bettypasja

bettypasja

Dodane 2.04 o 18:33
Obserwuj
Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

Składniki:
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
6 jajek (u mnie mniejsze, wiejskie)
1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)
Dodatkowo:
opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy bardzo dokładnie i przekładamy do miski.

Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i sypkie budynie. Miksujemy tylko powstania jednolitej masy (mi to zajęło niecałą minutę).
Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut..
Do masy serowej dodajemy delikatnie ubite białka i powoli mieszamy za pomocą trzepaczki.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja obłożyłam spód i boki blaszki, tylko wcześniej trzeba ją delikatnie natłuścić żeby papier się ładnie trzymał). Moja blaszka była o średnicy 24 cm.

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 15-20 minutach studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Teraz najtrudniejszy etap… Wiem, że nie każdy ma w sobie tyle samozaparcia, ale kroimy nasz sernik dopiero po całkowitym przestudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny

w smaku!

Składniki:
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
6 jajek (u mnie mniejsze, wiejskie)
1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)
Dodatkowo:
opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy bardzo dokładnie i przekładamy do miski.

Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i sypkie budynie. Miksujemy tylko powstania jednolitej masy (mi to zajęło niecałą minutę).
Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut..
Do masy serowej dodajemy delikatnie ubite białka i powoli mieszamy za pomocą trzepaczki.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja obłożyłam spód i boki blaszki, tylko wcześniej trzeba ją delikatnie natłuścić żeby papier się ładnie trzymał). Moja blaszka była o średnicy 24 cm.

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 15-20 minutach studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Teraz najtrudniejszy etap… Wiem, że nie każdy ma w sobie tyle samozaparcia, ale kroimy nasz sernik dopiero po całkowitym przestudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
kulinaria Coś dobrego na pobudzenie apetytu. Food Słodkości
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: