Baletki 3 jajka, białka i żółtka osobno 80 g drobnego
cukru do wypieków 75 g mąki pszennej mak, do posypania gęsty dżem lub marmolada, do przełożenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i ubijać. Do ubitej masy bezowej dodać żółtka, ubić. Wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okragłą tylką o szerokości 1 cm i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Przed samym pieczeniem posypać makiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Często piekę je na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu. Wystudzić, przełożyć dżemem.
Polubili:
MonSonik
Użytkownicy także przypinają: