Piecze艅 z kurczaka w sosie cytrynowym podana z quinoa i warzywami - lekkie danie na obiad
Temat kulinarny: Przepis na obiad
Dodane: 13.09.2023 o 7:44
Streszczenie:
Propozycja na lekki obiad: pieczony kurczak w cytrynowym sosie z quinoa i warzywami. Prosty przepis, bogate smaki, zdrowe jedzenie 馃崡馃崑馃尶馃馃ウ馃構
Dzisiejsza propozycja to lekki, ale syc膮cy obiad sk艂adaj膮cy si臋 z pieczonego kurczaka w cytrynowym sosie i quinoa z warzywami. Przepis jest prosty w wykonaniu, a rezultat na pewno przypadnie do gustu nie tylko mi艂o艣nikom zdrowego jedzenia, ale i wszystkim, kt贸rzy ceni膮 sobie bogate, z艂o偶one smaki. Zacznijmy od przygotowania sk艂adnik贸w. B臋dziesz potrzebowa膰: piersi z kurczaka, cytryny, czosnku, oliwy z oliwek, kolendry (lub innych ulubionych zi贸艂), quinoa i dowolnych 艣wie偶ych warzyw np. papryki, broku艂贸w, cukinii. Kurczaka umyj, osusz, a nast臋pnie natrzyj mieszank膮 oliwy z oliwek, przeci艣ni臋tego przez prask臋 czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wk艂adamy mi臋so do naczynia 偶aroodpornego, dodajemy pokrojone w 膰wiartki cytryny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni oko艂o 20-25 minut. W mi臋dzyczasie przygotuj quinoa. Pami臋taj, 偶e zanim zaczniesz gotowa膰, quinoa musi zosta膰 odpowiednio wyp艂ukana pod bie偶膮c膮 wod膮. Quinoa gotujemy wed艂ug instrukcji na opakowaniu, a gdy b臋dzie ju偶 prawie gotowa, dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy razem do momentu, a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie, ale nadal chrupi膮ce. Pod koniec gotowania do quinoa warto doda膰 jeszcze troch臋 soku z cytryny i oliwy z oliwek, co dodatkowo podkre艣li smak potrawy. Wszystko dok艂adnie mieszamy, a nast臋pnie wyk艂adamy na talerz. Kurczaka po upieczeniu pokr贸j na plastry i u艂贸偶 na warzywach z quinoa. Danie podawaj gor膮ce, posypane jeszcze troch臋 swie偶ymi zio艂ami. Ten lekki, ale warto艣ciowy obiad, jest nie tylko smaczny, ale r贸wnie偶 kolorowy i estetyczny - na pewno zrobi wra偶enie na domownikach czy go艣ciach.
Swt贸rz w艂asny pomys艂 kulinarny Obiad
Oce艅:
Zaloguj si臋 aby oceni膰 prac臋.
Zaloguj si臋