Przepis na obiad

Kostka alpejska z bezą i adwokatem

Temat kulinarny: Przepis na obiad

Streszczenie:

Przepis na wykwintną kostkę alpejską z bezą i adwokatem. Biszkopt, krem adwokatowy, czekolada - wszystko w jednym! 🤔🍫✅

Kostka alpejska z bezą i adwokatem


Biszkopt:


1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

4 jajka rozmiar M

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli


Krem adwokatowy:


200 ml adwokatu

500 ml śmietanki kremówki 30 %

250 gram bezikow

1/3 szklanki wrzątku

3 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo:


100 gram czekolady białej do dekoracji

100 gram czekolady mlecznej


Sposób wykonania:


Przygotowanie idealnego biszkoptu zaczyna się od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie sukcesywnie dosypujemy cukier. Gdy masa jest już puszysta, wciąż ubijając, dodajemy żółtka. W innym naczyniu łączymy suche składniki: kakao, mąkę i proszek, które następnie przesiewamy i delikatnie łączymy z jajami. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku o temperaturze 170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem, ubijając śmietanę, stopniowo dodając adwokat i rozpuszczoną żelatynę. Do masy dodajemy beziki, a całość wykładamy na ostudzony biszkopt. Na wierzch ciasta ścieramy obie czekolady. Dessert chłodzimy w lodówce, aby masa zgęstniała.

Swtórz własny pomysł kulinarny Obiad

Oceń:

Zaloguj się aby ocenić pracę.

Zaloguj się