Karolicik

Karolicik
Moje tablice obserwuje 127 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
gdzie mozna dostac taki fotel/hamak/hustawke Składniki: * 500ml mleka 2% * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki cukru ( do budyniu ) * 2 średniej wielkości banany * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić w lodówce. (by kolorowo-torcikowo) ekstra Sernik Raffaello na zimno :) Składniki: Spód: • 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa Masa kokosowa: • 250 g serka mascarpone • 1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) • 250 g twarogu sernikowego lub jogurtu greckiego • 200 g białej czekolady • 4 łyżki likieru amaretto • 6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego) • 2 i 1/2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody Dekoracja: • około 50 g wiórków kokosowych • opcjonalnie: gotowe pralinki kokosowe, obrane migdały Przygotowanie: Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm, nie trzeba uklepywać. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Teraz kolejno będziemy dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką. Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki. Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką. Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (10 minut), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Dodawać do niej po łyżce masę kokosową (w sumie około 6-7 łyżek) za każdym razem mieszając, postępujemy tak samo jak w przypadku dodawania białej czekolady. Po dodaniu likieru i żelatyny masę wymieszać i łyżką wyłożyć na wafelki (nie wylewać na raz całej masy bo wafelki się przemieszają). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy deser będzie całkowicie zastygnięty, obkroić nożem i zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować migdałami lub pralinkami. Dziewczyny ratunku!
Wlosy zaczely mi wychodzic garsciami nie wiem czy przyczyna jest ta pogoda,ciagla zmiana temperatury czy brakuje mi jakis witamin . Dodam ze uzywam pdzywki do wlosow long for lashes i serum . Powinny mi poprawic kondycje wlosa ale nie zdzialaly cudow,chyba nawet bardziej mi wypadaja... Potrzebuje pilnie jakiejs srawdzonej odzywki,maski,suplementu obojetnie oby mi wlosy troche odzyly i wypadac przestaly .  Nawet czapke zaczelam nosic co sie nigdy nie zdarza :P boje sie ze do swiat bede lysa. Ciasto z musem z czekolady mlecznej i białej przepis ang. [klik] Składniki Na ciasto : 300 gr Wysokiej jakości półsłodkiej czekolady ( posiekane ) 4 duże jajka (o temperaturze pokojowej ) 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 kostki masła ( o temperaturze pokojowej) Mus czekoladowy: 300 gr Wysokiej jakości półsłodkiej czekolady ( posiekane ) 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki chłodnej wody Na Biały mus czekoladowy: 210 gr Wysokiej jakości białej czekolady ( posiekane ) 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody Rozgrzej piekrnik do 180 stopni. Okrągłą foremkę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie połóż okrągłą foremkę na nieco większej brytfance (ciasto ma się piec w kąpieli wodnej tak żeby boki ciasta nie były suche)i nalej do tej większej około 3 cm wrzątku. Rozpuść 300 gr czekolady w miseczce nad wrzątkiem lub w mikrofalówce. W misce ubij mikserem białka z 1/3 cukru na niskich obrotach. Stopniowo zwiększaj prędkość i ubijaj aż ubite białka będą puszyste i sztywne. Następnie dodaj resztę cukru, sól i wanilię. Kontynuuj mieszanie do czasu aż cały cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca.Mikserem połącz rozpuszczone masło z czekoladądodaj żółtka. Do czekoladowej masy wlej połowę ubitych białek, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie dodaj resztę. Należy pamiętać aby dobrze wymieszać cieższe ciasto z dna miski z białkami.Wlej ciasto do foremki i piecz w piekarniku przez około 26-28 minut (sprawdż wykałaczką czy ciasto przylega). Po upieczeniu wyjmij ciasto do przestygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie chłodne ciasto włóż do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmij ciasto, nożem przejedź krawędzie i ściągnij pierścień tortownicy. Ciasto wyłóż na talerz. Pierścień tortownicy nałóż na ciasto tak żeby póżniej uformować warstwy pianki. Mus czekoladowy: Umieścić 300gr wysokiej jakości czekolady półsłodkiej (posiekanej) w misce żaroodpornej. W małym naczyniu rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny bez w 2 łyżkach zimnej wody. Podgrzej 1/2 szklanki śmietany kremówki do wrzenia i wlej ją na posiekaną czekoladę, wymieszaaj ją delikatnie, aż masa będzie gładka i czekolada się całkowicie rozpuści. Jeśli czekolada nie będzie się topić podgrzej ją na małym ogniu.Podgrzej w kąpieli wodnej żelatynę z wodą i mieszaj do czasu kiedy znikną grudki. Następnie dodaj żelatynę do rozpuszczonej czekolady. Ubij pozostałą szklankę śmietany do czasu uzyskania pianki. Czekoladowa masa ...