Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

Uwielbiam domowego keksa! 3 ziemniaki
2 cebule
oliwa
3 cukinie (ok. 600 g)
sól
pieprz
majeranek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka tartej bułki + bułka do wysypania foremek
100 g sera ricotta
3 jajka
masło
1 duży pomidor

Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée. Cebule dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 minut. Mieszamy uduszone warzywa z ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Ciasto:
200 g mąki
200 g masła
2 jajka
sól

Farsz:
1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych
2 małe cukinie
2 duże pory
2 łyżeczki masła
3 jajka
250 ml śmietany 12%
2 łyżki mąki
sól
pieprz
150 g parmezanu

Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Blanszujemy brokuły i pokrojone w plasterki cukinie. Pory kroimy w talarki i podsmażamy krótko na maśle. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną i mąką, dodajemy sól, pieprz oraz 100 g startego parmezanu.
Foremki na tartinki wylepiamy ciastem. Układamy w nich warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 30 minut. Kotlety z indyka ze szpinakiem i owczym serem

4 sznycle z piersi indyka
200 g owczego sera
200 g szpinaku
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Szpinak umyj, odsącz i przesmaż 3 minuty na rozgrzanym maśle. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser pokrój na 4 plastry. W każdym kotlecie zrób kieszonkę ostrym nożem. Oprósz mięso z wierzchu solą i pieprzem, do wewnątrz włóż szpinak do połowy kieszonki, następnie włóż plaster owczego sera i zepnij wykałaczkami. Smaż około 8 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Warzywa zapiekane z fetą

1 bakłażan
2 cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200 g sera typu feta
oliwek">oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek (bez pestek)
świeży tymianek (4-5 gałązek)
sól

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Warzywa umyj i pokrój w cienkie, krótkie paski (4-5 cm), dodaj oliwki przekrojone na połówki oraz obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym. Całość skrop dość obficie oliwą (4-5 łyżek) i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach na warzywach ułóż plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa

1/2 szklanki białej suchej fasoli
1 mały por
gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)
1 duża cebula
1 duża marchewka
1/4 główki włoskiej kapusty
2 duże pomidory
2 średnie ziemniaki
plaster dyni (niekoniecznie)
kilka gałązek natki pietruszki
liść laurowy
kilkanaście listków bazylii
4 łyżki oliwy
2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.
Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.
Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

Autor: Robert Makłowicz ZAPIEKANKA RYBNA Z POMIDORAMI - składniki:
500 g mieszanych filetów rybnych
1 por
4 malinowe pomidory bez skórki
100 g świeżego szpinaku
9 żółtek
sól
pieprz
oregano
ciasto: 500 g mąki
520 g masła
50 ml mleka
sól
sos: 100 g botwiny
200 g wiejskiego twarogu
1/2 litra kwaśnej śmietany 36-proc.
posiekany koperek
masło do wysmarowania formy
mąka do jej posypania
pergamin
suchy ryż
ZAPIEKANKA RYBNA Z POMIDORAMI - sposób przygotowania: Z mąki, masła, mleka i soli wyrób jednolite, gładkie ciasto. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm i średnicy o blisko 10 cm większej niż forma. Ułóż je w formie, wywijając końcówki ciasta na jej brzeg, przykryj pergaminem i rozsyp na wierzchu suchy ryż (jako obciążenie). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Po podpieczeniu wysyp ryż (ale go zachowaj, bo ryżu można użyć kilkakrotnie). Na podpieczonym cieście ułóż podduszony szpinak, odciśnięte kawałki ryb, pomidory pokrojone w kostkę i por w plasterki. Ze śmietany i żółtek jaj zrób zalewę do zapieczenia, miksując je razem i doprawiając solą, pieprzem oraz oregano. Wylej zalewę na ciasto, uważając, by nie przekroczyła 3/4 wysokości formy (zapiekanka znacznie urośnie podczas pieczenia). Piecz 20-25 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przygotuj sos: rozdrobniony twaróg wymieszaj ze sparzoną botwiną i kwaśną śmietaną. Całość dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Podawaj z twarogiem wymieszanym ze sparzoną botwiną i kwaśną śmietaną. Całość dopraw świeżym koprem, solą i pieprzem. Zapiekankę można jeść także na zimno. Chłodnik mazowiecki z botwiny

1 mały pęczek botwiny
1 łyżka octu
10-15 dag pieczonej cielęciny
3/4 litra jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
1 ogórek kiszony
2 jajka
szczypiorek
koperek
sól
pieprz

Botwinę opłucz, osusz, drobno pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem octu, odcedź, wymieszaj z jogurtem i sokiem z ogórków kiszonych. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, ostudź i pokrój na ćwiartki. Pieczoną cielęcinę pokrój w plastry, a potem w paski. Do każdej porcji chłodnika włóż po 2 ćwiartki jajka oraz pokrojoną cielęcinę. Podawaj od razu. Purée z szarej renety.
Oto najprostszy deser świata: słodkie purée z szarej renety

4 duże renety
woda

Renety obrać i przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Włożyć je ciasno do garnka i wlać na dno 1 cm wody. Przykryć przykrywką i gotować na dość mocnym ogniu. Jabłka powinny spuchnąć i rozsypać się na puch. Wytrawne purée podawać z chrzanem lub z sałatką z selera - gotową ze słoika - jako dodatek do mięs albo z cukrem jako deser.
Przypnij Polub Komentuj
  135

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry