Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Mleczne ciasteczka domowej roboty:)
Podwieczorek: koktajl 'palący' kalorie wg przepisu Ewy Chodakowskiej :)
Garść szpinaku
pół łyżeczki czili
banan
125 ml wody
125 ml mleka migdałowego
kurczak tanoori
bułeczki pieski dla niejadka
Zemsta teściowej

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
bułeczki do nadziania
tort larva
drożdżówki
Ciasto z truskawkami na kefirze
ozdabiamy tort kremem
torcik owieczka
galaretka
Prosty wrap:
* 4 placki tortilla (żytnie, pszenne, kupne lub domowe - słowem dowolne)
* rukola (opakowanie) lub inny mix sałat
* filet z kurczaka 
* 2-3 pomidory

1. Przygotować filet w papirusie lub własnym przygotowanym pergaminie. Pokroić w cieniutkie plasterki.
2. Pomidor przekroić na pół, kroić w półplasterki.
3. Na placku ułożyć sałatę, pomidor i kurczaka. 
4. Zawinąć wrapa w rulonik lub kieszonkę. Piec 7 min. w rozgrzanym piekarniku. 

Podawać sam lub z ulubionym sosem. 

Porcja bez sosu to około 320 kcal 
Dodam, że najeść się nią można, więc bez obaw.
pączki hiszpańskie
Składniki:
Ciasto parzone:
•250ml wody
•60g masła
•szczypta soli
•150g mąki pszennej
•3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:
•ok. 150g cukru pudru
•3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:
•tłuszcz do smażenia
•papier do pieczenia

Sposób przygotowania:
1.Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.
2.Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku.
3.Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).
4.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2
5.Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
6.Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
7.Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.
Ziemniaczane gniazdka z jajkiem sadzonym


Skład na 5 porcji: 10 małych jajek, 3 żółtka, 500 g ziemniaków, 2 łyżki miękkiego masła, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i miażdżymy na purée za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków. Dodajemy 3 żółtka i masło, mieszamy na jednolite ciasto.

Ciasto ziemniaczane przekładamy do worka cukierniczego lub do dużej szprycy z grubą końcówką. Ciasto wyciskamy na wysmarowaną olejem blaszkę, nadając mu kształt gniazdek. Do każdego gniazdka wbijamy ostrożnie umyte jajko. Uważamy, by nie uszkodzić żółtka. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Podajemy natychmiast.
Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym  Ten sernik przygotuje każdy. Pracy przy serniku jest niewiele, jedynie czas chłodzenia oddala moment zjedzenia pierwszego kawałka :). Przepis jest na tyle elastyczny, że możecie dowolnie modyfikować smak sera lub zamienić na inne owoce do przygotowania musu. Ja jestem miłośniczką ‘ciężkich’ serników, dlatego zawsze do sera mielonego dodaję zwykłego twarogu. Jeżeli lubicie lżejszy sernik możecie dodatek twarogu pominąć.   SERNIK NA ZIMNO  1 kg sera w wiaderku 300 g twarogu 1/2 – 3/4 szklanki miodu 1 puszka brzoskwiń 400 g herbatników czekoladowych 100 g bardzo miękkiego masła 1/2 szklanki likieru Irish Coffe (niekoniecznie) żelatyna w proszku (w ilości przeznaczonej na 2 l płynu)  Herbatniki kruszymy i umieszczamy w malakserze, dodajemy masło i miksujemy. Ja do herbatników dodałam likier kawowy żeby lepiej formowało się z niego spód sernika. Jeżeli herbatniki są zbyt sypkie, a nie chcecie używać alkoholu dodajcie trochę więcej masła.  Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Na dno wysypujemy masę herbatnikową i dobrze ją ubijamy w tortownicy.  W malakserze miksujemy ser sernikowy i twaróg (jeżeli nie chcecie używać twarogu można go pominąć). Stopniowo dodajemy miód, dodajcie najpierw 1/2 szklanki i spróbujcie. Jeżeli ser jest dość kwaśny dodajcie więcej miodu. U mnie wystarczyło dodać 1/2 szklanki. Potrzebną ilość żelatyny rozpuszczamy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale staramy się to zrobić w...
bułeczki z kurczakiem, pomidorem i ogórkiem
...
słodko - pikantny sos (jak tao tao) (blog nie jest mój)
Ryż smażony z kurczakiem
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
Prosty sposób na sakiewki z dżemem.
Oczy carycy
jak zawinąć takie cudeńko
GALARETKA KOKOSOWO-WIŚNIOWA
...

Więcej zszywek ze źródła

bymagda.blog.pl

Truskawkowa karpatka Flaczki:

Składniki na 3l garnek:

1 kg flaków mrożonych gotowanych i pokrojonych
2 udka kurczaka
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
3 marchewki
3 pietruszki
duży plaster selera
10 cm pora
1 cebula
1-2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
majeranek, kminek
sól, pieprz
3-4 łyżki mąki
2 łyżki masła
1. Flaczki gotujemy. Jeśli mimo tego, iż kupiliśmy gotowane a wydobywa się z nich nieprzyjemny zapach, należy pierwszą wodę odlać. Do flaczków, z których pozbyliśmy się nieprzyjemnego zapachy, wrzucamy 2 udka i gotujemy na wolnym ogniu, aż udka będą miękkie. Udka wyciągamy, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, marchewki, pietruszki, seler, por (można go drobno posiekać) i obsmażoną nad ogniem cebulę w całości. Gotujemy do miękkości warzyw, na wolnym ogniu.

