bettypasja

200% kobiety:) 100%kapryśnicy:) Co do motta to : NIC NIE DZIEJE SIĘ BEZ POWODU. Wszystko w życiu, choć często dostrzegamy to dopiero z perspektywy czasu, ma swój sens.Naprawdę... ;)
bettypasja
Moje tablice obserwuje 5990 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Piotrków Trybunalski
Cukinia zapiekana z serem
Skladniki:
cukinia

3 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr 2 szt
0.5 pęczka estragonu
0.5 pęczka natki pietruszki 
200 g parmezanu
0.5 szkl mleka
0,5 szkl śmietany
4 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki bułki tartej
szczypta pieprzu mielonego
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Wykonanie:
Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.
Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.
Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.
Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ziemniaczane naleśniki

Składniki:

4/5 ziemniaków
250/300 g mąki pszennej lub wieloziarnistej 
250/300 ml mleka
3 jajka
5 łyżek oleju
1 łyżka cukru
3/4 ząbki czosnku
trochę ziół i soli do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cztery części.
Zalewamy wodą , solimy i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu ,ziemniaków nie odcedzamy tylko studzimy w tej wodzie w której się gotowały. Po ostudzeniu blendujemy z tą wodą.
Masa powinna być papkowata.Do ziemniaków dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ,jajka ,mleko i mąkę.
Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy olej i łyżeczkę soli.
Znów mieszamy a następnie odstawiamy masę na bok na ok pół godziny.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy cieniutkie naleśniki. Każdy z nich posypujemy ulubionymi ziołami.
Należy uważać na moment przewracania każdego naleśnika ,ponieważ są one bardziej kruche od tradycyjnych. Można podawać z farszem mięsnym ,warzywnym ,grzybowym lub polane śmietaną.
Smacznego :) Ryż z fasolą, kukurydzą i sosem paprykowym.

Składniki:

Cebula 35 g
Czosnek 6 g
Fasola konserwowa czerwona 65 g
Kukurydza konserwowa 40 g
Oliwa z oliwek 6 g
Papryka czerwona 165 g
Ryż brązowy 65 g
Łącznie 422 kcal
Białka 13,5 g
Tłuszcze 9,8 g
Węglowodany 69,7 g

Sposób przygotowania:
Paprykę umyć i oczyścić. Posiekać w drobna kostkę razem z cebula i czosnkiem. Olej rozgrzać w garnku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, ok. 5 minut. Podlać lekko wodą, lub gorącym bulionem. Dodać odrobinę octu lub soku z cytryny. Gotować około 15 min. Mieszając od czasu do czasu, zmiksować, doprawić solą i pieprzem, oraz ulubionymi ziołami. Dodać kukurydze i fasolę , oraz ugotowany ryż. Trzymać jeszcze na ogniu 3 min Zdrowe naleśniki z 2 składników.

Składniki:
 

jajka (oznaczone 0 lub 1)*,
20 g budyniu waniliowego,
olej kokosowy (do usmażenia naleśników).

Dodaj tyle jajek, ile potrzebujesz. W tym przepisie na zdrowe naleśniki użyto 8 jajek. 

Przygotowanie:
 
Wbij jajka do miski i dodaj do nich budyń. 
Zmiksuj składniki blenderem lub mikserem, aż do otrzymania jednolitej masy bez grudek. 
Rozgrzej olej kokosowy na patelni.
Wlej porcję masy na patelnię i smaż z obydwu stron.
Smacznego :) Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą.

Do przygotowania potrzebujecie:
✔olej rzepakowy bazylia @kujawski_pl
✔2 małe cukinie ( 1 większa)
✔ser mozzarella u mnie light
✔ciasto francuskie u mnie light
✔pół kostki sera feta
✔sól, pieprz, chili, świeża bazylia