Więcej zszywek ze źródła

smakizapachy.blogspot.com

Pieczarki grillowane z czos... Nalewka z kwiatów mniszka

... Pomidorowa pasta do chleba RYŻ Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I... makaron w sosie z brokułów ... drink miętowy

Pieczarki grillowane z czosnkowo-ziołowym masłem

Składniki:
- pieczarki (im większe, tym lepiej);
- masło (1 kostka prawdopodobnie wystarczy, chyba że mamy pieczarek na kilogramy i tłum ludzi do wykarmienia);
- 1-2 ząbki czosnku (na 1 kostkę masła);
- garść zielska (u mnie lubczyk, w oryginale - natka pietruszki);
- opcjonalnie szczypta soli (ja pominęłam).
1. Pieczarki pucujemy i odrywamy im nóżki (ostrożnie, żeby nie popsuć kapeluszy). Nóżki nie będą nam już potrzebne.
2. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy, zielsko dokładnie myjemy i rwiemy na kawałki mniej lub bardziej drobne (u mnie, jak widać, mniej drobne).
3. Masło wkładamy do miseczki i łączymy z czosnkiem i zielskiem. Ja, zamiast wszystko razem utrzeć, po prostu nadtapiam masło w mikrofali, po czym dodaję czosnek i lubczyk, i mieszam. Czosnkowo-ziołowe masło będzie fajniej wyglądać i łatwiej się nakładać, jeśli włożymy je na chwilę do lodówki, aby na powrót zastygło.
4. Kapelusze pieczarek układamy na grillu, czekamy, aż się odrobinę podpieką (albo i nie), i do zagłębienia po nóżce wkładamy masło.
5. Pieczarki są gotowe, gdy mają brązowy kolor, a masło się rozpuści.
Jeśli przygotowaliśmy za dużo masła, żaden problem, możemy je użyć do ziemniaków. Też oczywiście grillowanych.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Grill Jedzonko! Mniaam ;D kuchnia Przepisy +10 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: