Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
lucyfraktor69

lucyfraktor69 od wiki930

Dodane 31.07 o 16:09
Przypięte po raz pierwszy przez wiki930
Przypnij Polub Komentuj
  4300
Ciasto Blue Velvet Forma – okrągła 22 – 23 cm Składniki Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru barwnik spożywczy Krem: 500 ml śmietanki tortowej 250 g mascarpone 8 łyżek cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 2 łyżki wódki 3 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody Przygotowanie Biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj barwnik i po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Z ciasta zdejmij górę, wykorzystasz ją do ozdoby, a resztę biszkoptu przekrój na 3 blaty. Poncz: W wodzie rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i alkohol, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do misy miksera, dodaj mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder. Całość: Pierwszy blat ułóż na paterze, dobrze nasącz ponczem, przełóż kremem i tak samo z kolejnymi blatami. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką i za pomocą szybkich ruchów zrób ozdobne kuleczki na całej powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki, by ciasto się schłodziło, a przed podaniem posyp okruszkami pozostałego biszkoptu. Smacznego :)

Ciasto Blue Velvet Forma – okrągła 22 – 23 cm Składniki Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru barwnik spożywczy Krem: 500 ml śmietanki tortowej 250 g mascarpone 8 łyżek cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 2 łyżki wódki 3 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody Przygotowanie Biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj barwnik i po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Z ciasta zdejmij górę, wykorzystasz ją do ozdoby, a resztę biszkoptu przekrój na 3 blaty. Poncz: W wodzie rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i alkohol, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do misy miksera, dodaj mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder. Całość: Pierwszy blat ułóż na paterze, dobrze nasącz ponczem, przełóż kremem i tak samo z kolejnymi blatami. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką i za pomocą szybkich ruchów zrób ozdobne kuleczki na całej powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki, by ciasto się schłodziło, a przed podaniem posyp okruszkami pozostałego biszkoptu. Smacznego :)

lolexek

lolexek

wyglada swietnie ;)

29.07 o 13:54  
   3  | 
slonko94

slonko94

jaki rozmiar tortownicy ?

16.08 o 12:59  
    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
laura_123
zuzanna993

oraz 132 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry