Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

Makaroniki -praktyczne porady smazone pieczarki Makaron z tunczykiem - szybko i prosto, a pysznie! Po kliku Sałatka śledziowa kotlet nie musi byc z miesa Krakowskie małdrzyki z owocami lub konfiturą

50 dag twarogu
1 żółtko
1 jajko
2 dag masła
3 dag mąki
1/2 torebki cukru waniliowego
10 dag masła do smażenia
cukier puder do posypania i konfitury do podania

Ser przepuść przez maszynkę, dodaj żółtko, jajko, masło, cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto nabieraj łyżką i kładź porcjami na rozgrzane masło. Małdrzyki smaż z obu stron, podawaj posypane cukrem. Obok ustaw miseczkę z konfiturami, a w sezonie - świeże owoce. Zapiekana kasza z białym serem

przepis dla 4 osób
300 g kaszy gryczanej
100 g słoniny
2 łyżki smalcu wieprzowego
3 duże cebule
2 jajka
500 g białego sera twarogowego
1/2 szklanki śmietany 30-proc.
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Kaszę ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw do przestygnięcia. Następnie wymieszaj ją z pokrojoną natką pietruszki i jednym jajkiem. Słoninę pokrój w kostkę i usmaż na skwarki, dodając 2 łyżki smalcu. Pod koniec smażenia dodaj drobno pokrojone cebule i całość wymieszaj z kaszą. Biały ser rozkrusz widelcem i wymieszaj ze śmietaną i drugim jajkiem, dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę z połowy kaszy, na nią połowę sera ze śmietaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 10 minut. Wyjmij z pieca i zwiększ jego temperaturę do 200 st. C. Na zapieczonym wstępnie serze ułóż pozostałą kaszę i przykryj ją resztą sera ze śmietaną. Zapiekaj w piekarniku przez kolejne 10 minut. Krokieciki jaglane z sałatką ze szpinaku i fenkułu z orzechami

koper włoski (fenkuł)
oliwa
sok z cytryny
łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz
2 ugotowane ziemniaki
natka pietruszki
ząbek czosnku
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki suszonych pomidorów
garść szpinaku

Fenkuła kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy winegret z soku z cytryny, oliwy, musztardy, soli i pieprzu. Zalewamy plastry fenkułu. Odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy kotleciki. W prasce zgniatamy ziemniaki, dodajemy natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek, kaszę jaglaną, drobno pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Ugniatamy masę dłońmi, formujemy krokieciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Na talerzu układamy szpinak, na nim marynowane plastry fenkułu. Posypujemy suszonymi pomidorami, a na środku kładziemy krokieciki. Kotleciki z soczewicy

(na 15 niewielkich kotlecików)
niecała szklanka (200 ml) pomarańczowej soczewicy
1 jajko
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki garam masali
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia

Soczewicę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy soczewica się zagotuje zbieramy z góry pianę (będzie łatwiej strawna). Ugotowaną odcedzamy na sicie i mielimy blenderem na w miarę gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, aby sypkie dodatki wpiły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Przypnij Polub Komentuj
  154

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry