Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Książka życzenia
Książka życzenia
świecznik z serwetki
Makaronowe świeczniki
....
Pomysł na wesele- kaszubski
Jak zrobić księgę z życzeniami
życzenia
życzenia
zyczenia
filizanka ozdobna
...
...
ślubna kartka
kanzashi śnieżynka
ciekawa Wielkanocna ozdoba, która znakomicie ozdobi stół i da małą łamigłówkę gościom. ;D
czysta zmywarka
ORYGINALNY SPOSÓB NA WYGLĄD ZWYKŁYCH JEDNORAZOWYCH TALERZY - NA PRZEKĄSKI
...
sprytne
Pomysł na ozdobę
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary
Kieliszki dla młodej pary

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

Składniki:

400 g makaronu kokardki
500 g boczku wędzonego
2 cebule
500 g pieczarek
250 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki
olej do smażenia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju. W osobnym garnku na oleju podsmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zachować ładny kolor pieczarek). Na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek.
Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dodaj do nich śmietanę i mąkę i zagotuj.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente. Odcedź i, co ważne, nie przelewaj zimną wodą. Makaron wymieszaj z cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj. Krem z porów z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje:

2-3 pory (tylko białe i lekko zielone części)
1 cebula
2-3 ziemniaki
średnia marchewka
1l bulionu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek
50g kremowego serka topionego
200 g łososia wędzonego

Wykonanie:
Pory myjemy i kroimy w talarki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pory, cebulę i ziemniaki i podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę ( gotujemy ją w całości), dodajemy świeże listki tymianku i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy pokrojony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie zupę miksujemy na krem, doprawiamy mocniej do smaku. Podajemy z pokrojonym w kostkę łososiem i świeżo zmielonym pieprzem. Szarlotka :) klik w zdjecie Sałatka meksykańska
sałatka

Przepis
Sałatka meksykańska
Błyskawiczna i pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się na imprezowym stole.
Nie wymaga specjalnie skomplikowanych składników więc przygotować ją można w ostatniej chwili.

Bardzo lubię kiedy tego typu sałatki są w lodówce na co dzień, kiedy jakiś domownik zgłodnieje, zawsze mamy pod ręką sytą przekąskę.



Składniki:

200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz


Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Składniki:
opakowanie 370 g zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka octu spirytusowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 banan
1 duże twarde jabłko
olej do smażenia
DO PODANIA:
płynny miód – u mnie lipowy
wiórki kokosowe

Wykonanie:
Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem.
Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron.
Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi. Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki:

200g makaronu (rurki, świderki, kolanka, penne)
250g wędzonej cienkiej kiełbasy (lub szynki, parówek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie

Na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250-300ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
100g startego żółtego sera ładniki:


600 g mięsa mielonego,
250 g pieczarek,
2 cebule,
1 bułka,
1 jajko,
2 małe pomidory,
300 g ziemniaków,
sól morska Specialite Kamis,
pieprz czarny Specialite Kamis,
szczypiorek,
do obtoczenia kotletów: bułka tarta,
sos:
400 ml śmietany 12%,
2 jajka,
szczypta soli Kamis, papryki słodkiej Kamis i pieprzu kolorowego Kamis.

Przygotowanie:

Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach. Kotlety pożarskie

Składniki:
80 dag piersi z kurczaka
2 kajzerki
szklanka mleka
5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek
1 jajko
1 żółtko (ocalałe z innej potrawy)
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
40 dag pieczarek
olej do smażenia

Wykonanie:
Kajzerki namoczyłam w mleku.
Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w plasterki, obsmażyłam na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, lekko posoliłam. Odstawiłam do wystudzenia.
Masło stopiłam w rondelku.
Białko oddzieliłam od żółtka do osobnej miseczki.
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i zmieliłam dwukrotnie (średnie sitko) wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne). Do masy dodałam żółtka i stopione chłodne masło, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Białko ubiłam na sztywna pianę, delikatnie wymieszałam z masą mięsną. Na koniec dodałam przestudzone pieczarki i ponownie wymieszałam.
Z masy uformowałam owalne kotleciki, panierowałam w bułce tartej i usmażyłam na rozgrzanym oleju (idealne byłoby sklarowane masło, ale skończyło mi się niestety) z obu stron na rumiano. Składniki:

6 galaretek (fioletowa, turkusowa, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
100 ml śmietany kremówki
25 dkg truskawek
25 dkg borówek
25 dkg brzoskwiń





Sposób wykonania:

Przygotować naczynie i wyłożyć je folią spożywczą. U mnie o wielkości 30x22 cm.

Na dnie ułożyć borówki. Galaretkę fioletową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Lekko przestudzić, zalać owoce i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje ( a nie trwa to długo, bo rozpuszczona jet w 1/2 płynu niż normalnie być powinna ) przygotować następną.
Turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, lekko przestudzić i dodać 50 ml kremówki. Dobrze wymieszać i wylać na fioletową, gdy jest już zastygnięta.
Zieloną rozpuścić w 300 ml gorącej wody, przestudzić i wylać na zastygniętą turkusową.
Brzoskwinie pokroić w plastry, ułożyć na zielonej galaretce i zalać żółtą, rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody i przestygniętą.
Pomarańczową zalać 250 ml wrzątku, przestudzić, dodać 50 ml kremówki, wymieszać i wylać na zółtą.
Na ostatniej warstwie poukładać truskawki pokrojone w plastry i zalać czerwoną galaretką ( rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić).
Umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny.

Smacznego :)
Przypnij Polub Komentuj
  597

ogrod

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Czarnulka26
mokkkamaja
Yuzumaki
andrea147
madera1980
sylwiazarska
Ruthie
wojownicza
wiki2077
oXmoniaXo
szafeczka83
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry