Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

zapiekany kalafior Golonki indycze w miodzie pasta ... Gicz cielęca pieczona z warzywami Zasadniczo biszkopt powinien składać się wyłącznie z jajek, cukru oraz mąki. Część osób wypowiadających się na naszym forum zajmuje właśnie takie ortodoksyjne stanowisko. - Dokładnie, z proszkiem do pieczenia to nie jest biszkopt - pisze użytkowniczka jagoda w obszernym wątku pt. trudny biszkopt.  Najprostszy i - chciałoby się rzec - najbardziej klasyczny przepis to ten, gdzie na każde wykorzystane jajko bierzemy po jednej łyżce cukru i mąki (czyli np. 6 jaj, 6 łyżek mąki i 6 łyżek cukru).

Istnieje jednak cała masa przepisów, które - oprócz wyżej wymienionych - zawierają właśnie niewielką ilość mąki ziemniaczanej (zamiast części mąki pszennej), proszku do pieczenia czy octu. Te dodatki mają najczęściej za zadanie zwiększyć lekkość i/lub zapobiec opadaniu biszkoptu. - Nie musi być ocet, wystarczy kilka kropel soku z cytryny albo szczypta soli do białek - podpowiada użytkownik o nicku Ag. - Usztywniają pianę i potem tak nie opada. Z kolei ciast zawierających olej lub masło nie uważa się zwykle za biszkopty, choć istnieją i takie przepisy (patrz:  Biszkopt warszawski z truskawkami).

Odrębną kwestią jest wstępne przygotowanie składników, zanim zabierzemy się za robienie ciasta. Mimo, że można spotkać przepisy, w których polecane jest, aby jajka użyte do biszkoptu były zimne (z lodówki), to jednak najczęstsze są porady, aby miały one temperaturę pokojową. Wyższa temperatura powoduje bowiem, iż piana jajeczna, która jest podstawą biszkoptu, zostaje mocniej napowietrzona, a co za tym idzie - upieczone ciasto jest bardziej puszyste. No i oczywiście - jajka powinny być świeże, gdyż biszkopt na takich jajkach najlepiej rośnie.

Inną, również istotną kwestią, jest to, aby mąka nie była wilgotna. Niektórzy użytkownicy forum suszą ją nawet na kaloryferze (z kolei moja babcia lekko podgrzewa w piekarniku). Mąkę najlepiej przesiać, co dodatkowo poprawi lekkość naszego wypieku. Zastąpienie części mąki, taką sama ilością kakao (na ogół około 2 łyżek), sprawi, że uzyskamy biszkopt kakaowy.

Czas na za-mieszanie

Sposobów jest mnóstwo. Dwa główne nurty to metody na tzw. „ciepło” i „zimno”. Według pierwszej z nich jajka z cukrem należy miksować na parze, co dodatkowo zwiększa napowietrzenie masy. Druga metoda - bardziej popularna - to po prostu ubijanie jajek bez ich podgrzewania.

W większości przepisów białka oddziela się od żółtek i miksuje na sztywną pianę (nie wypadającą z miski po jej odwróceniu do góry dnem). W takim wypadku należy uważać, aby do białek nie dostał... granola cynamonowa chrupiący kurczak Naleśniki z kurczakiem
Obserwuj profil
sophia1307

sophia1307

Dodane 5.07 o 0:23 z

ugotuj.to

Przypnij Polub Komentuj
  257

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry