Więcej zszywek z tablicy

ciasta

TOP 15 Najlepszych Przepisó...
ciasto pomarańczowe
Składni...
Ciasto Cappuccino
Ciasto Lion - bez pieczenia
Biszkopt czekoladowy:
4 jaj...
Ciasto Kinder Bueno 
    Ci...
Pomarańczowa trufla z coint...
Podlaski marcinek Oli
Kruche ciasto z mlecznym bu...
Magiczna babka
BABKA ZAPARZANA SKŁADNIKI: ...
mazurek śliwkowy z kajmakie...
Babka piaskowa
Składniki :
...
Zebra II

Składniki :

5 ja...
Zebra z czekoladą, na skond...
SŁONECZNIKOWIEC
Składniki n...
Kremówka Premium
Składniki:...
Sernik śmietankowy (pieczon...
BROWNIE TRUSKAWKA W CZEKOLA...
Brownie z czekoladą i likie...
ciasto czekoladowe
Składnik...
Waniliowe ciasto z mlekiem ...
Charlotte Royal K.Ilnickieg...
Szarlotka Marii Pawlikowski...
puszysta babka z orzechami ...
Rolada
Składniki ciasta:(fo...

Więcej zszywek ze źródła

eksplozjasmaku.blox.pl

Kruche ciasto z mlecznym bu... Norweski deser jabłkowy Kruche ciasto z mlecznym bu... roladki z kurczaka z rikott... Ryba w occie, przepis po kl... Sałatka ziemniaczana z wędz... Domowa kahlua
Składniki:

 ... Sałatka z kapustą pekińską,... Makaron w sosie pieczarkowym
Anita205

Anita205

Dodane 22.03 o 22:48 z

eksplozjasmaku.blox.pl

Obserwuj

Kruche ciasto z mlecznym budyniem i jagodami

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki margaryny
6 dużych żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blachę (u mnie 25/36 cm), wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na budyń:

600 ml mleka
16 łyżek mleka w proszku
6-12 łyżek cukru
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

2 szklanki jagód
cukier puder do posypania

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.

W związku z wątpliwościami niektórych czytelniczek podwoiłam proporcje na budyń. Ja swój zrobiłam z mniejszych, ponieważ jednak nie każdemu się to udaje, można zrobić nieco większą porcję a jeśli się okaże, że jest go za dużo, po prostu nie wykładajcie całości na ciasto. Na pewno dzieci chętnie go zjedzą.

Przestudzony budyń przełożyć na kruche ciasto, można je wcześniej podpiec, ale niekoniecznie. Na wyrównanym budyniu rozłożyć jagody, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180stopni, przez około 45-50 min.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Szama przepisy Ciasta Sweet +32 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: