bettypasja

200% kobiety:) 100%kapryśnicy:) Co do motta to : NIC NIE DZIEJE SIĘ BEZ POWODU. Wszystko w życiu, choć często dostrzegamy to dopiero z perspektywy czasu, ma swój sens.Naprawdę... ;)
bettypasja
Moje tablice obserwuje 6075 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Piotrków Trybunalski
Najbardziej chrupiące gofry.

Podana porcja jest na ok. 12-14 gofrów. Ja zawsze robię więcej i często odgrzewam je następnego dnia w gofrownicę. Wtedy są tak chrupiące jak bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli chcesz, aby gofry były mniej chrupiące, skrobię zamień na zwykłą mąkę. Gofry nadal będą chrupiące, ale delikatniejsze dla dzieciaków 

Składniki:

330 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
440 g wody gazowanej
50 g cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
110 g oleju 
 

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieram z cukrem, następnie dodaję olej oraz wodę. Mieszam na jednolitą masę. Dodaję skrobię, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Do gotowej masy dodaję ubitą pianę i mieszam delikatnie za pomocą łopatki.
Masę wylewam na mocno rozgrzaną gofrownicę, piekę ok. 6-7 minut.
Studzę na kratce i podaję z ulubionymi dodatkami. GULASZ Z PODUDZI Z INDYKA Z SELEREM NACIOWYM
Jedna porcja około 290 kcal!
Składniki na 3 porcje, ten gulasz zazwyczaj  podaje z ryżem Placki jogurtowe z truskawkami

SKŁADNIKI

 OK. 16 SZTUK

250 g jogurtu greckiego lub naturalnego

2 duże jajka

2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

2 - 3 łyżki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mała szczypta soli

kilka truskawek

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).

Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Creme brulee.

~4 Żółtka
~300 ml śmietany 36%
~ laska wanilii ( u mnie cukier z prawdziwą wanilia)
~ 3 łyżki drobnego cukru

Śmietanę wraz z cukrem z wanilia doprowadzić do wrzenia, a następnie przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do momentu az zaczną zmieniać kolor.
Mieszając Żółtka powoli dolawałam śmietankę. Powstałą masę przelać do małych foremekdo zapiekania. Wstawić do piekarnika temp 100°C na 45min. Przed podaniem posypuje brązowym cukrem i przypalam palnikiem. Blok czekoladowy.
Skusicie się? 

Składniki:
•200g masła
•3/4 szklanki wody
•1/2-3/4 szklanki cukru
•4 łyżki kakao
•400g mleka w proszku
•100g krakersów
•1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i solone ziemne)
•duża garść precli

Wykonanie:
W garnku rozpuść masło z wodą, cukrem, kakao. Odstaw do delikatnego ostudzenia.
W tym czasie podpraż orzechy. Herbatniki i precle pokrusz w dłoniach.
Do jeszcze ciepłej masy wsypuj partiami mleko w proszku, za każdym razem dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie połącz.
Keksówkę wyłóż folią spożywczą, wylej ciasto, wyrównaj i dobrze dociśnij. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc by blok całkiem stwardniał.

Masę można również rozlać do małych foremek by stworzyć ciasteczka idealne do wzięcia na raz