Więcej zszywek z tablicy

Pieczywo

Chleb z twarogiem i jogurtem
Prosty chleb drożdżowy piec...
Chleb z chrupiącą skórką

1...
Rogale śniadaniowe
Składnik...
Mleczne bułeczki
Chleb z pieczonymi ziemniakami
Chleb staropolski
Chleb z ziarnami na zakwasi...
Francuski chleb wiejski
Skł...
CHLEB MLECZNY (NA ZAKWASIE)...
KAJZERKI Składniki na 10 sp...
Chleb z garnka
Składniki na...
Chleb żytni na zakwasie :Na...
Chleb pszenno - żytni na za...
Ekspresowe bułki Składniki ...
BAJGLE
Składniki
bajgle:
15...
Chleb pasterski
Chleb z grubą i chrupiącą s...
Chleb wiejski Hamelmana
Pys...
bułki hamburgerowe
Najprostszy chleb na drożdż...
Chleb wiejski Hamelmana
Pys...
Pyszny chleb z grubą i chru...
Razowe bułeczki z serkiem 
...
Chleb wiejski z oliwkami – ...
Bułki do hot-dog
PRODUKTY:
...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Najlepszy na świecie pierni... Makowiec zawijany Makowiec z jabłkami zwany &... Orzeszki pieczone kruche ci... Pierniki Waniliowe ciasto z żurawiną Biskwity z bitą śmietaną i ... Puszysty sernik z mlekiem w... Sernik baskijski spalony se...
elka311

elka311

Dodane 1.06 o 20:49 z

www.mojewypieki.com

Obserwuj

CHLEB MLECZNY (NA ZAKWASIE)

Składniki:

1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła, roztopionego
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Do posmarowania i posypania:

1 jajko
2 łyżki śmietany kremówki 30%
nasiona do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w wysokiej formie o wymiarach dolnych 26 x 13 cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.

Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piekę dłużej o 5 minut niż 2 małe). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Polubili: edytapszeh Jola05
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: