sandra23s

sandra23s
Moje tablice obserwuje 21 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
ciasto kinder pingui . Składniki na biszkopt: 5 średnich jaj (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka (temp. pokojowa) Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do piany i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na ok 10 minut, następnie przejechać nożem naokoło, aby odlepić boki biszkoptu, wyjąć na kratkę, usunąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Składniki na masę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%) 4 łyżki cukru pudru 50 g cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone chwilę zmiksować, aby zrobił się aksamitny, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć żelatynę z wody, dodać 1-2 łyżeczki masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i szybko razem wymieszać. Należy pamiętać, że żelatyna szybko tężeje w połączeniu z zimną kremówką. Składniki na polewa: 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej) 50 g masła 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Połamaną czekoladę wraz z pozostałymi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Połowę masy rozsmarować na dolnym placku i wyrównać. Ok. 1/3 polewy wylać na środek masy i delikatnie rozsmarować. Wstawić ciasto na kilka minut do zamrażarki, aby polewa zastygła, po czym wyjąć ciasto i na polewę rozsmarować drugą połowę masy, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić tak jak tort - nożem maczanym w ciepłej wodzie. handmade ok godzinki ale było warto ... naszyjnik domowe nuggetsy z piekarnika FIT. Składniki: 0,5 kg fileta z piersi kurczaka Marynata: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki mieszanki curry Dodatkowo: 1 jajko 5 łyżek mleka 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku 1-2 łyżki mąki pszennej lub innej 1 łyżka oleju Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroję na podłużne, niewielkie kawałki, przekładam do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszam, wsypuję do kawałków kurczaka i dokładnie mieszam dłońmi, by każdy pokrył się przyprawami. Odstawiam mięso na 2 godziny. Następnie w oddzielnej miseczce rozbełtuję jajko z mlekiem, wlewam do mięsa, mieszam dokładnie łyżką. Mąkę mieszam z solą i majerankiem, wsypuję do mięsa, jeszcze raz mieszam. Tak przygotowane kawałki wykładam na blachę wyłożoną papierem (przed położeniem kurczaka natłuszczam go olejem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut, w połowie czasu pieczenia mięso przewracam.