2. Warzywa wyjmujemy z wywaru. Do zupy wrzucamy mięso z udek. 1 marchewkę ścieramy na tarce i dorzucamy do zupy. Dodajemy czosnek w całości, doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą, pieprzem i sosem sojowym.

3. Topimy masło na patelni, podsmażamy na nim na rumiano mąkę. Dodajemy do zupy cały czas mieszając. Zupa paprykowa


Rozgrzewająca, mocno paprykowa, ślicznie czerwona zupa… Idealna na nadchodzące mroźne dni :) Zapraszam…

Składniki na 2 l garnek:

1 udko
2 marchewki
2 pietruszki
1 plaster selera
10 cm białej części pora
kilka ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 papryki
1 cebula
2 średnie cukinie
garść koperku
garść natki pietruszki
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
mielona chilli
sól, pieprz
masło
ser żółty
1. Mięso wrzucamy na zimną wodę i zagotowujemy. Wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera i  pora w całości oraz liście laurowego, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie wyciągamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do zupy, podobnie postępujemy z mięsem z udka – oddzielamy od kości, kroimy i wrzucamy do zupy.

2. Na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Kiedy się zarumienią – wrzucamy do zupy. Następnie robimy to samo z cukinią – obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy na odrobinie masła i wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

3. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i chilli. Ilość przypraw zależy od tego czy wolimy bardziej czy mniej ostrą zupę. My wolimy bardziej intensywne smaki, dlatego dodałam sporo papryki ostrej i chilli. Chwilę całość zagotowujemy.

4. Zupę podajemy z odrobiną startego sera żółtego.

(bymagdablog) Krem pomidorowo-ryżowy z czosnkowymi pulpetami


Składniki na 3L garnek:

2 udka drobiowe
3 marchewki
2 pietruszki
10 cm pora
plaster selera
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
100-120 g ryżu
garść natki pietruszki
2 puszki pomidorów
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki do zup
sól, pieprz
Pulpety:

500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
4 ząbki czosnku
duża szczypta natki pietruszki
1 jajo
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Z udek i  włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy także liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy i dodajemy ryż, 1-2 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy znowu do zupy.

2. W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpety: mięso, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajo, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy. Formułujemy małe kuleczki i smażymy na rumiano.

3. Kiedy ryż jest miękki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Wrzucamy pulpety. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zahartowaną odrobiną zupy śmietanę. Zagotowujemy.

Smacznego :) kotlet ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki na 10 kotlecików:

6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej
Składniki na sos pieczarkowy:

600-700g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 marchew
1 mniejsza pietruszka
natka pietruszki (kilka listków)
sól ,pieprz
kilka kropli sosu sojowo-grzybowego (opcjonalnie, można pominąć)
2 szkl. wody
150g gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
1. Kotlety ziemniaczane: ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie studzimy, obieramy ze skóry, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulkę drobno siekamy, zrumieniamy na maśle, dodajemy przestudzoną do ziemniaków. Dodajemy również jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formułujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.



2. Pieczarki i cebulę kroimy w plastry lub kostkę, podsmażamy na maśle. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, dodajemy do pieczarek i cebuli. Wszystko podlewamy wodą i dusimy 15minut. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowo-grzybowym. Zaprawiamy wszystko śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia.



3. Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ewentualnie surówką. expresowy kawowiec ciasto capucino Ptysie 
Składniki na ciasto ptysiowe:
125 ml mleka
125 ml wody
50 g masła
150 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki kremówki
2 śmietan-fixy
1 cukier waniliowy

1. Przygotowujemy ciasto. Wodę, mleko i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy składniki rozpuszczą się i połączą, dodajemy mąkę pszenna wymieszaną z mąką ziemniaczaną, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po połączeniu składników i zaparzeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto musi być bardzo gęste. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia składników. Masę na pomocą szprycy lub łyżki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35minut i pieczemy w 180st. do zarumienienia ptysi. Wystudzone ptysie przekrawamy w poprzek na 2 części.
2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fixy, miksujemy jeszcze chwilę.
3. Ptysie przekładamy masą śmietanową i polewamy sosem toffi.
Sos toffi 
Składniki:
1 szkl. cukru zwykłego lub brązowego
70 g roztopionego masła
200 ml śmietany (najlepiej kremówki)
kilka kropli aromatu waniliowego
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką sypiemy cukier, podgrzewamy na malutkim ogniu do momentu aż cukier się roztopi i zbrązowieje. Często mieszamy. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy do połączenia się cukru i masła. Kolejno zdejmujemy z ognia i stopniowo po troszku dolewam... hhmmm...
Obserwuj użytkownika
Gdragon

Gdragon od tas_or_ek

Dodane 27.01 o 20:33 z

bymagda.blog.pl

Przypięte po raz pierwszy przez tas_or_ek
Przypnij Polub Komentuj
  165

Oczy carycy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry