Więcej zszywek ze źródła

kotlet.tv

Gołąbki bez zawijania blondie Oto najlepsza cytrynowa bab... Chleb warzywny z kalafiora Gołąbki warzywne Bułeczki hamburgerowe – ide... Marchewkowe kluski Pizza z kalafiora naleśniki z mąki z ciecierzycy
Anita205

Anita205

Dodane 28.02 o 0:54 z

kotlet.tv

Obserwuj

Bułeczki hamburgerowe – idealne krok po kroku

czas: ok. 2 h (wraz z wyrastaniem i pieczeniem) liczba porcji: 12 bułek
Składniki:
680 g mąki pszennej (typ 480)
200 ml mleka
ok. 200 ml wody
2 łyżeczki cukru
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
1 łyżeczka soli
plus:
jajko do posmarowania
sezam
KROK 1:
Do miski wkładam wszystkie składniki na bułeczki. Jeśli używam świeżych drożdży, to je po prostu wkruszam, a gdy suchych, to je wsypuję. Masło rozpuszczam w rondelku, zanim dodam do reszty. Wszystko mieszam, a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam. Ciasto dość łatwo się wyrabia, gdyby jednak było oporne, to troszkę można podsypać mąką.
KROK 2:
Ciasto wkładam do miski, przykrywam folią spożywczą (tak troszkę nieszczelnie), a następnie ściereczką i odstawiam w ustronne miejsce na 1 h, aby wyrosło. Oczywiście, można tylko ściereczką, po prostu z moich obserwacji wynika, że nie wysycha i jakoś mu lepiej.
KROK 3:
[na zdjęciu po 1 h wyrastania]. Wyjmuję wyrośnięte ciasto, chwilkę wyrabiam, a następnie dzielę na 12 części – tyle, ile bułek.
KROK 4:
Z każdej części formuję kulkę. Ja zbieram brzegi i podwijam tak, jakbym łączyła sakiewkę. Dzięki temu, bułeczki będą równe i ładnie naprężone. Następnie spłaszczam je na placuszki. Nie bójcie się spłaszczać, one potem i tak wyjdą wyrośnięte.
KROK 5:
Odstawiam pod ściereczką na 40 minut, by podrosły.
KROK 6:
Wyrośnięte bułki leciutko spłaszczam, ale leciutko. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę przez 15 minut. Zaraz po wyjęciu bułeczki będą miały lekko sztywną powłoczkę, ale gdy chwilkę "odtajają", to będą mięciutkie, więc nie martwcie się. Bułeczki najlepsze są w dniu pieczenia, ale potem przez kolejne 2–3 dni można je łatwo odświeżyć. Wystarczy skropić delikatnie wodą każdą bułeczkę i wstawić na 1–2 minuty do gorącego (na przykład nagrzanego do 150°C) piekarnika. Gotowe.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
almondat
milibarcamili
kasia3524
Anek0208
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY