Więcej zszywek z tablicy

przepisy2

Naleśniki zapiekane z sosem...
 



Kurczak w sosie camemb...
Kurczak po myśliwsku
Mielone z pieczarką


    ł...
Sernik z jagodami
Sernik straciatella z malin...
Lody kawowe
PASTA JAJECZNA Z SEREM I OG...
Sernik straciatella z malin...
Pani Walewska czyli Pychotka
Calzone z patelni
...
Tort bezowy Dacquoise z dak...
KOLOROWE ROLADKI Z WARZYWAM...
Babeczki - Bożonarodzeniowe...
Ketchup domowy
pomidor-2 kg...
Ciasto latte machiato

Skła...
Jelly shots czyli niegrzecz...
Torcik „ Malinowa niespodzi...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
Ciasto Fiona

Biszkopt:

* ...
nutella brownie
Składniki na ciasto kruche:...
Sernik z karmelem

Spód:
-2...
Diy
frytki
neta1976

neta1976 od wiki930

Dodane 10.08 o 21:42
Obserwuj
Torcik „ Malinowa niespodzianka”

Składniki na tort o średnicy 18 cm i wysokości 8,5-9 cm:

około 300 g malin (najlepiej świeżych)

1 galaretka malinowa (do rozpuszczenia w 500 ml wrzątku- galaretkę rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku niż jest to podane na opakowaniu.)

500 ml śmietanki kremówki 30 % (porządnie schłodzonej)

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny + 60 ml wrzątku

kilka kropel oleju do nałuszczenia miski i tortownicy

do podania: około 100 g malin, ewentualnie beziki

Zaczynamy od dopasowania odpowiedniej miski do tortownicy. Najlepiej żeby miska była przezroczysta. Po umieszczeniu miski w tortownicy powinno pozostać jeszcze około 1-2 cm miejsca nad nią i wokół niej.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić.  W  misce umieścić  maliny  (u mnie do pełna) i zalać zimną, ale jeszcze nie ścinającą się galaretką. Miskę wstawić do lodówki na czas tężenia- około 2 godziny. 

Wyjąć galaretkę z miski. Należy umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą- wystarczy kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzic od miski, przyłożyć dno tortownicy i lekko podważając wyłożyc ostrożnie galaretke na środek.

Rant tortownicy,  nasmarować cieniutką warstwą oleju używając ręcznika papierowego i założyć go na spód z galaretką. Włożyć do lodówki na czas ubijania śmietanki.

Odmierzyć w naczyniu z miarką 60 ml wrzątku i od razu wsypać żelatynę, mieszać energicznie, aż się rozpuści, a grudki nie będą wyczuwalne, ani widoczne.
Przestudzić (do ubitej śmietany dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę).

Schłodzoną kremówkę ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodać przesiany przez sitko cukier puder i jeszcze przez chwilkę miksować. Strumieniem wlewać lekko ciepłą żelatynę cały czas  miksując i dobrze rozprowadzając ją po całej śmietanie (robimy to krótko, ale dokładnie). Przelać na stężałą galaretkę i wyrównać. Śmietana powinna pokryć całą powierzchnię galaretki.

Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na  kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. 

Mój sposób na szybkie wyjęcie tortu z tortownicy:  W małym rondelku zagotować wodę. Opierając na nim tortownicę  i trzymając ją pod kątem i obracać wokół własnej osi. Rant tortownicy ogrzewany powinien być tylko przez  parującą wodę. Po chwili bez problemu wyjmujemy tort z tortownicy. Moja tortownica jest bez zapięcia- do wysuwania tortu. 

Na wierzchu ułożyć świeże maliny i podawać :)

Torcik „ Malinowa niespodzianka”


Składniki na tort o średnicy 18 cm i wysokości 8,5-9 cm:

około 300 g malin (najlepiej świeżych)

1 galaretka malinowa (do rozpuszczenia w 500 ml wrzątku- galaretkę rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku niż jest to podane na opakowaniu.)

500 ml śmietanki kremówki 30 % (porządnie schłodzonej)

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny + 60 ml wrzątku

kilka kropel oleju do nałuszczenia miski i tortownicy

do podania: około 100 g malin, ewentualnie beziki

Zaczynamy od dopasowania odpowiedniej miski do tortownicy. Najlepiej żeby miska była przezroczysta. Po umieszczeniu miski w tortownicy powinno pozostać jeszcze około 1-2 cm miejsca nad nią i wokół niej.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić. W misce umieścić maliny (u mnie do pełna) i zalać zimną, ale jeszcze nie ścinającą się galaretką. Miskę wstawić do lodówki na czas tężenia- około 2 godziny.

Wyjąć galaretkę z miski. Należy umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą- wystarczy kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzic od miski, przyłożyć dno tortownicy i lekko podważając wyłożyc ostrożnie galaretke na środek.

Rant tortownicy, nasmarować cieniutką warstwą oleju używając ręcznika papierowego i założyć go na spód z galaretką. Włożyć do lodówki na czas ubijania śmietanki.

Odmierzyć w naczyniu z miarką 60 ml wrzątku i od razu wsypać żelatynę, mieszać energicznie, aż się rozpuści, a grudki nie będą wyczuwalne, ani widoczne.
Przestudzić (do ubitej śmietany dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę).

Schłodzoną kremówkę ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodać przesiany przez sitko cukier puder i jeszcze przez chwilkę miksować. Strumieniem wlewać lekko ciepłą żelatynę cały czas miksując i dobrze rozprowadzając ją po całej śmietanie (robimy to krótko, ale dokładnie). Przelać na stężałą galaretkę i wyrównać. Śmietana powinna pokryć całą powierzchnię galaretki.

Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.

Mój sposób na szybkie wyjęcie tortu z tortownicy: W małym rondelku zagotować wodę. Opierając na nim tortownicę i trzymając ją pod kątem i obracać wokół własnej osi. Rant tortownicy ogrzewany powinien być tylko przez parującą wodę. Po chwili bez problemu wyjmujemy tort z tortownicy. Moja tortownica jest bez zapięcia- do wysuwania tortu.

Na wierzchu ułożyć świeże maliny i podawać :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
kulinarna - na słodko ciasta torty babeczki Kuchnia ciacha +53 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: