Paróweczki w cieście.
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
2 małe lub średnie jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
½ - 1 szklanka mąki (na podsypanie podczas wałkowania)
1 żółtko
1 łyżka mleka
Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.
W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki.
Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.
Po wyrosnieciu ciasta,rozwalkowac je podsypujac stopniowo maka,ulozyc na blaszce wyozonej papierem do pieczenia,ponacinac jak na zdjeciu i poprzeplatac parowkami.
Calosc przykryc sciereczka na okolo 20min aby ciasto troszke wyroslo po czym posmarować je żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
1
1
1
Parówki w cieście francuskim – zębatki
tyfranbox https://tyfranbox.com/parowki-w-ciescie-francuskim-zebatki/