Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

jarska i sycąca Ratatuj 
Klasyczne ratatouille

Składniki na 4 porcje:

4 cukinie

2 bakłażany

4 dojrzałe pomidory

3 zielone papryki

1 czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka świeżej bazylii

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa do smażenia

Do przygotowania potrawy potrzebne będą:

patelnia z pokrywką

rondel z pokrywką

deska do krojenia i dobry nóż

- Bakłażany umyj i oczyść z szypułek, następnie pokrój w grube plastry, posyp solą i odstaw na 20 min. Wydzielony sok spłucz, a bakłażana pokrój w grubą kostkę. Ważne: bakłażanów nie obieramy ze skórki.

- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek posiekaj drobno. Posiekany, a nie przeciśnięty przez praskę czosnek jest bardziej aromatyczny.

- Paprykę umyj i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój w kostkę.

- Cukinię umyj i pokrój w sporą kostkę. Nie obieraj jej ze skórki. Kupując cukinie, wybierz te o średniej wielkości. Przerośnięte mogą być "zdrewniałe" i twarde.

- Pomidory obierz ze skórki, usuń nasiona, odsącz i pokrój na małe kawałki.

- Pietruszkę i bazylię drobno posiekaj. Zostaw kilka listków bazylii do dekoracji.



Dla zachowania charakteru i oryginalnego smaku potrawy, bardzo ważna jest kolejność w jakiej przygotowuje się poszczególne składniki.

1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, dopraw je solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Jeśli ją przesmażymy, skórka będzie się nieprzyjemnie oddzielać od miąższu. Gdy papryka będzie już gotowa, przełóż warzywa do rondelka i przykry pokrywką.

2. Następnie na patelnię wyłóż bakłażana i smaż, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Po podsmażeniu przełóż go do rondelka z pozostałymi warzywami.

3. Na patelnię wsyp cukinię, gdy będzie się złocić dodaj pomidory i pietruszkę i duś jeszcze przez 3 minuty.

4. Na patelnię wyłóż warzywa z rondelka, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj bazylię. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Nakryj pokrywką i duś wszystko razem jeszcze przez 8 minut. Przełóż do naczynia, w którym będziesz serwować danie i udekoruj listkami bazylii. Podawaj.

Czas przygotowania: około 45 minut tarta z kozim serem Muszle makaronowe z cukinią i serem kozim Prawdziwe Gratin dauphinois
przepis po kliknieciu w zdjecie Placki z łososia

1.5 kg świeżego łososia
1 cytryna (sok i skórka)
25 ml winiaku
szczypior od dymki
2 jajka
1/2 l jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek mąki
sól
pieprz

Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w centymetrową kostkę i przełożyć do miski. Dodać skórkę, sok z cytryny, winiak i pokrojony szczypior. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. W drugiej misce wymieszać jajka z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt. Do ryby wlać ciasto, wymieszać. Nakładać łyżeczką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z majonezem wymieszanym z wasabi i cząstką limonki. Omlet Frittata

6 jajek
1 cebula
1 papryka
brokuł (albo mała cukinia)
4 łyżki kukurydzy
1/2 szklanki startego sera pecorino
2 łyżki posiekanej natki
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

Brokuł podziel na różyczki (cukinię pokrój w plasterki). Cebulę pokrój w talarki, miąższ papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, dodaj paprykę, różyczki brokułu (lub pokrojoną cukinię), kukurydzę i natkę. Mieszając smaż warzywa na wolnym ogniu około10 minut. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli będą za suche, wlej jeszcze odrobinę oliwy. Roztrzep jajka z solą i pieprzem. Dodaj starty ser, wymieszaj i wlej do warzyw. Smaż na małym ogniu około 5 minut. Gdy jajka na wierzchu będą ścięte, zsuń frittatę na talerz. Na patelni rozgrzej szybko pozostałą oliwę i przesmaż krótko (1-2 minuty) drugą stronę. Hamburger z wołowiny

1/2 kg mielonego chudego mięsa wołowego
mała cebula
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
jajko
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól
świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
pomidor w plastrach
plasterki czerwonej cebuli
4 liście sałaty
Sos pomidorowy:
2 plastry bekonu
2 średnie obrane ze skórki pomidory
sól
pieprz
tymianek

Do miski z mielonym wołowym mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, hamburger, pomidor, krążki cebuli, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść. Smacznego. Pierogi z malinami

500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
300 g malin
cukier

Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz. w lodówce. Na wysypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawaj kółeczka. Każde kółeczko napełniaj 2-3 malinami i odrobiną cukru i sklejaj pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
Obserwuj profil
sophia1307

sophia1307

Dodane 5.07 o 0:23 z

ugotuj.to

Przypnij Polub Komentuj
  200

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry