Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

Hummus czosnkowy CHRUPIĄCA SAŁATKA Z RUKOLI Z GRUSZKAMI, SEREM GORGONZOLA I WŁOSKIMI ORZECHAMI POLANA MIODOWYM DRESSINGIEM - składniki:
opakowanie rukoli
150 g łuskanych włoskich orzechów
100 dag sera gorgonzola
2 małe gruszki w syropie
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgine
sól
pieprz


Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola	
Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra virgine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie - bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę. JAJECZKA W PARMEŃSKIM UŚCISKU - składniki:
4-5 ugotowanych na twardo jajek
4-5 plastrów szynki parmeńskiej
10 gałązek świeżego majeranku
łyżeczka majonezu
łyżka posiekanego szczypiorku
JAJECZKA W PARMEŃSKIM UŚCISKU - sposób przygotowania:
Z jajek odcinamy końce i odkładamy. Plastry szynki składamy na pół, na każdy kładziemy po dwie gałązki majeranku i jajko. Dokładnie i delikatnie owijamy jajko. Ustawiamy na talerzu. Odłożone kawałki jajek siekamy i mieszamy z majonezem i szczypiorkiem. Nakładamy po odrobinie na wierzch jajek. Dekorujemy liśćmi sałaty i posiekanym szczypiorkiem. Babka Marchewkowa 

Potrzebujemy :
120 gram marchewki startej na małych oczkach
90 gram mąki ryżowej
40 gram kartoflanki  ( skrobia ziemniaczana )
2 jajka
100 ml oleju
1/4 szklanki cukru/ ksylitolu (można więcej)
1/2 łyżeczki bg proszku po pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy 2-3 razy, łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajeczka rozdzielamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka natomiast ucieramy z cukrem. Dolewamy do nich olej. Wciąż miksując dodajemy marchewkę. Następnie partiami dosypujemy mąki. Gdy ciasto jest jednolite dodajemy najpierw łyżkę ubitych białek i mieszamy (już ręcznie). Dokładamy resztę białek i łączymy delikatnie całość . Masę przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką ryżową foremek. Pieczemy przez około 50 minut. Jeszcze gorące babki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.    

SMACZNEGO :) fondant Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem Tort naleśnikowy z pieczarkami ... Kasza jaglana na mleku, z jabłkami i cynamonem. Przed chwilą robiłam, pyszna <3
Przypnij Polub Komentuj
  103

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry