Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

zapiekana z ziemniaków i porówciekawe przepisyPizza na spodzie z polenty - składniki:

    300 g kaszki kukurydzianej
    1 l wywaru warzywnego lub wody
    50 g startego parmezanu
    5 pieczarek
    1 mała cebula
    2 łyżki oliwy
    1 (150 g) mozzarella
    4-6 łyżek pesto z bazylii/ketchup/koncentrat pomidorowy
    6-8 pomidorków koktajlowych
oliwki
    sól
    pieprz

sposób przygotowania:
 
Przygotowujemy polentę. Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy (ew. ze szczyptą soli). Gdy zawrze, zaczynamy stopniowo dodawać namoczoną kaszkę. Cały czas mieszamy, aż wchłonie się cały płyn, a kasza zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy starty parmezan. Tak przygotowaną polentę wykładamy do okrągłej foremki o średnicy ok. 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia.

 Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki. Na łyżce oliwy obsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Solimy, pieprzymy. Całość dusimy, aż grzyby będą gotowe. 

Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Pomidory koktajlowe na połówki. 

Gdy polenta ostygnie, smarujemy ją łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok. 10 min, tak by na wierzchu zrobiła się chrupiąca skorupka. 

Po wyjęciu z pieca placek smarujemy pesto - pozostawiając pusty rant, około 1 cm. 

Na wierzchu układamy grzyby, ser i pomidorki. Zapiekamy ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni. Na placku z polenty możemy też ułożyć ulubioną kompozycję, taką jak na klasycznej pizzy.Piersi z kurczaka z farszem brokułowo-serowym i boczkiempiersi kurczaka z farszem brokułowymzapiekany kalafiorGicz cielęca pieczona z warzywamiZasadniczo biszkopt powinien składać się wyłącznie z jajek, cukru oraz mąki. Część osób wypowiadających się na naszym forum zajmuje właśnie takie ortodoksyjne stanowisko. - Dokładnie, z proszkiem do pieczenia to nie jest biszkopt - pisze użytkowniczka jagoda w obszernym wątku pt. trudny biszkopt.  Najprostszy i - chciałoby się rzec - najbardziej klasyczny przepis to ten, gdzie na każde wykorzystane jajko bierzemy po jednej łyżce cukru i mąki (czyli np. 6 jaj, 6 łyżek mąki i 6 łyżek cukru).

Istnieje jednak cała masa przepisów, które - oprócz wyżej wymienionych - zawierają właśnie niewielką ilość mąki ziemniaczanej (zamiast części mąki pszennej), proszku do pieczenia czy octu. Te dodatki mają najczęściej za zadanie zwiększyć lekkość i/lub zapobiec opadaniu biszkoptu. - Nie musi być ocet, wystarczy kilka kropel soku z cytryny albo szczypta soli do białek - podpowiada użytkownik o nicku Ag. - Usztywniają pianę i potem tak nie opada. Z kolei ciast zawierających olej lub masło nie uważa się zwykle za biszkopty, choć istnieją i takie przepisy (patrz:  Biszkopt warszawski z truskawkami).

Odrębną kwestią jest wstępne przygotowanie składników, zanim zabierzemy się za robienie ciasta. Mimo, że można spotkać przepisy, w których polecane jest, aby jajka użyte do biszkoptu były zimne (z lodówki), to jednak najczęstsze są porady, aby miały one temperaturę pokojową. Wyższa temperatura powoduje bowiem, iż piana jajeczna, która jest podstawą biszkoptu, zostaje mocniej napowietrzona, a co za tym idzie - upieczone ciasto jest bardziej puszyste. No i oczywiście - jajka powinny być świeże, gdyż biszkopt na takich jajkach najlepiej rośnie.

Inną, również istotną kwestią, jest to, aby mąka nie była wilgotna. Niektórzy użytkownicy forum suszą ją nawet na kaloryferze (z kolei moja babcia lekko podgrzewa w piekarniku). Mąkę najlepiej przesiać, co dodatkowo poprawi lekkość naszego wypieku. Zastąpienie części mąki, taką sama ilością kakao (na ogół około 2 łyżek), sprawi, że uzyskamy biszkopt kakaowy.

Czas na za-mieszanie

Sposobów jest mnóstwo. Dwa główne nurty to metody na tzw. „ciepło” i „zimno”. Według pierwszej z nich jajka z cukrem należy miksować na parze, co dodatkowo zwiększa napowietrzenie masy. Druga metoda - bardziej popularna - to po prostu ubijanie jajek bez ich podgrzewania.

W większości przepisów białka oddziela się od żółtek i miksuje na sztywną pianę (nie wypadającą z miski po jej odwróceniu do góry dnem). W takim wypadku należy uważać, aby do białek nie dostał...granola cynamonowa
Obserwuj profil
sophia1307

sophia1307

Dodane 5.07 o 0:23 z

ugotuj.to

Przypnij Polub Komentuj
  271

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry