Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

Mmmm...takimi truflami bym nie pogardziła...Sałatka z krewetkami by IKEA- pycha!

- 12 małych, mrożonych krewetek RÄKOR UTAN SKAL
- Garść mieszanki sałat
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- Pół świeżego ogórka
- Łyżka kwaśnej śmietany
- Kilka kropel sosu chilli
- Plaster cytryny i gałązka koperku do dekoracji

1. Krewetki rozmrozić dzień wcześniej w lodówce.
2. Wymieszać następujące składniki razem: mieszankę sałat, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i świeżego ogórka.
3. Na górę równomiernie rozłożyć rozmrożone krewetki.
4. Wymieszać kwaśną śmietanę z sosem chilli na jednolitą masę. Nałożyć na górę sałatki łyżką.
6. Udekorować cząstką cytryny i gałązką koperku.Roladki z mięsa mielonego 

 Mięso przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Wbij jajko, dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój wzdłuż w jak najcieńsze plastry. Na plastry cukinii nakładaj farsz mięsny i zwijaj, formując roladki. Każdą zawiń oddzielnie w kawałek nasmarowanej oliwą folii aluminiowej, mocno skręć brzegi. Piecz 20 minut w temp. 170°C. Buraczki zalej taką ilością wody, aby były przykryte, posól i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Zrób sos: wymieszaj bulion, śmietanę, chrzan i mąkę, powoli zagotuj, mieszając. Dodaj pokrojony koperek, przypraw solą i pieprzem. Roladki podawaj z buraczkami i sosem chrzanowym.Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowo-śmietanowym - składniki:

    160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste pióra)
    300 g świeżego szpinaku
    160 g sera żółtego
    ok. 90 g sera feta
    dwie śmietany
    10 suszonych pomidorów
    zioła prowansalskie
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła
    sok z połowy cytryny
    maggi
    pieprz
    2-3 ząbki czosnku

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowo-śmietanowym - sposób przygotowania: Szpinak myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy w paski i gotujemy ok. 3-5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser żółty ścieramy na tarce, fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Na patelnię wlewamy śmietanę, doprawiamy (pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami maggi) i podgrzewamy. Następnie do sosu wrzucamy ugotowany makaron oraz starkowany ser żółty i suszone pomidory - mieszamy i gotujemy aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy szpinak i pokrojoną fetę, delikatnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.sssszapiekana z ziemniaków i porówciekawe przepisyPizza na spodzie z polenty - składniki:

    300 g kaszki kukurydzianej
    1 l wywaru warzywnego lub wody
    50 g startego parmezanu
    5 pieczarek
    1 mała cebula
    2 łyżki oliwy
    1 (150 g) mozzarella
    4-6 łyżek pesto z bazylii/ketchup/koncentrat pomidorowy
    6-8 pomidorków koktajlowych
oliwki
    sól
    pieprz

sposób przygotowania:
 
Przygotowujemy polentę. Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy (ew. ze szczyptą soli). Gdy zawrze, zaczynamy stopniowo dodawać namoczoną kaszkę. Cały czas mieszamy, aż wchłonie się cały płyn, a kasza zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy starty parmezan. Tak przygotowaną polentę wykładamy do okrągłej foremki o średnicy ok. 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia.

 Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki. Na łyżce oliwy obsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Solimy, pieprzymy. Całość dusimy, aż grzyby będą gotowe. 

Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Pomidory koktajlowe na połówki. 

Gdy polenta ostygnie, smarujemy ją łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok. 10 min, tak by na wierzchu zrobiła się chrupiąca skorupka. 

Po wyjęciu z pieca placek smarujemy pesto - pozostawiając pusty rant, około 1 cm. 

Na wierzchu układamy grzyby, ser i pomidorki. Zapiekamy ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni. Na placku z polenty możemy też ułożyć ulubioną kompozycję, taką jak na klasycznej pizzy.Piersi z kurczaka z farszem brokułowo-serowym i boczkiem
Obserwuj profil
sophia1307

sophia1307

Dodane 5.07 o 0:23 z

ugotuj.to

Przypnij Polub Komentuj
  282

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry