Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Zdrowie

Magnez pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej i budowaniu mięśni
Magnez jest niezbędnym makroelementem do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Największa ilość skumulowana jest wkościach ( 50-60%), mięśniach (27%) oraz w innych tkankach miękkich (19%). We krwi, znajduje się ledwo 1% całego zasobu. Pierwiastek ten jest drugim, po potasie, kationem wewnątrzkomórkowym.
Magnez, uczestnicząc we wszystkich najważniejszych procesach zachodzących w organizmie, pełni wiele funkcji. Jego istotna rola wynika ze zdolności do tworzenia związków kompleksowych (w tym ze związkiem wysokoenergetycznym organizmu- ATP) oraz z działaniem przeciwnym do wapnia. Uważa się, że jest on pierwiastkiem o działaniu uspokajającym. Zmiany jego stężenia we krwi, wynikające ze stresu, prowadzą do hamowania wydzielania takich hormonów jak: adrenalina i noradrenalina. Bierze także udział w dostarczaniu energii do tkanek i komórek, co jest szczególnie istotne dla naszego mózgu.  Najbardziej znane działanie magnezu dotyczy prawidłowego funkcjonowania mięsni. Zapobiega on zbytniemu skurczu włókien mięśniowych oraz  wspomaga ich rozkurcz. Magnez bierze także udział w krzepnięciu krwi. Wykazując działanie antagonistyczne do wapnia, pozytywnie wpływa na pracę serca, ponadto może brać udział w regulowaniu ciśnienia krwi.Ważną funkcją tego pierwiastka jest udział w rozwoju i mineralizacji kości. Magnez spełnia także ważne funkcje w pracy układu hormonalnego. Ostatnie badania pokazują, że cukrzyca jest silni...
Naturalne lekarstwa na nadciśnienie tętnicze
Naturalne lekarstwa na nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze polega na przewlekłym wzroście ciśnienia krwi, które oznacza, że serce pracuje ciężej niż powinno, aby pompować krew. Nadciśnienie tętnicze może mieć negatywny wpływ na nasz organizm na wielu płaszczyznach, powoduje ono też ogromne ryzyko zachorowania na poważne choroby, które mogą nawet doprowadzić do śmierci.

 
Choroba ta znana jest też na całym świecie jako „cichy zabójca”, nazwa ta wynika z jej wpływu na cały organizm i jej skutki zdrowotne. Głównymi przyczynami nadciśnienia tętniczego są: siedzący tryb życia, otyłość, cukrzyca, choroby nerek, choroby układu krążenia, zażywanie narkotyków, stosowanie niektórych leków, itp.
Jak można wykryć nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze zazwyczaj nie wykazuje żadnych widocznych symptomów, wskazujących na jego występowanie. Jeżeli jednak zauważysz któryś z poniższych objawów, warto wtedy skontaktować się z lekarzem, który rozwieje wszelkie wątpliwości. Potencjalne objawy nadciśnienia tętniczego:

ciągłe bóle głowy
zawroty głowy
nadmierne pocenie się
przyspieszony puls
zaburzenia widzenia
dzwonienie w uszach
duszności
nerwowość
zmęczenie
bezsenność
kołatanie serca
rumieńce na twarzy
Jak można zapobiegać i leczyć nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, której można zapobiec dzięki prowadzeniu zdrowego trybu życia, czyli przede wszystkim dzięki stosowaniu zbilansowanej i zdrowej diety oraz uprawianiu aktywności fizycznej. Jeżeli cierpimy już na nadciśnienie tętnicze, możemy wprowadzić do naszej diety pokarmy, które są naturalnymi lekarstwami i pomogą nam w walce z tą chorobą. Chciałabyś wiedzieć jakie produkty najlepiej sprawdzą się w walce z nadciśnieniem tętniczym?

Czosnek
2#czosnek-Nadciśnienie-tętnicze,jpgWłaściwości czosnku pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu i poprawiają działanie układu krążenia. Badania przeprowadzone przez Indiana University (Uniwersytet w stanie Indianie), w Stanach Zjednoczonych wykazały, że jedzenie jednego ząbka czosnku dziennie przez trzy miesiące zmniejszy od 7% do 8% ciśnienie krwi. Czosnek można jeść na surowo, dodając do sałatek, albo używać go w proszku lub kapsułkach.
Migdały redukują poziomu cholesterolu!
Migdały redukują poziomu cholesterolu!
Czy martwisz się, aby utrzymywać poziom cholesterolu na zdrowym poziomie? Jeśli tak, mamy dla Ciebie świetną wiadomość – migdały mogą pomóc Ci w redukcji cholesterolu. Badania wykazały, że przestrzeganie zdrowej diety, w której skład wchodzą też migdały, znacznie obniża poziom tak zwanej lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) – „złego cholesterolu”.

 
Jedzenie migdałów może również chronić przed cukrzycą, chorobami układu krążenia, nowotworami a nawet niechcianemu przyrostowi masy ciała i otyłości. Dzisiaj dowiemy się w jaki sposób migdały wpływają na obniżenie cholesterolu.
2#:Migdały.jpg

Jaki wpływ mają migdały na zmniejszenie poziomu cholesterolu – badania
W kilku badaniach analizowano właściwości migdałów pod kątem ich zdolności do obniżania poziomu cholesterolu, a ich wyniki wydają się obiecujące. Badania te przeprowadzono na dużej grupie pacjentów, którzy cierpieli zarówno na zbyt wysoki poziom cholesterolu, cukrzycę, otyłość, jak i na zdrowych pacjentach.

Badania wykazały, że u osób, które przyjmowały migdały, poziom złego cholesterolu w trakcje leczenia obniżył się o 10% bardziej, niż u osób, które migdałów nie spożywały. Przy czym, co ważne, redukcja ta odbywa się bez szkody na poziomie tzw. dobrego cholesterolu (HDL) – lipoproteinie wysokiej gęstości. Co te wyniki oznaczają dla nas w praktyce? Jedyne co musisz zrobić, to zacząć jeść migdały, nie zmieniając nawet innych nawyków żywieniowych. Jednak zawsze zdrowiej jest ograniczyć tłuszcze zwierzęce i inne produkty bogate w tłuszcze – tak by poziom złego cholesterolu w organizmu nie stał się problemem.
Aloes - Niepozorna roślina, która często ozdabia parapety w polskich domach, jest także prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników. Przyspiesza gojenie ran i oparzeń, podnosi odporność organizmu, a także wspiera organizm w walce z alergiami, cukrzycą czy zaburzeniami przemiany materii. Sok z aloesu pomaga nawet schudnąć.
Kilka ważnych informacji na temat zdrowia mężczyzn :)
Ciekawa infografika, w której znajdziemy informacje m.in. na temat składników wspomagających pamięć i koncentrację ;)
Pora na II śniadanie :)
Bułka grahamka z wędliną z kurczaka, pomidorem, papryką, pomidorkami koktajlowymi i bazylią oraz soczek jednodniowy.
A u Was co dzisiaj na II śniadanie ? ;>
Nie masz pomysłu na skomponowanie menu na przyjęcie dla swojego dziecka ? Chcesz, aby na stole gościły, także zdrowe przekąski ? Nie wiesz czym poczęstować gości, którzy mają alergie lub nietolerancje pokarmowe ? Nie wiesz jak w kreatywny sposób podać przekąski dla maluchów ? Zgłoś się do mnie, a postaram się sprostać wszystkim Twoim oczekiwaniom. Na stole zagoszczą zdrowe przekąski, które dodadzą dzieciom sił oraz energii do zabawy, a żaden gość nie wyjdzie głody ! Dysponuję zarówno wiedzą, jak i akcesoriami do podawania potraw.
Serdecznie zapraszam,
mgr dietetyk Magdalena Borowiec 
magdalenaborowiec92@gmail.com
Cukrzyca objawy
Drodzy rodzice, wakacje to idealna pora, aby wdrożyć w życie swojego dziecka zdrowe nawyki żywieniowe. Otyłość wśród najmłodszych Polaków wciąż wzrasta. Konsekwencją zaniedbania jest obniżenie odporności oraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak np. cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, czy dyslipiemie. Wśród Waszych bliskich jest dziecko, które potrzebuje natychmiastowej pomocy ? Skontaktuj się ze mną, a wspólnie pomożemy wdrożyć w życie malucha smaczną, pełnowartościową oraz pożywną dietę !
Jak ugotować ciecierzycę? Nic prostszego!
Rozmrażanie:

Dobrze zamrożone warzywa czy owoce to połowa sukcesu. Druga – trzeba je jeszcze umiejętnie rozmrozić.
Warzywne mrożonki
Mrożone warzywa, przeznaczone do gotowania, wkładamy bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki do GOTUJĄCEJ się wody. Aby zachowały ładniejszy kolor, warto wsypać do wody trochę cukru. Warzywa gotujemy krótko, pod przykryciem. Jemy bezpośrednio po ugotowaniu i nie odgrzewamy (odgrzewane tracą i kolor, i jędrność).

Mrożonki owocowe
Owoce najlepiej rozmrażać, pozostawiając je w folii spożywczej (woreczku), w dolnej części lodówki - do rozmrożenia. Jeśli zależy nam na przyspieszeniu procesu rozmrażania – zamkniętą torebkę z owocami można włożyć do miski z ZIMNĄ wodą, wstawić do lodówki i poczekać, aż się rozmrozi.
Raz rozmrożonych produktów nie zamrażamy ponownie!
Nie rozmrażamy warzyw i owoców w temperaturze pokoju/kuchni, ponieważ zaczną się na nich rozmnażać bakterie, a same warzywa mogą stracić jędrność.
Płaski BRZUCH w 4 dni!!! Super menu przed ważną imprezą!
Dzień 1. Śniadanie: Sałatka owocowa: wymieszaj pokrojone: pomarańcze, pół różowego grejpfruta i mały banan. Popij zieloną herbatą z miodem. II śniadanie: Koktajl mleczny: szklanka mleka, mleka sojowego lub naturalnego jogurtu z łyżką malin. Obiad: Talerz warzyw: z grilluj po połowie czerwonej i żółtej papryki, kilka plastrów cukinii, pokrojoną w plastry fioletową cebulę. Skrop oliwą, octem balsamicznym, posyp natką pietruszki. Podwieczorek: Sok pomidorowy: do szklanki soku włóż łodygę selera naciowego, wkrop sos tabasco. Kolacja: Sałatka z cykorii: małą cykorię, kilka liści radicchio, starte jabłko skrop sosem winegret. Posyp pestkami dyni. Osobno podaj ugotowany burak z tym samym sosem. Popij herbatą puerh. Przed snem: Aromatyczne mleko: szklanka ciepłego mleka albo mleka sojowego ze szczyptą kardamonu. Dzień 2. Śniadanie: Słoneczny mix: zmiksuj szklankę soku z marchwi z bananem, 2 suszonymi morelami i połową pomarańczy albo mandarynką. Dopraw szczyptą chilli. II śniadanie: Ser z ketchupem: plaster chudego sera białego (ok. 150 g) posmaruj cienko ketchupem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Popij zieloną herbatą. Obiad: Pieczone warzywa: marchewkę i pietruszkę, przekrojone na pół, po kilka kawałków dyni i cukinii ułóż na folii aluminiowej, skrop oliwą, posyp ziołami. Zrób z folii pakiecik. Piecz warzywa do miękkości. Zjedz ciepłe z plastrem wędliny drobiowej. Podwieczorek: Mleko korzenne: szklanka mleka sojowego z cynamonem i anyżem. Kolacja: Sałata z awokado: wymieszaj kilka liści sałaty z kilkoma cząstkami grejpfruta i kilkoma kawałkami awokado. Skrop winegretem. Przed snem: Pikantne mleko: szklanka ciepłego mleka sojowego ze szczyptą chilli. Dzień 3. Śniadanie: Mieszanka warzyw: kilka gotowanych różyczek kalafiora i brokułu, posypanych łyżką pestek słonecznika. II śniadanie: Tzatziki: kubeczek jogurtu 0 proc. z ogórkiem i koperkiem. Obiad: Ryba gotowana: w wywarze z marchewki i pora ugotuj 2 filety z dorsza. Skrop sokiem z cytryny. Podwieczorek: Gotowane śliwki: ugotuj 10 śliwek (z mrożonki). Kolacja: Duszone warzywa: dowolne warzywa (200 g) podduś na łyżce oliwy. Przed snem: Pikantne mleko: szklanka mleka sojowego podgrzanego z chilli. Dzień 4. Śniadanie: Sałatka owocowa: połącz banan, kiwi, mandarynkę i łyżkę suszonych żurawin. II śniadanie: Orzechy: garść orzechów. Obiad: Chrupka sałatka: pokrój ugotowaną pierś kurczaka. Dodaj pokrojone: 2 łodygi selera naciowego i jabłko. Wymieszaj z jogurte...
RAMEN // JAPOŃSKI ROSÓŁ NA WYPASIE PO MOJEMU
SKŁADNIKI
na 4-6 porcji
Bulion:
3 marchewki
2 cebule
1 pietruszka
kawałek selera, korzeń
1 łodyga selera naciowego
1 por
5 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
kilka glonów kelp
1 łyżka oleju sezamowego
1,5 litra wody
3 łyżeczki pasty miso
2 łyżki wina mirin
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka jagód goi
Marynowane tofu:
1 kostka wędzonego tofu (300 g)
1 łyżeczka płatków chili
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego

Dodatki:
300 g makaronu do ramenu
tuzin grzybów shiitake
kilka grzybów mun
2 łyżeczki glonów watakame
1 pęczek szczypiorku
kiełki fasoli mung
jajka ugotowane na twardo
zielony ogórek
czarny sezam
PRZYGOTOWANIE


Bulion

Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany w mojej rodzinie, który nadaje rosołowi głębi). Imbir pokrój na plasterki. Pozostałe warzywa możesz ponacinać lub poprzekrawać na mniejsze części. W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz przyprawy — listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Smaż przez kilka minut — to pozwoli wydobyć ich aromat. Następnie wlej 6 szklanek wody (1,5 l) i wrzuć wszystkie warzywa oraz glony kelp. Przykryj szczelnie pokrywką i poczekaj, aż woda niemal się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do minimum, uchyl nieco pokrywkę i gotuj przez 1,5 godziny. Wywar nie może gotować się zbyt mocno, powinien "pyrkać".

W tym czasie przygotuj marynowane tofu i warzywa. Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito. Możesz pozostawić niektóre warzywa, które lubisz. Ja zawsze wybieram marchew i opalaną cebulę. Wyjmij również glony kelp i pokrój je np. w paski. Umieść z powrotem w rosole. Dodaj pastę miso, wino mirin oraz sos sojowy i wsyp jagody goi. Wymieszaj dokładnie i spróbuj. Podane przeze mnie ilości są orientacyjne, dlatego wywar dopraw po swojemu. Możesz go również wzmocnić warzywnym bulionem w proszku.

Marynowane tofu

Tofu pokrój w niedużą kostkę i umieść w misce. Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej 30 minut. Przed podaniem smaż chwilę na patelni (już bez tłuszczu, bo dodaliśmy go do marynaty).

Dodatki

Grzyby mun ...
Smoothies z jarmużem! Oszalejesz :) Są pyszne, niesamowicie zdrowe, odżywcze, wpływają na ładny wygląd cery, wzmacniają włosy i paznokcie. Przepisy i wartości odżywcze znajdziesz na blogu :)
Zielone koktajle :)
Krem z marchwi :)
Zielone koktajle, czyli szpinak w roli głównej :)Polecamy kilka przepisów i załączamy infografikę.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ SZPINAK???
Szpinak to skarbnica antyoksydantów – β-karotenu, luteiny, kwercetyny, witaminy C, przez co wykazuje działanie antynowotworowe. Zawiera też sporo składników mineralnych – potasu, magnezu i żelaza. Potas obniża ciśnienie krwi, a razem z magnezem regulują pracę serca. Magnez polecany jest też osobom zestresowanym, gdyż łagodzi reakcję na stres poprzez hamowanie uwalniania adrenaliny i noradrenaliny z zakończeń nerwowych. Szpinak to też żelazo, niezbędne w produkcji krwinek czerwonych, dlatego świetnie się sprawdzi u osób z anemią.
Zbliża się szkoła – zadbaj o dobrą koncentrację i pamięć swojego dziecka !!!

Wakacje niestety się kończą i już wkrótce rozpoczną się szkolne obowiązki. Warto zadbać o dobry start w nowy rok szkolny i o to by natłok wiedzy nie powodował niepotrzebnego stresu u naszych dzieci.

MLECZKO PSZCZELE FOREVER to produkt nr 1 jeżeli chodzi o prawidłową pracę mózgu. W przyrodzie jest to pokarm zarezerwowany jedynie dla królowej pszczół, jednak my możemy również czerpać z tego cudownego „eliksiru życia”. 

MLECZKO PSZCZELE:
·  odżywia szare komórki mózgu, znacznie poprawiając pamięć i koncentrację,
· podnosi kondycję fizyczną i psychiczną, zwiększa wytrzymałość organizmu,
· wzmacnia układ odpornościowy,
· działa wybitnie antydepresyjnie, polepszając nasze samopoczucie,
· poprawia wzrok, 
· wzmacnia mięsień sercowy

Mleczko pszczele zawiera ponad 20 biopierwiastków, prawie wszystkie aminokwasy egzogenne i większość endogennych, wolne kwasy tłuszczowe, enzymy oraz niemal kompletny zestaw witamin, głównie z grupy B, wśród których na szczególną uwagę zasługuje kwas pantotenowy, który jest obecny we wszystkich żywych tkankach.

To super moc dla naszych dzieci, na każdy szkolny dzień :)

Zadzwoń 665 047 068
Bardzo się zgadzam, więc się dzielę :)
Aloes – przyjaciel wegetarian :)
W pewien leniwy niedzielny wieczór, zgłębiając tajemnice aloesu natrafiłam na coś, czym muszę się z Wami podzielić – szczególnie, że jest to temat dla mnie bardzo ważny. Otóż, wśród całego bogactwa składników mineralnych, witamin, aminokwasów itd… itd…, ta cudowna roślina ma w sobie coś bardzo ważnego dla nas wegetarian. Piszę dla nas, bo sama od lat nie spożywam mięsa i dobrze mi z tym :) . Wiadomo jednak, że u wegetarian mogą występować niedobory witaminy B12, co z kolei często skutkuje niedokrwistością.
Jakież więc było moje zaskoczenie gdy przeczytałam, że aloes, co jest niezwykłe wśród roślin zawiera witaminę B12, która z zasady należy do świata tkanek zwierzęcych !!!  Tak więc pijąc regularnie aloes dostarczamy naszemu organizmowi kobalaminę (czyli wit. B12), która jest niezbędna do syntezy hemoglobiny i wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Super?
Dla mnie bomba ! :D . Pijcie aloes – na zdrowie i za zdrowie wegetarian ;)
Czy wiecie, że aż 50% Polaków negatywnie ocenia kondycję swoich włosów? To ogromna liczba… Więcej szczegółów w infografice.
....
Jak wynika z raportu Melisany Klosterfrau „Stres a sen” aż 61 proc. Polaków odczuwa stres stosunkowo często, a 53 proc. z nic powraca myślami przed snem do najbardziej stresujących momentów dnia.
Negatywny wpływ stresu na zdrowie – nie tylko na serce
Jak obliczyć wskaźnik BMI i czy w ogóle liczyć?
Obserwuj profil
majka921

majka921

Dodane 28.12 o 13:21
Przypnij Polub Komentuj
  388
Kilka ważnych informacji na temat zdrowia mężczyzn :)

Kilka ważnych informacji na temat zdrowia mężczyzn :)

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Gosia2206

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry