Więcej zszywek z tablicy

Słodkości

Babeczki czekoladowe z krem...
Pyszne, lekkie ciasto, któr...
Ciasto „shrek” – bez pieczenia
Ciasto Shrek Biszkopt: * 4 ...
Malinowa Chmurka
sernik z ciasteczkami oreo
Ciasteczka kruche z wody – ...
Domowa nutella - po niej na...
Składniki: Ciasto: 3 szklan...
Składniki: Masa czekoladowa...
Puszysty pyszny kokosowy kr...
Sernik „Biały Michał” ROBIM...
BiszkopBISZKOPT GENUEŃSKI

...
Najlepszy przepis na najbar...
Składniki:

2 opakowania bu...
Przygotowanie

    biszkopt...
Składniki na spód

    5 da...
Składniki na biszkopt z mak...
Składniki na 12 bułeczek:

...
Ciasto: 6 jajek, 10 łyżek z...
Sernik na zimno z czekoladą...
Składniki:
(4 porcje)
- ok....
Ciemny biszkopt:
    jajko ...
Smaker
/
Przepisy
/
Desery
...
SMERFETKA - CIASTO BEZ PIEC...
Składniki na formę 24×24 cm...
milo51

milo51

Dodane 6.04 o 14:12
Obserwuj
Składniki: Masa czekoladowa Brownie: • 200 g gorzkiej czekolady 70%, • 200 g masła, • 3 jajka, • 220 g drobnego cukru lub cukru pudru (można dać mniej), • 120 g mąki... Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi: • 1/3 kostki masła, • 1/2 szklanki cukru, • 2 szklanki mleka w proszku, • 100 g solonych orzeszków ziemnych, • 250 g sera mascarpone... Polewa karmelowa: • 1/3 kostki masła, • 1/3 szklanki cukru, • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%, • opcjonalnie - 4 pełne łyżki Glukozy (np. Delecty).... oraz na wierzch: • 100 g solonych orzeszków ziemnych..... Przygotowanie: Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na jasno brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Zamiast w piekarniku, orzechy można też lekko zrumienić na patelni. Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. ( U mnie proporcje na tortownicę o średnicy 22cm) Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zmielić w młynku do kawy. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone. Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać Glukozę jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku. WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie przekroić w poprze...

Składniki: Masa czekoladowa Brownie: • 200 g gorzkiej

czekolady 70%, • 200 g masła, • 3 jajka, • 220 g drobnego cukru lub cukru pudru (można dać mniej), • 120 g mąki... Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi: • 1/3 kostki masła, • 1/2 szklanki cukru, • 2 szklanki mleka w proszku, • 100 g solonych orzeszków ziemnych, • 250 g sera mascarpone... Polewa karmelowa: • 1/3 kostki masła, • 1/3 szklanki cukru, • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%, • opcjonalnie - 4 pełne łyżki Glukozy (np. Delecty).... oraz na wierzch: • 100 g solonych orzeszków ziemnych..... Przygotowanie: Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na jasno brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Zamiast w piekarniku, orzechy można też lekko zrumienić na patelni. Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. ( U mnie proporcje na tortownicę o średnicy 22cm) Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zmielić w młynku do kawy. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone. Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać Glukozę jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku. WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie przekroić w poprze...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: