Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą.

SKŁADNIKI:
1 płat ciasta francuskiego
150 g szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
1 ząbek czosnku
oliwa
sól i pieprz
1 roztrzepane jajko

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Podduś do momenty gdy szpinak zwiędnie. Patelnie zdejmij z ognia.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę.
Do podduszonego szpinaku dodaj pomidorki i fetę. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik włącz na 200 stopni.
Na stole rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na każdym z nich pośrodku ułóż po 2 łyżki szpinakowego nadzienia, a narożniki ciasta zawiń do środka.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor.
Joulutorttu – fińskie ciasteczka
Kontrowersyjna zapiekanka multiziemniaczana, czyli jednogarnkowy obiad wieloskładnikowy
Ciasto: 
3 szklanki maki, 
1 szklanka wody, 
4 lyzki oliwy, 
1lyzka cukru, 
1 lyzka soli. 

Farsz: 
5,6 pomidorow, 
200g ser feta albo twarog, 
2 zabki czosnku, 
zielenina, (pietruszka, bazylia) 
sol 

Ser utrzec z czosnkiem, zielenina, sola. W wodzie rozpuscic cukier, sol, kolejno dodac oliwe. Wlac do maki i zagniesc. Miekkie ciasto odlozyc na 30 min, zeby odpoczelo. 
Podzielic na 2 czesci. Rozwalkowac. Na jednej czesci ulozyc pomidory pokrojone w plastry, na nie farsz i przykryc druga czescia ciasta. Wyciac bulki i smazyc na glebokim oleju. Smacznego
corn dogi
Ryż,jajko,ser żółty, feta
qurrito
Makaron w mig ;) Czyli obiad na szybko dla LENIUCHÓW :)
Makaron w mig ;) Składniki na 4 porcje: opakowanie 500g ulubionego makaronu, 1/2 cebuli, 1/2 zielonej papryki, 4 pieczarki pokrojone na ćwiartki, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów użyłam w całości, sól, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, 1 łyżka suszonej bazylii, kilka listków świeżej bazylii na wierzch, 1 łyżeczka płatków chili+ malutki kawałek świeżej pokrojonej, 2 łyżki słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki żółtego startego sera, 1/2 szklanki śmietanki 36%, Przygotowanie: Wstawić w dużym garnku wodę z odrobiną soli, gdy woda zacznie się gotować wrzucić makaron i gotować jakieś 8 minut al'dente. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę,pieczarki, czosnek i chili. Wrzucić pokrojone warzywa na patelnie, dodać łyżkę oliwy z oliwek i kiedy warzywa zmiękną dodać słonecznik i pomidory. Wszystko jeszcze podgotować 3 minuty by sos lekko zgęstniał, dodać suszoną bazylię, śmietankę i ser, wymieszać. Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać ponownie, udekorować bazylią i podawać gorące. Pycha!
Mandu. Koreańskie pierogi.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,75 szklanki wody 
Metoda koreańska:
Składniki wymieszać ze sobą do połączenia, kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny. Potem ciasto zagnieść, uformować wałek jak na kopytka, odcinać po kawałku ciasta i i rozwałkowywać każdy pierożek z osobna.

Składniki na farsz mięsny:

200 gram mielonej wieprzowiny
400 gram mielonej wołowiny
2 pęczki szczypiorku czosnkowego, posiekane. Można zastąpić zieloną cebulką
4-5 grzybów Shitake, uprzednio namoczonych
pół cebuli
100 gram tofu
50 gram ugotowanego makaronu ze skrobi ze słodkich ziemniaków, lub z fasolki mung
3 ząbki czosnku
sól
cukier
olej sezamowy
olej roślinny
sos rybny
sos sojowy

1. Oba gatunki mięsa włożyć do dużej miski
Dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżkę oleju sezamowego, wymieszać.
Umyte zielone cebulki(lub koreańskie buchu, jeśli mamy) posiekać, dodac łyżkę oleju, wymieszać, przełożyć do miski. Olej zapobiega wyschnięciu.
Drobno posiekać grzyby shitake i cebulę, przełożyć do małej miseczki
Dodać łyżkę sosu sojowego, łyżkę cukru i dwie łyżki oleju sezamowego do grzybów z cebulą, wymieszać, dorzucić do dużej miski.
Tofu odcisnąć przez szmatkę, dodać szczyptę soli, łyżeczkę oleju sezamowego, wymieszać, dodać do dużej miski. Dodać ugotowany makaron.
Do wszystkiego dodać wyciśnięty czosnek, wyrobić na jednolitą masę.
Nakładać łyżeczką farsz, można zwilżyć brzegi naszych pierogowych kółeczek, łatwiej się wtedy zlepiają.
Gotować do wypłynięcia we wrzącej osolonej wodzie, jeśli ktoś ma i chce - można je przyrządzić w parowarze. Jeśli nie macie parowaru, wystarczy metalowe sitko wstawione w garnek z gotującą się wodą. Aby zapobiec przylepianiu się mandu do sitka - wykładamy go papierem do pieczenia, uprzednio potraktowanym dziurkaczem do papieru.
Można też smażyć, pod przykryciem, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę. Można dodać na patelnię kilka łyżek wody. Smażyć, aż nabiorą złotego koloru.
Zupa ramen.
ihj
przekładaniec z kaszy manny i porzeczek
zakręcone bułeczki z nutelką
Super pomysł na fileta z kurczaka. Polecam
curry z kurczakiem i kalafiorem. Przepis po kliknięciu w zdjęcie
Super pomysł :D
mleczna kanapka
Mleczne ciasteczka domowej roboty:)
Podwieczorek: koktajl 'palący' kalorie wg przepisu Ewy Chodakowskiej :)
Garść szpinaku
pół łyżeczki czili
banan
125 ml wody
125 ml mleka migdałowego
kurczak tanoori
bułeczki pieski dla niejadka
Zemsta teściowej

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
bułeczki do nadziania
tort larva
drożdżówki
Ciasto z truskawkami na kefirze

Więcej zszywek ze źródła

bymagda.blog.pl

Pyszna i łatwa w wykonaniu tarta ... ... Biszkopt na budyniach drożdżówki ciasta Truskawkowa karpatka Flaczki:

Składniki na 3l garnek:

1 kg flaków mrożonych gotowanych i pokrojonych
2 udka kurczaka
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
3 marchewki
3 pietruszki
duży plaster selera
10 cm pora
1 cebula
1-2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
majeranek, kminek
sól, pieprz
3-4 łyżki mąki
2 łyżki masła
1. Flaczki gotujemy. Jeśli mimo tego, iż kupiliśmy gotowane a wydobywa się z nich nieprzyjemny zapach, należy pierwszą wodę odlać. Do flaczków, z których pozbyliśmy się nieprzyjemnego zapachy, wrzucamy 2 udka i gotujemy na wolnym ogniu, aż udka będą miękkie. Udka wyciągamy, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, marchewki, pietruszki, seler, por (można go drobno posiekać) i obsmażoną nad ogniem cebulę w całości. Gotujemy do miękkości warzyw, na wolnym ogniu.

2. Warzywa wyjmujemy z wywaru. Do zupy wrzucamy mięso z udek. 1 marchewkę ścieramy na tarce i dorzucamy do zupy. Dodajemy czosnek w całości, doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą, pieprzem i sosem sojowym.

3. Topimy masło na patelni, podsmażamy na nim na rumiano mąkę. Dodajemy do zupy cały czas mieszając. Zupa paprykowa


Rozgrzewająca, mocno paprykowa, ślicznie czerwona zupa… Idealna na nadchodzące mroźne dni :) Zapraszam…

Składniki na 2 l garnek:

1 udko
2 marchewki
2 pietruszki
1 plaster selera
10 cm białej części pora
kilka ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 papryki
1 cebula
2 średnie cukinie
garść koperku
garść natki pietruszki
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
mielona chilli
sól, pieprz
masło
ser żółty
1. Mięso wrzucamy na zimną wodę i zagotowujemy. Wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera i  pora w całości oraz liście laurowego, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie wyciągamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do zupy, podobnie postępujemy z mięsem z udka – oddzielamy od kości, kroimy i wrzucamy do zupy.

2. Na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Kiedy się zarumienią – wrzucamy do zupy. Następnie robimy to samo z cukinią – obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy na odrobinie masła i wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

3. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i chilli. Ilość przypraw zależy od tego czy wolimy bardziej czy mniej ostrą zupę. My wolimy bardziej intensywne smaki, dlatego dodałam sporo papryki ostrej i chilli. Chwilę całość zagotowujemy.

4. Zupę podajemy z odrobiną startego sera żółtego.

(bymagdablog)
Obserwuj użytkownika
Gdragon

Gdragon od tas_or_ek

Dodane 27.01 o 20:33 z

bymagda.blog.pl

Przypięte po raz pierwszy przez tas_or_ek
Przypnij Polub Komentuj
  227

Oczy carycy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry