Więcej zszywek z tablicy

Pierniczkowe lowe &...

....
...
Pierniczki ręcznie zdobione
...
słodkości na święta
Pierniczki "last minut...
...
Pierniki ręcznie malowane :)
...
...
Przepiekne pierniczki. ogro...
Składniki na lukier do ozda...
Świąteczna dekoracja na słodko
...
...
.....
Fajnym i pysznym prezentem ...
♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥
...
...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Tarta "black forest" "Śnieżny puch" Rolada z jabłkami Jogurtowa terrina z malinami Jogurtowa terrina z malinami Sernik truskawkowy Sernik truskawkowy Leniwe na słodko JAGODOWIEC
misias

misias od wiedzmanna

Dodane 7.12 o 13:15 z

www.mojewypieki.com

Obserwuj

Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków (lukier

królewski):

1 białko
1 szklanka cukru pudru

Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką, łyżką lub po prostu mikserem. W lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają dodekoracji jednorazowych rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem - musicie wyczuć, jak Wam będzie łatwiej. Dekorować pierniczki. Lukier zastyga niemal od razu, grubsza warstwa lukru wysycha dłużej.

Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi - wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze się przechowuje przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

Można zrobić również lukier z cukru pudru i wody, jednak ten z białka jest trwalszy i lepiej się przechowuje.

Polecam!

Zgłoś naruszenie

Darhena

Na biały lukier sprawdzają się proporcje 200 g cukru na jedno białko. I przechowywać raczej w lodówce, w końcu to surowe białko! Wystarczy później wyjąć na chwilę przed dekorowaniem (ja przechowuję w rękawie do dekorowanie, później wystarczy trochę pougniatać dłońmi, by ogrzać lukier).

3.12 o 20:29    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY