Przepis na obiad

Prosty sernik z 0,5kg sera

Temat kulinarny: Przepis na obiad

Streszczenie:

Przepis na prosty sernik - delikatny, kremowy, idealny na każdą okazję. Składniki łatwo dostępne, przygotowanie proste nawet dla początkujących. 🍰✅

Prosty sernik to klasyczne ciasto, które zawsze zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Idealny na każdą okazję, łatwy do przygotowania, nawet dla początkujących cukierników.


Składniki:


• 0,5 kg sera (może być z wiaderka)

• 3 jajka

• 0,5 szklanki cukru

• 1 łyżeczka cukru waniliowego

• 100 g margaryny

• 0,5 cytryny

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

• 70 g herbatników



Przygotowanie:


1. Przygotowanie składników:

• Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij ser i jajka wcześniej z lodówki.

2. Margaryna:

• Rozpuść margarynę i odstaw do przestudzenia.

3. Masa jajeczna:

• Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

• Wyciskaj sok z cytryny i zetrzyj skórkę.

4. Masa serowa:

• Dodaj utarte jajka do sera i dokładnie wymieszaj na niskich obrotach miksera lub trzepaczką, aby nie wtłoczyć za dużo powietrza.

• Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę przestudzonej margaryny.

5. Mąka ziemniaczana:

• Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

6. Spód sernika:

• Herbatniki pokrusz w blenderze, dodaj roztopioną margarynę i wymieszaj.

• Masę wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając do dna.

• Wstaw do zamrażarki na 10 minut.

7. Pieczenie:

• Masę serową wylej na schłodzony spód.

• Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C.

• Piecz około 40 minut, aż brzegi lekko się zaokrąglą, a środek będzie lekko surowy.

8. Chłodzenie:

• Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik na minimum godzinę lub na noc.

• Schłodź sernik w lodówce przez minimum godzinę.

9. Dekoracja:

• Przełóż sernik na paterę i udekoruj świeżymi owocami. Jeśli używasz drobnych owoców, wierzch sernika posmaruj jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, aby owoce lepiej się trzymały.


Smacznego!

Swtórz własny pomysł kulinarny Obiad

Oceń:

Zaloguj się aby ocenić pracę.

Zaloguj się