Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ugotuj.to

kto lubi kaszę mannę............jaaaaa!
a wy? Ryżowa zapiekanka szybka sałatka z groszkiem i krewetkami Sałatka z kaszą jaglaną - składniki:

    1 szklanka (ok. 220 g) suchej kaszy jaglanej
    1 łyżka (ok. 15 g) masła
    1 cukinia
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    1 marchewka
    2 cebulki dymki ze szczypiorem
    1 łyżka ulubionych ziół (kolendra; natka pietruszki; koperek)
    2 łyżki (30 ml) oliwysól

Sałatka z kaszą jaglaną - sposób przygotowania: Kaszę przejrzyj, opłucz kilka razy w zimnej wodzie i odcedź. Dolej 2 i 1/2 szklanki (625 ml) wody i dodaj masło, by ziarenka się nie posklejały. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Wyłącz ogień i odstaw. Warzywa umyj, osusz, marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię i szczypior. Warzywa powinny pozostać chrupiące. W misce wymieszaj ciepłe warzywa z kaszą, spróbuj, dopraw lekko solą i dodaj posiekane zioła. Zapakuj w pudełka. Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Kasza jaglana z bananem - składniki:

    1 szklanka kaszy jaglanej
    500 ml mleka (może być także ryżowe)
    2 dojrzałe banany
    cukier lub miód do smaku

Kasza jaglana z bananem - sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Mleko zagotuj, wrzuć kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż kasza zrobi się miękka. Banany rozgnieć, np. za pomocą widelca (możesz zachować kilka plasterków do dekoracji). Dodaj do kaszy na około 3-5 minut przed końcem gotowania. Ewentualnie dopraw kaszę cukrem lub - kiedy będzie już gotowa - miodem. Możesz udekorować plasterkami bananów. Rady: W wersji dla łasuchów można dodać do takiej jaglanki trochę posiekanej w kostkę czekolady, kremu czekoladowego i/lub masła orzechowego. Kasza jaglana na mleku z jabłkami i cynamonem - składniki:

    3/4 szklanki kaszy jaglanej
    400 ml mleka (można zastąpić wodą lub mlekiem ryżowym)
    2 jabłka
    cynamon
    cukier lub miód

Kasza jaglana na mleku z jabłkami i cynamonem - sposób przygotowania: Kaszę przepłucz kilka razy gorąca wodą, aby nie była gorzka. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Mleko zagotuj, dodaj do niego kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach wrzuć pokrojone lub starte jabłka. Pod koniec gotowania dosłódź do smaku. Przed podaniem posyp cynamonem. Kasza jaglana z brzoskwiniami - składniki:

    3/4 szklanki kaszy jaglanej
    5-6 połówek brzoskwiń z syropu
    0.5 szklanki syropu z brzoskwiń
    ok. 500 ml wody

Kasza jaglana z brzoskwiniami - sposób przygotowania: Kaszę przelej wrzątkiem (na przykład na sitku), aby straciła goryczkę. Wsyp do garnka i zalej wodą. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. W tym czasie brzoskwinie zmiksuj z syropem. Gdy kasza będzie gotowa, połącz ją z brzoskwiniowym puree. Jeśli jest za mało słodka, możesz dodać do niej więcej syropu albo dosłodzić ją cukrem lub miodem. Rada: Taka jaglankę możesz podawać na przykład z posiekanymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałów. muffinki z moccą kotlety mielone z selerem
Obserwuj profil
sophia1307

sophia1307

Dodane 5.07 o 0:23 z

ugotuj.to

Przypnij Polub Komentuj
  168

rogale św.Marcina

rogale marcińskie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry