Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

12 Pomysłów na Dania z Kurc...
Makaron z kurczakiem, szpin...
Brokuły mocy, czyli paniero...
Zapiekanka z Makaronem: 15 ...
Polecam!
Bułki do hamburgerów
Składniki: ciasto na pizze:...
Pierś z kurczaka ala gulasz...
Przepis na sernik z 3 skład...
UWAGA! To sphagetti, które ...
W roli żółtek sprawdzi się ...
Lasagne z pieczarkami i ser...
Ziemniaki zapiekane po gosp...
pizza z patelni, bez piekar...
Jak długo gotować jedzenie ...
Marynowane pączki stokrotek...
Zostały Ci ziemniaki z obia...
Budyniowe naleśniki- najlep...
gotowanie jaj
Bułki pizza. Ciasto: 1,5 sz...
Bardzo marchewkowe placuszk...
Babeczki sernikowe z czekol...
Krem Kinder Bueno :) Składn...
TARTA CZEKOLADOWA Z JEŻYNAM...
Ciasto „Bounty”- czyli wilg...
Ciasteczka Twix
ankap0617

ankap0617

Dodane 17.12 o 21:51
Obserwuj
Marynowane pączki stokrotek Składniki: 200 ml pąków kwiatowych stokrotki 80 ml wody 80 ml octu np. winnego lub jabłkowego 0, 5 łyżeczki soli Szczypta kwasku cytrynowego Kwiaty zbieramy przed rozwinięciem pąków i przechowujemy w lodówce. Tuż przed przygotowaniem płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie. Sparzamy kwiaty w gotującej się wodzie przez 1 minutę, odsączamy i przelewamy zimną wodą. W małym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól, ocet i kwasek cytrynowy. Pąki kwiatowe układamy w małych wysterylizowanych słoiczkach, zalewamy octem, zamykamy przykrywkami i pasteryzujemy 10-15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia, aż pokrywka się zassie. Po tygodniu będą gotowe do spożycia. Kwiatowe kapary to ciągle niedoceniany dodatek do wielu potraw a szkoda, bo stokrotki są pyszne. Na surowo, lekko miętowe a po obróbce chrupiące i bardzo wytrawne. W związku z tym, że pączki stokrotek są delikatniejsze od innych kwiatów, to potrzebują trochę lżejszej zalewy octowej. Oczywiście jak ktoś chce, to może zalewę doprawić bardziej na ostro lub słodko, ale według mnie w wersji na kwaśno, smakują wybornie.

Marynowane pączki stokrotek Składniki: 200 ml pąków

kwiatowych stokrotki 80 ml wody 80 ml octu np. winnego lub jabłkowego 0, 5 łyżeczki soli Szczypta kwasku cytrynowego Kwiaty zbieramy przed rozwinięciem pąków i przechowujemy w lodówce. Tuż przed przygotowaniem płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie. Sparzamy kwiaty w gotującej się wodzie przez 1 minutę, odsączamy i przelewamy zimną wodą. W małym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól, ocet i kwasek cytrynowy. Pąki kwiatowe układamy w małych wysterylizowanych słoiczkach, zalewamy octem, zamykamy przykrywkami i pasteryzujemy 10-15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia, aż pokrywka się zassie. Po tygodniu będą gotowe do spożycia. Kwiatowe kapary to ciągle niedoceniany dodatek do wielu potraw a szkoda, bo stokrotki są pyszne. Na surowo, lekko miętowe a po obróbce chrupiące i bardzo wytrawne. W związku z tym, że pączki stokrotek są delikatniejsze od innych kwiatów, to potrzebują trochę lżejszej zalewy octowej. Oczywiście jak ktoś chce, to może zalewę doprawić bardziej na ostro lub słodko, ale według mnie w wersji na kwaśno, smakują wybornie.

Zszywka przypięta także na tablicach:
pyszne Przetwory jedzenie smakołyki
Zgłoś naruszenie

zmorka

Robiłam je kiedyś. Smaczne, bardzo oryginalne. Ale zerwać kubek stokrotek to jakaś masakra! Godzina nie wystarczy na jeden kubek, a miałam ich pełno na trawniku...

 |  21.12 o 22:49  

kaktuus

Mamo, a u Ciebie tyle stokrotek się marnuje.

1  |  3 16.12 o 18:21  

amortita

Bardzo ciekawe

 |  14.12 o 17:33  

misio_pysioo

też jestem ciekawa . nie sadzilam że można je jeść .

2  |  14.12 o 14:50  

Anaaan1995

do jakich dań można je dodać ? brzmi ciekawie, nie wiedziałam ze stokrotki nadają się do spożycia. Pozdrawiam :)

2  |  14.12 o 10:33   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: