
Milky Way Biszkopt: * 6 jajek * 1/2 szklanki mąki
pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 1/2 szklanki cukru pudru * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 pełne łyżki oleju Masa: * 1/2 szklanki mleka * 2 szklanki mleka w proszku * 3/4 szklanki cukru * 350 g miękkiego masła Polewa: * 60 g mlecznej czekolady * 60 g gorzkiej czekolady * 80 g masła Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i miskujemy ok 2-3 minuty, a następnie dodajemy żółtka i miksujemy kolejne 2 minuty. Kiedy jajka i cukier dokładnie się połączą dodajemy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. Mąkę, kakao i proszek mieszamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Blachę o wymiarach 25x30 cm lekko natłuszczamy a następnie spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Zawsze pod papier do pieczenia daję odrobinę oleju, aby papier przykleił się do formy. Odrobinę natłuszczam też wierzch papieru. Teraz, sposób w jaki upieczecie biszkopt zależy od Was. Ja podam Wam dwa sposoby. Możecie albo upiec cały biszkopt i przeciąć go potem na pół (wówczas pieczecie go ok 20-25 min - wbity w niego patyczek powinien wyjść suchy) lub tak jak ja preferuję, podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 oddzielne, cienkie biszkopty. Wówczas pieczemy każdy z nich po ok 10-12 min. Przed pieczeniem drugiego spodu foremkę ponownie wykładamy papierem i natłuszczamy go. Spody pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mleko (zwykłe, nie w proszku) mieszamy z cukrem i podgrzewamy do chwili, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Bardzo miękkie masło (proponuję wyjąc je z lodówki już poprzedniego dnia) ubijamy mikserem na białą i puszystą masę, a następnie dodajemy do niego mleko. Nie przejmujcie się, jeśli zrobią się grudki - tak zareaguje masło na dodanie zimnego mleka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy ok 5 minut. Masa powinna być jednolita i jak najmniej powinny być wyczuwalne grudki mleka. Jeden z biszkoptów umieszczamy w formie w której się piekł, nakładamy na niego masę mleczną i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę razem z masłem umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy polewa będzie płynna i jednolita, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i ponownie wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Jest to rodzaj ciasta, które najlepiej smakuje k...
Zszywka przypięta także na tablicach:
pysznosci
Słodkości, zdobienie, pomysły
CIACHO <3
Uzyte
+48 innychUżytkownicy także przypinają:
Fashionistka022
pysznie wygląda;)