Nikita18

Uczę się w Technikum Gastronomiczno - Hotelarskim.Uwielbiam gotować i tworzyć własne dzieła kulinarne , chodzić na zakupy i słuchać dobrej muzyki. :)
Nikita18
Moje tablice obserwuje 37 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Grudziądz
... ` coś w tym jest :D *o* ślicznie ;) Składniki na około 14 choinek:      230 g masła     3/4 szklanki cukru pudru     1 szklanka miodu     1 duże jajko     5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)     1 łyżeczka sody oczyszczonej     2 łyżki domowej przyprawy korzennej     szczypta soli  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.  W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.  Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.  Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.  Lukier królewski:      4 białka     4 szklanki cukru pudru     2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.