
Szakszuka - jajka w pomidorach Składniki na dwie porcje:
Jajka - 4 sztuki Cebula - 1/2 sztuki Czosnek - spory ząbek Pomidory - 4 sztuki Oliwa - łyżka Sól, pieprz, świeża bazylia Sposób przygotowania: Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę. Do cebuli dodaj pomidory (razem z sokiem i pestkami) - smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko. Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z grzankami :) Wartość odżywcza porcji szakszuki: Energia: 267 kcal Białko: 18 g Tłuszcz: 17 g Węglowodany: 10 g Błonnik pokarmowy: 4 g Szakszuka jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku; Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP; (Tekst skopiowany z bloga zdrowe odzywianie przepisy)
Użytkownicy także przypinają:
122karolinka122
lubię się obiadać i lubię gotować smakowicie wygląda
lagertha
uwielbiam ;)
2706aiwlyS
Z wyglądu wyszło średnio, w smaku super