Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Jak zrobić księgę z życzeniami
życzenia
życzenia
zyczenia
filizanka ozdobna
...
...
ślubna kartka
kanzashi śnieżynka
ciekawa Wielkanocna ozdoba, która znakomicie ozdobi stół i da małą łamigłówkę gościom. ;D
czysta zmywarka
ORYGINALNY SPOSÓB NA WYGLĄD ZWYKŁYCH JEDNORAZOWYCH TALERZY - NA PRZEKĄSKI
...
sprytne
Pomysł na ozdobę
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary
mozaika
...
...
kwiatek ze wstążek
...
Świąteczny stroik

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

mini książeczka Składniki na duży tort (12 -16 porcji)

Biszkopt czekoladowy (tortownica 26 cm):

4 duże jajka
¾ szklanki mąki (wymieszałam pół na pół ziemniaczaną z pszenną tortową)
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao
1 łyżka czekolady w proszku (użyłam czekolady Monbany, ale może być każda inna)
30 g drobno posiekanej dobrej czekolady (użyłam gorzkiej)

Biszkopt orzechowy (tortownica 26 cm):
3 duże jajka
100 g mielonych orzechów (dałam laskowe)
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki dobrego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soku z cytryny

Poncz:
½ szklanki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
3 łyżki likieru orzechowego albo innego mocnego alkoholu

Masa I – krem czekoladowo – orzechowy:
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
70 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
70 ml śmietany kremówki
2 pełne łyżeczki kakao
20 g drobno posiekanych orzechów włoskich
3 wafelki Knoppersy (albo inne – wg uznania)

Masa II – mus czekoladowy:
2 żółtka
1 białko
200 ml śmietany kremówki
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 czubata łyżka cukru pudru
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach (mniej więcej 1/5 szklanki) gorącej wody

Masa III – krem czekoladowy:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
70 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

Dodatkowo:
4 – 5 łyżek dżemu agrestowego (albo innego wg uznania – ja do tortów daję przeważnie agrestowy)
posypka orzechowa i płatki czekoladowe do dekoracji
12 czekoladek Ferrero Rocher Składniki:

Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):

100g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego lekko
8 dużych jaj
300g drobnego cukru do wypieków
200g mąki pszennej
75g ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem krówkowy:

250g miękkiego niesolonego masła
180g kajmaku z puszki (dulce de leche)
70g cukru pudru
200g masy toffee (użyłam toffee spread marki Deluxe dostępnej w Lidlu, ale możecie ją zastąpić kajmakiem lub krówkami)
Krem czekoladowy:

250g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
250g miękkiego, niesolonego masła
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Doprowadź wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej.

Przygotuj dwie tortownice. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.

Jajka (białka i żółtka razem) umieść z cukrem w misie miksera i ubijaj przez około 6 – 8 minut, aż powstanie gęsta pianka. Będzie gotowa, gdy zgęstnieje na tyle, że wzorek zrobiony na powierzchni będzie widoczny przez co najmniej kilka sekund.

Przesiej do masy jajecznej wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz przestudzone masło i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, do połączenia.

Masę rozdziel pomiędzy tortownice i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35min lub do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczone biszkopty wyjmij i pozostaw na 5 minut w formach, zanim delikatnie oddzielisz boki i wyjmiesz je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już zimne, każdy przekrój na dwa równe blaty.

Żeby przygotować krem krówkowy, ubij masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj kajmak oraz masę toffi i zmiksuj dokładnie*. Wstaw do lodówki, żeby zgęstniał.

Przygotowanie masy czekoladowej zacznij również od ubicia masła z cukrem pudrem. W międzyczasie posiekaj czekoladę. Zagotuj mleko i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niego czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, a całość będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną czekoladę dodawaj stopniowo do ubitego masła, cały czas mieszając. Gotowy krem wstaw do lodówki, aż zgęstnieje (u mnie trwało to około godziny).

Gdy kremy nabiorą odpowiedniej konsystencji, zacznij składać tort w całość.

Ułóż na paterze pierwszy z blatów i wyłóż na niego połowę masy krówkowej. Roz... Składniki (tortownica o śr. 18 cm):
Ciasto:

4 jajka
100 g cukru pudru
100 g maki pszennej
szczypta soli

Krem:

100 g śmietanki 30 %
200 g serka mascarpone
100 g masy krówkowej

Nasączenie:

1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
ew. cukier do smaku

Oraz:

masa krówkowa do dekoracji i do przełożenia ciasta
kruche rurki

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiana mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.

Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.

Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj masę krówkową – delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie posmaruj masą krówkową na którym rozsmaruj krem. Powtórz to samo z drugim blatem, przykryj trzecim, nasącz i udekoruj pozostałym kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort posyp połamanymi rurkami i udekoruj pozostałą masą krówkową. Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)

biszkopt jasny:
4 jajka
150 g cukru
90 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:
4 jajka
150 g cukru
80 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao

krem:
1,2 l śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego

poncz:
sok z 1,5 cytryny
2 łyżki wody

owoce:
500 g truskawek
1 banan
4 kiwi
125 g jagód
125 g malin
1 świeży ananas

dodatkowo:
75 g płatków z orzechów laskowych
listki melisy

Biszkopt jasny:
Mąki przesiać, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.

Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.
Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Biszkopt ciemny:
Mąki przesiać, wymieszać z kakao.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.

Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.
Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.
Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.
Sok z cytryny wymieszać z wodą.
Każdy z biszkoptów przekroić na pół.

Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat.
Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać płatkami, wierzch udekorować owocami i listkami melisy. Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masa ajerkoniakowa:
1/2 szkl ajerkoniaku
400g serka waniliowego homogenizowanego
1 szkl cukru pudru
330ml śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

330ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru


Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (20cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Każdy skropić wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, lekko przestudzić. Serek, ajerkoniak i cukier puder wymieszać. Odstawić do lodówki do czasu gdy zacznie gęstnieć. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą ajerkoniakową. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta i zapiąć obręcz. Biszkopty przełożyć masą, wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 750ml gorącej wody. Zostawić do czasu aż zacznie tężeć. Na torciku ułożyć umyte i obrane truskawki, zalać tężejącą galaretką.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Udekorować boki tortu. Schłodzić. Zmielić ciasteczka ( OREO lub podobne ) na jednolitą masę.
Wyłożyć okrągłą blaszkę do ciasta waflami oblanymi mleczną czekoladą ( Kit Kat lub podobne )
Nałożyć masę na spód blachy, i wypełnić lodami wg uznania. (np. pierwsza warstwa jagodowa, druga waniliowa).
Udekorować górę słodyczami ( np. M&M i OREO ) Składniki na spód:

120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
50 g masła, roztopionego

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki.

Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w 'zebrze'). Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą** przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Śmietankowa chmurka:

250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.

* użyłam dokładnie takich barwników spożywczych, w postaci żelu/pasty, w kubeczkach

** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz BISZKOPT
150 g czekolady gorzkiej (roztopionej w kąpieli wodnej)
150 g masła
150 g cukru
150 g mąki
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO
3/4 szklanki kompotu truskawkowego lub wody z sokiem truskawkowym
około 600 g truskawek
2 opakowania wafelków lub batoników (u mnie "Pryncypałki")

Przygotowanie biszkoptu:

Masło (w temperaturze pokojowej) miksujemy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do uzyskania gładkiej masy. Powoli wbijamy żółtka i wsypujemy cukier, cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i powoli dosypujemy do masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Powoli dodajemy pianę do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy ciasto na 2 blaty.



Przygotowanie masy:

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada jest chłodna, dodajemy ją do masy i całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości wody, studzimy i miksujemy ze śmietaną. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce, aż stężeje.



Przygotowanie tortu:

Spód biszkopta kładziemy na paterze i nasączamy około 1/2 ilości kompotu truskawkowego. Smarujemy masą, tworząc dość wysoką warstwę (około 2/3 ilości). Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki lub w kostkę truskawki (około 150 - 200 g). Przykrywamy drugim blatem, który wcześniej nasączamy od spodu pozostałym kompotem.

Tort smarujemy pozostałą masą po bokach i z wierzchu. Do boków przyklejamy wafelki. Pozostałe truskawki obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Posypujemy po wierzchu tortu.

Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Przypnij Polub Komentuj
  592

ogrod

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Czarnulka26
mokkkamaja
Yuzumaki
andrea147
madera1980
sylwiazarska
Ruthie
wojownicza
wiki2077
oXmoniaXo
szafeczka83
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry