajka, maślanke i wanilie, miksowć aż się dobrze połączą. Dodać dobrze rozgniecione banany Wymieszać Stopniowo dodawać  mieszanke mąki przygotowaną wcześniej miksować z małą prędkością
Dodać jagody i delikatnie zamieszać łyżką do połączenia składników
Ciasto podzielić na 4 foremki  Piekarnik rozgrzać 
Piec 30-35 min w temp 170*(w oryginale jest 330*  więc na nasze piekarniki jest to chyba właśnie ok.170*) ;-** SKŁADNIKI

500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie żelatyny deserowej (na 0,5L)
1 opakowanie galaretka wiśniowa

PRZYGOTOWANIE

Krok 1

Przygotowanie : Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier puder i całość podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wlej partiami żelatynę do śmietanki cały czas miksując. Wszystko przelej do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki żeby masa zastygła. Galaretkę rozpuść w 0,4l gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. W zastygłej masie śmietankowej wytnij foremką kształty serca. W to miejsce wlej galaretkę. Ponownie całość włóż do lodówki żeby galaretka zastygła. Tarta kawowa - na zimno 

Składniki: 
200 g ciasteczek amaretti 
180 g wafelków czekoladowych 
100 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
250 g serka mascarpone 
400 ml jogurtu naturalnego 
2 łyżki likieru amaretto 
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
4 łyżeczki żelatyny 
bezy do posypania wierzchu 

Forma do tart 24 cm



Ciasteczka i wafelki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i dna formy, wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy i studzimy. Do miski wkładamy serek, jogurt, kawę, cukier, likier i miksujemy na gładko. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy pokruszonymi bezami. i Fajnie ;d