Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Rolada  kakaowa
Ciasto

5- ...
Ciasto   orzechowe  z   bit...
Cytrynowe ciasto Kropka .

...
MURZYNEK Z KULKAMI SEROWO-K...
Popapraniec  
Ciasto 
1 szk...
Wiśnia  z  piernikiem .
Pie...
Ciasto  kokosowe  z  borówk...
Proste  ciasto .
Mannowiec ...
Tort śmietankowy .
Różany  ...
Kakaowo-waniliowe z malinam...
Drożdżówka   sypana
Chałwowiec 
Czekoladowy bis...
Dzień   Dobry  ,  dzisiaj  ...
Ciasto Pod bezową chmurką ....
Ciasto   jogurtowe  z  boró...
Puszyste z truskawkami
Malinowa " Bella Piank...
Kakaowo -waniliowe z owocami
Ciasto z bezą prince polo i...
Proste   ciasto  z  kuleczk...
Słodki Uśmiech
Biszkopt 
6-...
Na Majówkę . 

Ciasto 
7- j...
Makowiec
Babka drożdżowa 

1/2 kg mą...
Babka , cytrynowy puszek . ...
Szyszki
renb

renb

Dodane 2.09 o 6:36
Obserwuj
Chałwowiec 
Czekoladowy biszkopt:
6 jajek w rozmiarze L
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Krem chałwowy:
300 g chałwy waniliowej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
600 ml mleka
250 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
50 g chałwy
3-4 kostki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Czekoladowy biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać te składniki do ubitych jajek.
Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać czekoladowe ciasto, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  st.C   , piec    około 
 40  min.   Ostudzić  ,przekroić .

Krem chałwowy:
Krem chałwowy:
Z mleka odlać 1/2 szklanki, rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń, energicznie mieszać trzepaczką, aż całość zgęstniej. Odstawić z ognia, powierzchnię przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.
Miękkie masło ubić na puszystą, białą masę. Po łyżce dodawać do niej zimny budyń, miksując do połączenia się składników. Wkruszyć chałwę, ponownie zmiksować.
WYKONANIE
Czekoladowy biszkopt podzielić na 2 blaty, przełożyć je kremem chałwowym. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę i pokruszyć chałwę.
Chałwowiec wstawić do lodówki na kilka godzin.

Chałwowiec

Czekoladowy biszkopt:
6 jajek w rozmiarze L
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Krem chałwowy:
300 g chałwy waniliowej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
600 ml mleka
250 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
50 g chałwy
3-4 kostki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Czekoladowy biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać te składniki do ubitych jajek.
Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać czekoladowe ciasto, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec około
40 min. Ostudzić ,przekroić .

Krem chałwowy:
Krem chałwowy:
Z mleka odlać 1/2 szklanki, rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń, energicznie mieszać trzepaczką, aż całość zgęstniej. Odstawić z ognia, powierzchnię przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.
Miękkie masło ubić na puszystą, białą masę. Po łyżce dodawać do niej zimny budyń, miksując do połączenia się składników. Wkruszyć chałwę, ponownie zmiksować.
WYKONANIE
Czekoladowy biszkopt podzielić na 2 blaty, przełożyć je kremem chałwowym. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę i pokruszyć chałwę.
Chałwowiec wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY