Ziemniaki Hasselback "Najlepszy przepis na ziemniaki
Hasselback z rozmarynem. Pieczone w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym pod pokrywą, dzięki czemu są mocno chrupiące z zewnątrz a miąższ nie jest wysuszony" Składniki 4 porcje 1 kg ziemniaków (8 niedużych) 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli gruboziarnistej lub 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej 1 łyżka masła świeży rozmaryn Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem. Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.
Użytkownicy także przypinają: