Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

Zapiekanka z kaszy muszle z farszem z cukinii i serem kozim Tortilla z kukurydzianą salsą prosty chlebek Kluski śląskie z sosikiem mięsnym Klopsiki Karkówka po chińsku Biszkopt z budyniem i galaretką

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania tortownicy
1 opakowanie ulubionej galaretki
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
500 g owoców (ja użyłam truskawek i nektarynek)

Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier porcjami, a następnie zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z porcjami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 25 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec). Po około 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz, aż biszkopt będzie złocisto-brązowy, a patyczek wbity w środek suchy. Wystudź ciasto. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i przestudzonym posmaruj ciasto. Wstaw do lodówki. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając nieco mniej wody, jeśli jest bardzo gorąco. Na schłodzonym budyniu ułóż umyte i osuszone owoce i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny, aby galaretka całkiem stężała. Jeśli lubisz nalewki o lekkim, orzeźwiającym aromacie, ta pomarańczowa przypadnie ci do gustu. Bez żadnych dodatkowych przypraw. 

Nalewka pomarańczowa 

3 pomarańcze
litr wódki
200 ml spirytusu
100 ml wody
10 dag cukru

Owoce wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Ściąć z nich cienką skórkę, wrzucić ją do gąsiorka, wlać wódkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy. Wlać spirytus, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Z wody i cukru ugotować syrop i do gorącego powoli wlać przesączony przez gęsty filtr (do kawy lub z kilku warstw gazy) alkohol z gąsiorka. Przelać do szklanego naczynia, szczelnie zamknąć, wstrząsnąć i odstawić na dobę w ciemne miejsce. Tę nalewkę można podawać od razu.
Zmień tło
do góry