Więcej zszywek ze źródła

jestsmak.blogspot.com

Muszle faszerowane twarogie... Francuskie paszteciki szpin... Pikantny omlet hiszpański 
... Faszerowane pieczarki 

Skł... Szybkie kalmary z majonezem... Orkiszowe placki z cukinii ... Śledzie solone w śmietanie ... Śledzie po kaszubsku



   ... Śledzie po góralsku 


    ...
kawka1

kawka1

Dodane 22.07 o 2:26 z

jestsmak.blogspot.com

Obserwuj

Wuzetka


Ciasto:

115 g mąki pszennej
25 g kakao
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
150 g drobnego cukru do wypieków
40 g roztopionego i przestudzonego masła

Do nasączenia:

½ szklanki nalewki wiśniowej (u mnie ¼ szklanki)
¼ szklanki wody

Masa śmietankowa:

500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% (600g-3 małe opakowania)
2 łyżeczki cukru pudru (u mnie 5 łyżeczek)
2 łyżeczki żelatyny – opcjonalnie*

Polewa:

40 g masła
60 g gorzkiej czekolady
60 g mlecznej czekolady

Opcjonalnie do dekoracji:

wiśnie z zalewy alkoholowej (pominęłam)

*żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody, kiedy napęcznieje dodać odrobinę śmietany i wymieszać, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać do śmietany – rada Doroty z Moich Wypieków

Przygotowanie:

Mąkę i kakao przesiać do miski. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając porcjami pod koniec ubijania resztę cukru. Do piany dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać. Następnie wmieszać mąkę z kakao, a na koniec wlać masło i ponownie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie 22 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Masę przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt przestudzić, następnie przekroić wzdłuż na dwie równe części.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Kremówkę ubić na bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę.

Na paterze ułożyć pierwszy biszkopt. Nasączyć połową mieszanki wody i nalewki wiśniowej. Następnie nałożyć bitą śmietanę, zostawiając trochę do dekoracji. Na śmietanową masę ułożyć drugi biszkopt i nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.

Uwaga: przy składaniu ciasta pomogłam sobie obręczą z tortownicy, aby upewnić się, że ciasto się nie „rozjedzie”.

Przygotować polewę. W tym celu rozpuścić masło w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać posiekane czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Polewą czekoladową równo pokryć wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Na koniec przy pomocy szprycy udekorować ciasto bitą śmietaną i opcjonalnie wiśniami z zalewy alkoholowej. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aveline274
krasnoludek20
andziabarbi

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY