paulcia1110

paulcia1110 od adusia3009

Dodane 19.05 o 12:36
Obserwuj
MAXI KING! Super pomysł na ciasto!!! Składniki (na blachę 23x37): ok. 400 g herbatników, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej, 1,5 kostki masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g), 400 - 500 g mleka w proszku, 2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową), ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych, 1/4 szklanki mleka. Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.

MAXI KING!

Super pomysł na ciasto!!! Składniki (na blachę 23x37): ok. 400 g herbatników, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej, 1,5 kostki masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g), 400 - 500 g mleka w proszku, 2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową), ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych, 1/4 szklanki mleka. Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.

Zszywka przypięta także na tablicach:

jedzenie

Kitchen

Pomysły

Fotografie

+259 innych
Zgłoś naruszenie

T_ysia

zrobię jutro bo brakuje mi mleka w proszku ;-)

 |  18.05 o 20:51   Pokaż odpowiedzi

czarnazmora

niech ktoś da znać jak zrobi :)

 |  17.05 o 20:17  

Kisia0312

musze wyprubowac mmmmmm

 |  13.05 o 14:04  

Karolicik

wygląda pysznie;)

 |  10.05 o 12:06  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: