aganek

aganek
Moje tablice obserwuje 16 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
CIASTECZKA DROZDZOWE Z JABLKIEM.

Składniki na
ok. 30 szt:
 350g mąki
 200g masła
 10g świeżych drożdży
 1/2 łyżki cukru
 100g kwaśnej śmietany (18%)
 1 jajko+1 żółtko
 szczypta soli

jabłka (ok. 3-4 szt)

Drożdże wkruszyć do
miseczki i zasypać cukrem.
Poczekać aż się rozpuszczą.
W misce mąkę posiekać z masłem. Dodać drożdże i resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać koła o wielkości ok. 10cm.
Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki w zależności od wielkości jabłka i
wkładać na koło.Sklejać jak pierogi z tym, że tylko boki. Środek ma zostać niesklejony.
Piec w 180 stopniach
ok.15-20 min. (na złoty kolor). Gdy ostygną posypać obficie pudrem. ... choinka na święta + zapach kawy = wspaniałe święta Przepis zaczerpnięty ze Złotej księgi czekolady.

Składniki  na dwie blaszki ciastek:

180 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
150 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
1/ 8 łyżeczki soli
Po 60 g gorzkiej i białej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy esencję waniliową.  Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia. Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek. Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy . Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Smacznego fajne