Więcej zszywek z tablicy

Wypróbowane przepisy

Filet z kurczaka z serem i ...
....
SZYBKIE i BEZ MIKSERA Ciast...
Składniki na sałatki: podst...
Sałatka brokułowa z prażony...
Placki z kurczaka z cukinią...
wrapsik
Zajebiste Bułki nadziewane ...
Wiosenne roladki :) Składni...
magda8007

magda8007 od Mysza_86

Dodane 19.07 o 16:56
Obserwuj
Składniki na sałatki: podstawowe: sałata – najlepiej rzymska, lodowa, roszponka lub rukola; ale także młody szpinak i kiełki; nie nadają się sałaty o bardzo wiotkich i kruchych listkach; warzywa – pomidory (ale TYLKO małe koktajlowe, których nie trzeba kroić), ogórki, papryka, marchew (tarta), rzodkiewka; dodatkowo: warzywa „przetworzone” – np. suszone pomidory, oliwki, marynowana papryka, kiszone/konserwowe/małosolne ogórki, kapary, grillowane warzywa (cukinia, bakłażan, papryka), itp. mięso/wędliny – pieczone mięsa (np. schab, kurczak, indyk, steki z polędwicy); wędliny (np. szynka gotowana, parmeńska, polędwica sopocka, łososiowa; orzechy (np. nerkowca, włoskie, migdały, piniowe), bakalie (np. rodzynki, suszone morele, żurawina) i nasiona (np. sezam, słonecznik, dynia, siemię lniane); ugotowane na sypko kasze – np. quinoa, pęczak; sery – np. żółty, twarda feta, mozzarella w zalewie; Za „jednym zamachem” możemy przygotować sałatki nawet na cały tydzień lub dla kilku osób! Sałatki są „jak świeżo zrobione” nawet do 5-7 dni! (Ja osobiście testowałam je do 5 dni i były bez zarzutu!) Kolejność wkładania składników: na dno, jako pierwsze, idą najtwardsze i najcięższe (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka) i najbardziej „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, kapary); im wyżej tym składniki są lżejsze i delikatniejsze; sałaty są ZAWSZE na GÓRZE!; Lepiej unikać bardzo intensywnie pachnących składników: np. cebula, wyraziste sery pleśniowe, gotowane jaja, ryby; sałatki z dodatkiem marynowanych warzyw (papryka/ogórki) najlepiej jest zjeść w ciągu 2-3 dni, bo potem zbyt mocno czuć „octową woń”;

Składniki na sałatki: podstawowe: sałata – najlepiej

rzymska, lodowa, roszponka lub rukola; ale także młody szpinak i kiełki; nie nadają się sałaty o bardzo wiotkich i kruchych listkach; warzywa – pomidory (ale TYLKO małe koktajlowe, których nie trzeba kroić), ogórki, papryka, marchew (tarta), rzodkiewka; dodatkowo: warzywa „przetworzone” – np. suszone pomidory, oliwki, marynowana papryka, kiszone/konserwowe/małosolne ogórki, kapary, grillowane warzywa (cukinia, bakłażan, papryka), itp. mięso/wędliny – pieczone mięsa (np. schab, kurczak, indyk, steki z polędwicy); wędliny (np. szynka gotowana, parmeńska, polędwica sopocka, łososiowa; orzechy (np. nerkowca, włoskie, migdały, piniowe), bakalie (np. rodzynki, suszone morele, żurawina) i nasiona (np. sezam, słonecznik, dynia, siemię lniane); ugotowane na sypko kasze – np. quinoa, pęczak; sery – np. żółty, twarda feta, mozzarella w zalewie; Za „jednym zamachem” możemy przygotować sałatki nawet na cały tydzień lub dla kilku osób! Sałatki są „jak świeżo zrobione” nawet do 5-7 dni! (Ja osobiście testowałam je do 5 dni i były bez zarzutu!) Kolejność wkładania składników: na dno, jako pierwsze, idą najtwardsze i najcięższe (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka) i najbardziej „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, kapary); im wyżej tym składniki są lżejsze i delikatniejsze; sałaty są ZAWSZE na GÓRZE!; Lepiej unikać bardzo intensywnie pachnących składników: np. cebula, wyraziste sery pleśniowe, gotowane jaja, ryby; sałatki z dodatkiem marynowanych warzyw (papryka/ogórki) najlepiej jest zjeść w ciągu 2-3 dni, bo potem zbyt mocno czuć „octową woń”;

Zszywka przypięta także na tablicach:
Fit ćwiczymy food Pomysły +27 innych
Zgłoś naruszenie

Paulina27814

pomysł swietny,ale dodajesz do tego np sos winegret? bo po dwóch dniach ta sałata jest już przemoczona tym wszystkim :( czy zakrecasz słoiki po zrobieniu sałatek ??

 |  29.01 o 15:50   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: