Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

Muszle makaronowe z cukinią i serem kozim Prawdziwe Gratin dauphinois
przepis po kliknieciu w zdjecie Placki z łososia

1.5 kg świeżego łososia
1 cytryna (sok i skórka)
25 ml winiaku
szczypior od dymki
2 jajka
1/2 l jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek mąki
sól
pieprz

Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w centymetrową kostkę i przełożyć do miski. Dodać skórkę, sok z cytryny, winiak i pokrojony szczypior. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. W drugiej misce wymieszać jajka z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt. Do ryby wlać ciasto, wymieszać. Nakładać łyżeczką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z majonezem wymieszanym z wasabi i cząstką limonki. Omlet Frittata

6 jajek
1 cebula
1 papryka
brokuł (albo mała cukinia)
4 łyżki kukurydzy
1/2 szklanki startego sera pecorino
2 łyżki posiekanej natki
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

Brokuł podziel na różyczki (cukinię pokrój w plasterki). Cebulę pokrój w talarki, miąższ papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, dodaj paprykę, różyczki brokułu (lub pokrojoną cukinię), kukurydzę i natkę. Mieszając smaż warzywa na wolnym ogniu około10 minut. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli będą za suche, wlej jeszcze odrobinę oliwy. Roztrzep jajka z solą i pieprzem. Dodaj starty ser, wymieszaj i wlej do warzyw. Smaż na małym ogniu około 5 minut. Gdy jajka na wierzchu będą ścięte, zsuń frittatę na talerz. Na patelni rozgrzej szybko pozostałą oliwę i przesmaż krótko (1-2 minuty) drugą stronę. Hamburger z wołowiny

1/2 kg mielonego chudego mięsa wołowego
mała cebula
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
jajko
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól
świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
pomidor w plastrach
plasterki czerwonej cebuli
4 liście sałaty
Sos pomidorowy:
2 plastry bekonu
2 średnie obrane ze skórki pomidory
sól
pieprz
tymianek

Do miski z mielonym wołowym mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, hamburger, pomidor, krążki cebuli, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść. Smacznego. Pierogi z malinami

500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
300 g malin
cukier

Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz. w lodówce. Na wysypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawaj kółeczka. Każde kółeczko napełniaj 2-3 malinami i odrobiną cukru i sklejaj pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną. Pilaw z suszonymi morelami - składniki:

    1 kg kurczaka">piersi z kurczaka drobno krojone
    60 g masła
    2 cebule pokrojone na plasterki
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    80 g suszonych moreli pokrojonych na plasterki
    400 g długoziarnistego ryżu
    najlepiej basmati
    4 szklanki bulionu z kurczaka
    35 g suszonej żurawiny
    60 g mrożonego zielonego groszku
    80 g uprażonych orzeszków piniowych
    pęczek liści kolendry

Pilaw z suszonymi morelami - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzej połowę masła, usmaż i wyjmuj. W tym samym rondlu rozpuść pozostałe masło, dodaj pokrojone w plastry cebule, czosnek i przyprawy (kmin, kolendrę, kurkumę). Smaż mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodaj morele i ryż. Nadal smaż, cały czas mieszając, aż cebula z przyprawami oblepi ryż. Następnie wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj kurczaka, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj żurawinę, zielony groszek, orzeszki piniowe i posyp liśćmi kolendry. Kopytka

1,25 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj. Gdy przestygną, przepuść przez maszynkę, przełóż na stolnicę, zrób w środku dołek, wbij jajka, 2/3 przesianej przez sitko mąki oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Podziel na części (z mniejszych części ciasta wygodniej jest robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty. Kopytka

1,25 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj. Gdy przestygną, przepuść przez maszynkę, przełóż na stolnicę, zrób w środku dołek, wbij jajka, 2/3 przesianej przez sitko mąki oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Podziel na części (z mniejszych części ciasta wygodniej jest robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty.
Obserwuj profil
sophia1307

sophia1307

Dodane 5.07 o 0:23 z

ugotuj.to

Przypnij Polub Komentuj
  193

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry