Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

szpinak z łososiem zapiekanka makaronowa pączki Uwielbiam domowego keksa! 3 ziemniaki
2 cebule
oliwa
3 cukinie (ok. 600 g)
sól
pieprz
majeranek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka tartej bułki + bułka do wysypania foremek
100 g sera ricotta
3 jajka
masło
1 duży pomidor

Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée. Cebule dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 minut. Mieszamy uduszone warzywa z ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Ciasto:
200 g mąki
200 g masła
2 jajka
sól

Farsz:
1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych
2 małe cukinie
2 duże pory
2 łyżeczki masła
3 jajka
250 ml śmietany 12%
2 łyżki mąki
sól
pieprz
150 g parmezanu

Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Blanszujemy brokuły i pokrojone w plasterki cukinie. Pory kroimy w talarki i podsmażamy krótko na maśle. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną i mąką, dodajemy sól, pieprz oraz 100 g startego parmezanu.
Foremki na tartinki wylepiamy ciastem. Układamy w nich warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 30 minut. Kotlety z indyka ze szpinakiem i owczym serem

4 sznycle z piersi indyka
200 g owczego sera
200 g szpinaku
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Szpinak umyj, odsącz i przesmaż 3 minuty na rozgrzanym maśle. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser pokrój na 4 plastry. W każdym kotlecie zrób kieszonkę ostrym nożem. Oprósz mięso z wierzchu solą i pieprzem, do wewnątrz włóż szpinak do połowy kieszonki, następnie włóż plaster owczego sera i zepnij wykałaczkami. Smaż około 8 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Warzywa zapiekane z fetą

1 bakłażan
2 cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200 g sera typu feta
oliwek">oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek (bez pestek)
świeży tymianek (4-5 gałązek)
sól

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Warzywa umyj i pokrój w cienkie, krótkie paski (4-5 cm), dodaj oliwki przekrojone na połówki oraz obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym. Całość skrop dość obficie oliwą (4-5 łyżek) i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach na warzywach ułóż plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa

1/2 szklanki białej suchej fasoli
1 mały por
gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)
1 duża cebula
1 duża marchewka
1/4 główki włoskiej kapusty
2 duże pomidory
2 średnie ziemniaki
plaster dyni (niekoniecznie)
kilka gałązek natki pietruszki
liść laurowy
kilkanaście listków bazylii
4 łyżki oliwy
2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.
Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.
Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

Autor: Robert Makłowicz
Przypnij Polub Komentuj
  142

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry