rozee

rozee
Moje tablice obserwuje 127 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Nibylandia
Moje dzisiejsze dzieło :> ... świetne prawda? :)macie tu opis jak zrobić coś takiego samemu.
Materiały: przezroczysty słoik lub butelka z nakrętką, waciki bawełniane, brokat, woda, barwniki spożywcze lub do tkanin (zwykle różowe i niebieskie są najlepsze ale możenie użyć innych kolorów), jakiś cienki patyczek do mieszania.
Wykonanie: 
Weź słoik, upewnij się, że jest czysty i napełnij go wodą mniej niż do połowy (jak na obrazku) dodaj barwnik i wymieszaj go z wodą. Potem dorzuć waciki (ilość w zależności od rozmiaru i kształtu naczynia). Upewnij się, że całkowicie zanurzyły się w zafarbowanej wodzie. Dosyp brokatu i mieszaj aż się rozprzestrzeni. No i mamy pierwszą warstwę. 
W kolejnym kroku dokładamy na wierzch tego co już mamy więcej wacików. W innym pojemniku mieszamy znów wodę z barwnikiem i wlewamy ją na waciki. Dodajemy brokatu i mieszamy. Kolejne warstwy robimy tak jak drugą aż zapełni się nasze naczynie. Potem zakręcamy i gotowe :) ... ...
polandi
Jelenia Góra Obserwuj

Zszywek: 459 · Obserwują ją: 3329

Ostatnio dodane:

Czarne buty z uszami króliczka Slip on z uszami króliczka Leanna Beżowe buty damskie Calliope Szaro oliwkowe buty mokasyny Callie
Lemo_nade
Obserwuj

Zszywek: 109 · Obserwują ją: 402

Ostatnio dodane:

Co myślicie o kolorze Silver? :) piękne! :3 ciekawe ;) śliczne :)
123paula
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 182

Ostatnio dodane:

kawa czy herbata?  :') love<3 Umiesz liczyć licz na siebię bo na innych już nie warto <3 domowe malibu: - 200 g wiórków kokosowych - 250 ml spirytusu - 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego - 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego niesłodzonego Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Po tym czasie odsączamy alkohol przez gazę. Oba rodzaje mleka mieszamy i dodajemy odsączony spirytus. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Ja zrobiłam w mniejszej ilości – grunt, żeby proporcje się zgadzały. domowy advocat: - 5 żółtek - 250 g cukru pudru - 1/2 puszki (265 g) mleka skondensowanego niesłodzonego - 250 ml spirytusu Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stale miksując dodajemy mleko. Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek. Uwaga – ajerkoniak bardzo(!) gęstnieje. Nie zróbicie tego błędu co ja – wlejcie go do butelek o szerszych szyjkach. Z tych, które są na zdjęciu wylanie go jest niemal niemożliwe ;) domowy baileys: - puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego - 0,5 litra wódki - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka wrzątku Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mleko będzie zimne, puszkę otwieramy, mleko przekładamy do większego naczynia. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Na koniec pomału dodajemy wódkę i całość łączymy razem. Przelewamy do butelki. domowa kukułkówka: - 200 g kukułek - 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego - 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego - 250 ml wódki Mleko wymieszać w rondelku i wstawić na niewielki ogień. Wrzucić cukierki i stale mieszając czekać aż się rozpuszczą (zajmie to dłuższą chwilę, ale nie można odejść od garnka, bo cukierki przykleją się do dna!). Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy kukułkowej dodajemy wódkę. Mieszamy łyżką. Przelewamy do butelki. Uwaga! Wszystkie alkohole należy odstawić na kilka dni do przegryzienia się!
szalalko
Wrzeszcz, Gdansk,... Obserwuj

Zszywek: 143 · Obserwują ją: 17

Ostatnio dodane:

Pizza rolls.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. kurczak w sosie z suszonymi pomidorami . SKŁADNIKI

 2 - 4 PORCJE

500 g filetów z kurczaka (2 sztuki)1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) + 1/3 łyżeczki ostrej1/2 łyżeczki kurkumy10 szparagów3 plasterki cienko pokrojonego bekonu lub boczku1 łyżeczka oliwy1 łyżka masła2/3 szklanki bulionu6 kawałków suszonych pomidorów1/2 szklanki śmietanki 36%opcjonalnie 1 łyżeczka mąki1 łyżka posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE

Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz czerwoną papryką i kurkumą, wysmarować 1 łyżeczką oliwy. Odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.W międzyczasie ugotować szparagi (ok. 4 minuty) oraz podsmażyć na patelni pokrojony w kosteczkę boczek.Na patelni roztopić masło, włożyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować.Obłożyć szparagami, mięso posypać boczkiem i natką pietruszki.

PROPOZYCJA PODANIA

młode ziemniaki / sałata z gęstą śmietaną

WSKAZÓWKI

Do ugotowania bulionu można wykorzystać wodę po gotowanych szparagach. Strogonow drobiowy.
Składniki na 3 porcje:
2 filety z kurczaka
2 cebule
około 15 pieczarek
1 większa czerwona papryka
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 
250 ml bulionu drobiowego
250 ml passaty (sosu pomidorowego)
2 łyżki śmietany 30 %
sól różowa
pieprz
masło klarowne do smażenia

Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki i dość mocno podsmażyłam na masełku, doprawiłam solą i pieprzem, wrzuciłam do cebuli. Tak samo podsmażyłam paprykę pokrojoną również w paski i na końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą. Mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy jeszcze jakieś 20-25 minut. Pod sam koniec ja dodałam śmietanę. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem. ///
Mmmmmartyna
Gorzów WLKP. Obserwuj

Zszywek: 51 · Obserwują ją: 23

Ostatnio dodane:

myszka miki <3 Elegancka stylizacja :) Nauczmy się doceniać to co mamy, bo mogliśmy mieć zawsze dużo gorzej. niejeden dużo by oddał by być na naszym miejscu, a nam tak często czegoś ciągle "brakuje". cieszmy się życiem i tym co mamy :) a będzie pięknie :) mahandiii <3
kicia2805
Chodzież Obserwuj

Zszywek: 520 · Obserwują ją: 3470

Ostatnio dodane:

Wiśniowe orzeźwienie! Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia Raj dla podniebienia! ... ... ...
magda223
poznan Obserwuj

Zszywek: 5924 · Obserwują ją: 6432

Ostatnio dodane:

Kochanie wypiłam tylko 2 kielonki jak Ty zawsze z chłopakami: ) Rozsądne słowa.. ♡•mm ...
elwiskaa
Poland Obserwuj

Zszywek: 695 · Obserwują ją: 840

Ostatnio dodane:

może nie zbyt perfekcyjne ale i tak ładne :) ktoś ma cierpliwość coraz bliżej święta .. moja świąteczna :)) more black&white :) SZPAGAT do lata!!! Podejmujesz wyzwanie?Tutaj macie 9 ćwiczeń które pomogą wam zrobić szpagat :) Na początku będziecie mieć MEGA zakwasy ale warto!!!
Lovista
. Obserwuj

Zszywek: 629 · Obserwują ją: 5594

Ostatnio dodane:

Mikromusic - Takiego Chlopaka <3 Idealny zimowy manicure - śnieżki :)) Srebrne paznokcie, pasują do każdej stylizacji ;] Cudowne z Olafkiem <3
Aliceinwonderland_
Wonderland Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 23

Ostatnio dodane:

*** piękne. :). ...
julciooq
Wałcz Obserwuj

Zszywek: 86 · Obserwują ją: 414

Ostatnio dodane:

... śliczne ombre <3 śliczny odcień! <3 ładne loczki <3
Maartussx
Poznań Obserwuj

Zszywek: 1170 · Obserwują ją: 3542

Ostatnio dodane:

......... aaa ... piękne delikatne kolory <3
pryncypalka
Łódź Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

Jak zrobić batony bounty? matka smoków, Daenerys Targaryen sernik na zimno z jagodami
składniki:
spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych 
dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód

Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia. 

Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. 

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. 

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki. 

Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami. sernik latte macchiato bez pieczenia