kasiadan

kasiadan
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
3bit bez pieczenia 
     Co potrzebujemy: 

    Masa budyniowa

        0,5 l mleka
        kostka margaryny (może być też masło)
        3/4 szklanki cukru
        2 czubate łyżki mąki pszennej
        2 czubate łyżki mąki kartoflanki

    Masa śmietanowa

        750 ml śmietany kremówki 30% 
        3 śmietan-fixy
        3 łyżeczki cukru
        żelatyna

    + puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady




1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę i wyłożyłam masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę. Semifreddo z czekoladą i wanilią


Składniki na 4-6 porcji:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
500 ml śmietanki 36%
2 duże jajka
130 g drobno mielonego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc.

Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami.

6

305

Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; ...

Uciebe
Uciebe Myślę dobrze by sie komponował tez sos meksykański bo pasuje do dodatków
malenka1712
malenka1712 a co zamiast czarnej fasoli ?
b_siula
b_siula Już kilka razy to robiłam - pyszne :) Tylko, że ja to zmodyfikowałam i zamiast czarnej fasoli daj...

1

235

Owocowe miseczki z owocami z owocowym...

Lu_nyan
Lu_nyan Owocna praca nad takim czymś ;P

2

213

Składniki puszka mleka skondensowaneg...

Cytruskowa
Cytruskowa Toffifee <3
kinga06c
kinga06c ile wychodzi z tego przepisu? :)

10

203

Oto propozycje na zdrowe, pyszne, nie...

ilovechucknorris
ilovechucknorris To są węglowodany i tłuszcze - tuczą najbardziej. Takie chipsy są tylko zdrowsze od zwykłych chip...
ilovechucknorris
ilovechucknorris Dobra jednak mniej kaloryczne nie są, mój błąd, napisałam zanim sprawdziłam :*
CandyGirl1989
CandyGirl1989 dziewczyny! jak chcecie miec zdrowa alternatywe dla wszystkich wysokokalorycznych przekąsek to po...

17

415

Jeżeli lubicie batona Bounty, to coś ...

mayli
mayli a jak zrobic tą kremowke ? ;d
Faustaaa
Faustaaa może być margaryna zamiast masłą ?