CZARNUSZEK SEROWO-KOKOSOWY
Ciasto:
- 4 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 4 łyżki kakao,
- 3-4 łyżki dżemu,
- ½ szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- ½ szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 ½ szklanki mleka
Masa serowo-kokosowa:
- 30 dag białego sera,
- 1 jajko,
- ½ opakowania budyniu śmietankowego,
- 3-4 łyżki kaszy manny,
- ½ szklanki cukru,
- ok. 15 dag wiórków kokosowych,
- 5-6 łyżek śmietany,
- garść rodzynek
Wykonanie:
Jajka, dżem, kakao, cukier, cukier waniliowy zmiksować dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. po trochu dodawać mleko i olej cały czas miksując. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać wiórki, kaszę mannę, budyń, jajko i wymieszać. Dodać sparzone rodzynki i ponownie wymieszać. Wylać na przygotowaną blaszkę. Na ciasto nakładać łyżką masę serowo-kokosową. Piec ok. 50 minut. Wystudzić. Ciasto można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
Użytkownicy także przypinają: