Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

koszyczek
do zrobienia w domu :)
stroik świąteczny
bombiszcza
bombiszcza
.,.
Najsłodszy prezent od ukochanej osoby...
Sposób na świąteczne składanie serwetki
Bardzo fajny pomysł, a w dodatku tani i niezmiernie efektowny na dodatek np na domowy stół czy komodę :)
:-)
:-)
Lampka
...
***
***
jakie piekne i proste :-)
święta
but Mikołaja
ozdabiamy sweter lub bluzki
ornamenty3
haft
Świąteczne ozdóbki
...
Książka życzenia
Książka życzenia
świecznik z serwetki

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

... ... Składniki (dla 6 osób):
80 dag schabu bez kości
200 g masła miękkiego
pęczek natki pietruszki
10 dag sera żółtego
sól i pieprz
¾ l oleju do (głębokiego) smażenia

do panierowania:
1 jajko
bułka tarta

Ponadto
potrzebny będzie głęboki rondel albo frytownica

Wykonanie:
Ser starłam na tarce jarzynowej. Masło wymieszałam z umytą i posiekaną natką pietruszki, dodałam ser i wymieszałam. Uformowałam 6 wałeczków.

Mięso opukałam, osuszyłam i pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i posypałam pieprzem z obu stron. Na kotletach położyłam wałeczki farszu i zawinęłam w rolady. Obwiązałam nitką. Panierowałam w jajku i bułce i wykładałam kolejno na rozgrzany głęboki tłuszcz.



Smażyłam(około 5 -7 minut) tak jak pączki, z obu stron, odwracając, żeby się równo przyrumieniły. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.



Można podawać od razu gorące



Można również podać zimne, jako przekąska. Składniki:
2 kg ziemniaków surowych
1 kg ziemniaków ugotowanych
60 dag łopatki wieprzowej
1 jajko
1 łyżka soli
2 cebule
1 łyżka oleju


Ponadto do pokraszenia:
boczek surowy
słonina
lub cebulka smażona (wg uznania)

Wykonanie:
Cebulę po obraniu drobno posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany na patelni tłuszcz, żeby się zeszkliła. Mięso po umyciu zmieliłam w maszynce o drobnych oczkach, dodałam przestudzoną cebulkę, doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam.



Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu (najlepiej poprzedniego dnia) zmieliłam w maszynce. Można przetrzeć przez praskę. Ziemniaki surowe starłam na tarce o drobnych oczkach. Miskę wyłożyłam bawełnianą ściereczką i przełożyłam na nią starte ziemniaki. Teraz przyda się męska ręka do pomocy, ponieważ ziemniaki trzeba dobrze odcisnąć. Powinna pozostać prawie sucha masa ziemniaczana. Wody, po odciśnięciu ziemniaków nie wolno wylewać, ponieważ po ustaniu, zlewamy ją znad powstałego osadu. Ten osad to jest skrobia, którą dodałam do masy ziemniaczanej a razem z nią ugotowane, zmielone ziemniaki, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masa powinna mieć zwartą konsystencję.



Z ciasta ziemniaczanego formowałam placki wielkości mniej więcej dłoni, nakładałam łyżką farsz i zawijałam w podłużne, przypominające kształtem wrzeciono kartacze.



Kiedy już wszystkie były gotowe zagotowałam w dużym garnku wodę z solą. Przekładałam pojedynczo kartacze na osolony wrzątek. Gotowałam około 20 minut.
Po wyjęciu łyżką cedzakową przełożyłam na półmisek, polałam stopionymi skwereczkami i już mogliśmy spróbować, jak smakują zrobione przez nas (tak, bo mąż też mi pomagał J ) te pyszne kartacze. Spróbujcie. Zachęcam i polecam ze skwarkami lub z cebulką. 1 kg schabu bez kości

Marynata:
2 łyżki miodu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka tymianku Kamis
2 łyżki sosu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku

Dodatkowo:
kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis
kilka liści laurowych Kamis
garść suszonych śliwek
suszona gruszka i jabłko
2/3 jasnej części pora


Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku jeszcze 20 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut. Poporcjować. Placki ziemniaczane z leśnymi grzybami

29
MAJ
12
Składniki:

• 1,5 kg ziemniaków

• 3 jajka

• 2 czubate łyżki mąki pszennej

• 1,5 cebuli

• 0,5 kg kurek

• 300 g śmietany 18%

• olej rzepakowy

• szczypiorek

• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki i połowę cebuli zetrzeć na tarce (ja ścieram na pomarańczowej nakładce do szatkownicy Moulinex Fresh Express +), dodać jajka odrobinę soli i mąkę, dokładnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Na drugiej patelni równolegle można przygotowywać sos. Smażymy kurki (opcjonalnie mogą być też pieczarki) z cebulą pokrojoną w piórka, gdy grzyby będą miękkie podlewany odrobiną wody i dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego :) V Jedna z lepszych sałatek jakie przyrządzałam. Sezon kalafiorowy przed nami, więc pewnie często będzie gościć na naszym stole.

Składniki:
1 kalafior
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy zwykłej lub mini kolby
1 mała czerwona cebula
1 pęczek szczypiorku
2 średnie marchewki
1 por
kilka łyżek majonezu
jogurt naturalny
sól
pieprz


Kalafior ugotować i podzielić na różyczki. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Por pokroić w krążki, posolić i odcisnąć nadmiar soku. Marchew ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i kukurydzę. Dodać jogurt, majonez i przyprawy, dokładnie wymieszać. Ciasto z jabłkami i śmietaną,wyjątkowe
w smaku, bardzo proste i niezawodne ciasto.
Doskonałe do popołudniowej kawki.
Polecam ....







Składniki :

Biszkopt :
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka maki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtej

-900 g jabłek prażonych
-2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
(2 galaretki na 2 szklanki wody )
-3 kubki śmietany (200 ml )
-3 łyżeczki żelatyny


Nakropienie :
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanka cytryny
-1 łyżka cukru


Żelatynę zalać w 1/2 szklanki wody
gdy ,napęcznieje, rozpuścić
( można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszając)
co 1 minutę )


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
Piec w temperaturze 180 stopni .

Biszkopt nasączyć, galaretkę rozpuścić w wodzie ,
Jabłka wyłożyć do naczynia ,wlać rozpuszczoną chłodną galaretkę i wymieszać, gęstniejącą z jabłkami, całość wylać na biszkopt i odstawić do stężenia.
Następnie ,ubijamy śmietanę dosypujemy cukru pudru (według uznania),wlewamy chłodną rozpuszczoną żelatynę chwilę jeszcze miksujemy i wylewamy na jabłka .
Na wierzch posypujemy startą czekoladą 6 kabanosów wieprzowych
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1/2 czerwonej cebuli
czerwona papryka
6 ogórków konserwowych
200g sera żółtego
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
łyżka keczupu
płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz



Czerwoną fasolę i kukurydzę osączyć na durszlaku i przelać wodą. Kabanosy pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku. Dodać majonez i keczup, wymieszać. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
Przypnij Polub Komentuj
  634

ogrod

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Czarnulka26
mokkkamaja
Yuzumaki
andrea147
madera1980
sylwiazarska
Ruthie
wojownicza
wiki2077
oXmoniaXo
szafeczka83
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry