

CHLEB MLECZNY (NA ZAKWASIE)
Składniki:
1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła, roztopionego
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 i 1/4 szklanki mÄ…ki pszennej
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Do posmarowania i posypania:
1 jajko
2 łyżki śmietany kremówki 30%
nasiona do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w wysokiej formie o wymiarach dolnych 26 x 13 cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.
Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piekę dłużej o 5 minut niż 2 małe). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Polubili:
edytapszeh
Jola05
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: