Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

Budyń jęczmienny ze śliwkamiWaniliowe muffinkiSztukamięs z sosem chrzanowym

1 mostek wołowy (ok. 2 kg)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
4 gałązki lubczyku
1 łyżka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki cukru

Sałatka:
2 kalarepki
1 jabłko
4 garście drobnych liści szpinaku
200 g jogurtu naturalnego
kilka posiekanych listków mięty
1 zmiażdżony ząbek czosnku
skórka i sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku

Sos chrzanowy:
50 g masła
50 g mąki pszennej
600 ml mleka 3.2%
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
1 korzeń chrzanu średniej wielkości

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. Mięso wkładamy do żeliwnej brytfanki, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz lubczyk, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy 2 litry gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy brytfankę pokrywką (lub folią aluminiową, ale bardzo szczelnie). Pieczemy 4 godziny. Wyławiamy warzywa i przyprawy, odcedzamy prawie cały płyn z brytfanki. Mięso smarujemy musztardą wymieszaną z cukrem. Ustawiamy piekarnik na funkcję grillowania i wstawiamy mięso. Podpiekamy 3-5 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skorupka. Wyjmujemy i trzymamy w cieple. Robimy sałatkę. Kalarepki i jabłka kroimy w zapałkę, łączymy ze szpinakiem. Mieszamy pozostałe składniki, polewamy sałatkę sosem. Robimy beszamel według przepisu podstawowego - W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na ostatnim etapie - gdy podgrzewamy gotowy sos - dodajemy starty na grubych oczkach chrzan. Mięso kroimy w plastry, podajemy z sosem i sałatką.Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym

2 golonki o wadze ok. 1 kg każda
2 l piwa imbirowego (lub piwa typu pils, wymieszanego z 2 łyżeczkami sproszkowanego imbiru)
4 liście laurowe
12 goździków
5 łyżek dżemu pomarańczowo-imbirowego
1.5 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
50 g brązowego cukru
1 łyżka startego świeżego imbiru

Golonki wkładamy do rondla i zalewamy piwem imbirowym. Jeśli nie są całkiem przykryte, dolewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy liście laurowe i goździki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy, gotujemy 2-2,5 godziny - zalewa powinna tylko lekko mrugać. Mięso jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od kości. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Robimy glazurę: mieszamy dżem z musztardą, cukrem i imbirem. Zdejmujemy skórę z golonek, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Golonki smarujemy glazurą (1/3 zostawiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia), układamy w brytfannie wyściełanej folią aluminiową. Odmierzamy 1/2 l wywaru z gotowania golonek, wlewamy do brytfanny dookoła mięsa. Pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu smarując mięso pozostałą glazurą - golonki są gotowe, gdy się przyrumienią. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika, a sos cedzimy - jeśli jest zbyt rzadki, odparowujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Golonki podajemy z sosem oraz purée ziemniaczanym.Szynka w czerwonym winie ze śliwkami suszonymi

1 kg szynki bez skóry i kości
sól
grubo mielony pieprz
300 g suszonych śliwek
100 ml czerwonego wina
2 łyżki sklarowanego masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
oliwa

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osu-szamy, równomiernie nacieramy pastą z soli, pieprzu, majeranku, rozgniecionego czosnku i odrobiny oliwy. Pozostawiamy na 2 godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy krótko obgotować śliwki, jeśli są bardzo twarde. Jeśli są miękkie, nic z nimi nie trzeba robić, tylko usunąć pestki. Mięso wyjmujemy z lodówki i rumienimy z każdej strony na sklarowanym maśle. Zdejmujemy z ognia, nacinamy wzdłuż na całej długości, ale nie głęboko. W powstałą kieszeń wpychamy połowę śliwek i spinamy mięso wykałaczkami ponad nadzieniem. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C (z termoobiegiem). Mięso układamy w brytfannie, podlewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy kilka łyżek gorącej wody. Przykrywamy, wkładamy na 1,5 godziny do piekarnika. Przez pierwszych 45 minut nie zdejmujemy pokrywki, potem pieczemy już w otwartej brytfannie i polewamy mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Na 15 minut przed końcem wrzucamy do brytfanny resztę śliwek i wlewamy wino. Pieczeń wyjmujemy i kroimy, podajemy ze śliwkami z brytfanny. Sos cedzimy, redukujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Można go zagęścić, dodając (już po zredukowaniu) kawałek zimnego masła albo nieco mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie, ale nie jest to absolutnie konieczne.Pieczona szynka - składniki:

    Składniki:
    1 i 1/2 kg szynki
    1 pomarańcza
    15 ząbków czosnku
    10 goździków
    sól
    pieprz
    olej do posmarowania
    marynata:
    770 ml (1 butelka) czerwonego stołowego wina
    4 łyżki brązowego cukru
    4 łyżki płynnego miodu
    1 laska cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka utłuczonych mielonych goździków
    skórka otarta z 1 pomarańczy

Pieczona szynka - sposób przygotowania: Szynkę umyj, oczyść i natrzyj solą i pieprzem. Następnie gdzieniegdzie ponakłuwaj mięso nożem i powkładaj obrane ząbki czosnku. Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plastry. W głębokim naczyniu ułóż kilka plastrów pomarańczy, połóż na nich mięso i obłóż pozostałymi plastrami. W rondlu podgrzej wino, dodaj składniki marynaty i wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw. Przestudzoną marynatą zalej szynkę (uwaga - marynata powinna przykryć mięso w całości) i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem, aby nadać jej owalny kształt. Szynkę ponakłuwaj nożem i naszpikuj goździkami. Szynkę przełóż do brytfanki, obłóż dookoła pomarańczą z marynaty, podlej winem z przyprawami i za pomocą pędzelka obficie posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno.Schab z miodem i sokiem pomarańczowym

kawałek (1 kg) schabu bez kości
sól
pieprz
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki bulionu z kurczaka

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfannie. W miseczce mieszamy miód z sokiem, oliwą i tymiankiem, polewamy mięso. Do brytfanny wlewamy bulion. W najgrubszą część schabu wbijamy termometr kuchenny, pieczemy, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 65-66°C. Trwa to od 45 minut do godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstającym sosem. Schab wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy, aby soki równomiernie się w nim rozłożyły. Sos z pieczenia cedzimy i redukujemy, aż nieco zgęstnieje. Podajemy do schabu.Mmmm...takimi truflami bym nie pogardziła...Sałatka z krewetkami by IKEA- pycha!

- 12 małych, mrożonych krewetek RÄKOR UTAN SKAL
- Garść mieszanki sałat
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- Pół świeżego ogórka
- Łyżka kwaśnej śmietany
- Kilka kropel sosu chilli
- Plaster cytryny i gałązka koperku do dekoracji

1. Krewetki rozmrozić dzień wcześniej w lodówce.
2. Wymieszać następujące składniki razem: mieszankę sałat, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i świeżego ogórka.
3. Na górę równomiernie rozłożyć rozmrożone krewetki.
4. Wymieszać kwaśną śmietanę z sosem chilli na jednolitą masę. Nałożyć na górę sałatki łyżką.
6. Udekorować cząstką cytryny i gałązką koperku.
Obserwuj profil
sophia1307

sophia1307

Dodane 5.07 o 0:23 z

ugotuj.to

Przypnij Polub Komentuj
  291

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry