
Bułeczki jogurtowe 45 dkg mąki pszennej typ 550+
mąka do posypania 15 gram drożdży świeżych 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody ciepłej nie gorącej 1 łyżka miodu płynnego, 2 łyżki oleju łyżeczka soli 1 jajko Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Wkładamy ciasto do miski przykrywamy ściereczką na 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto na blat posmarowany olejem i ponownie wyrabiamy (ręce też posmarować olejem) . Formujemy wałek o długości 50 cm i obsypujemy obficie mąką. Ostrym nożem dzielimy na 10 części.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i przykrywamy ściereczką na 30 minut. Uwaga sporo rosną.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni grzałka góra dół. Na najniższym poziomie wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione 1 szkl. wody bułeczki będą rumiane i chrupiące. Pieczemy od 12- 15 minut temp 200 stopni. Smacznego
Użytkownicy także przypinają:
misti102
hmm, a to jajko nie sprawi, że są twardsze?? nigdy nie robiłam z jajkiem, ale może czas sprobować, bo jeśli to jest to co na zdjęciu, to faktycznie wyglądają obłędnie !
edytapszeh
Wow
Misieczka
wyglądają pysznie
Misieczka
naczynie żaroodporne przykryć pokrywką czy zostawić bez pokrywki?