jootka od elew1
nastoletniewypiekanie.blogspot.com
Ciasto Śnieżny puch
Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)
Spód:
ok. 200 g herbatników
Śnieżny puch:
500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
1 szkl mleka
2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe)
500 ml wrzącej wody
Kokosowa posypka:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki.
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
fochild
mój serniczek właśnie chłodzi się w lodówce :) pysznie się zapowiada ^_^ natomiast masę miałam bardzo rzadką i myślałam że nie wyszło, po czym stwierdziłam, że raz kozie śmierć i wlałam ją na herbatniki... 5 minut w lodówce i sernik Ulala! :D mega ;)
tola130
zrobilam I niestety przypalilam troche posypke kokosowa. ale uratowam ja cukrem wanil o waniliowym. ogolnie wyszedl mi strasznie rzadki ten puch. ale sprobuje z serkiem macarponne
Lady_E
mniam!
kokaina
Zrobiłam, spodziewałam się czegoś innego. Efekt końcowy wyszedł ok. Galaretka tylko mi tu nie pasuje. Wiórki -świetny pomysł. Do kawy jest dobre.
Czarnastz
Ja zrobiłam ale z sera z wiaderka i może to był błąd nie smakowało mi konsystencja fajna ale smak mi nie podpasowal
gutkaciu
Wtedy też wiórki bedą świetnie pasować.
gutkaciu
polecam zrobic je bez sztucznej bitej śmietany i galaretek, które zmieniają smak. w zamian użyć śmietankę 30% i żelatynę. jesli ktoś uważa ze to za tluste to zamiast samej śmietany zmieszać ja z jogurtem naturalnym. (moim zdaniem jeszcze smaczniej)
slupik12
ja jutro zrobie mamie :)
kaskas12
na pewno wypróbuje! :)
Karolinaabuz
Uwielbiam, szybki sprawdzony. Ja robię biszkopt na spód. Do śnieżnego puchu daje galaretkę cytrynową, na śnieżny puch dżem morelowy z biedronki (może być jakikolwiek), na to dopiero kokos. Mniam. Nie wyobrażam sobie bez dżemu. :P
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.