Więcej zszywek z tablicy

Makowce

Tort "Norka kreta"...
Ciasto trójwarstwowe

Торт ...
Ciasto miodowe z kwaśną śmi...
Paleo morelowe ciasto z mak...
Ciasto morelowe makowe

Moh...
Ciasto z makiem i figami

F...
Makowo-cytrynowe ciasto
Zit...
Jabłkowo makowy tort z cyna...
Ciasto z makiem, orzechami ...
jarecka

jarecka

Dodane 19.07 o 18:02
Obserwuj
Jabłkowo makowy tort z cynamonem i bitą śmietaną

Apfel-Mohn-Kuchen mit Zimt-Schlagsahne

Do ciasta kruchego

+ 200 g mąki
+ 100 g masła
+ 50 g cukru
+ 1 szczypta soli
 Nadzienie makowe:

+ 200 g maku mielonego
+ 400 ml mleka
+ 1 opak budyniu w proszku, wanilia
+ 90 g cukru
+ 1 paczkę cukru waniliowego
+ 1 jajko
Warstwa jabłka:

+ 750 g jabłek
+ 3 łyżeczki mąki
+ 40 g cukru
+ 1 cytryna, sok z tego
+ 1/2 łyżeczki cynamonu

Do kremu:

+ 300 ml śmietany
+ 1 paczkę cukru waniliowego
+ 1 opakowanie stabilizatora kremowego np. Dr. Oetker
+ 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto kruche: wymieszaj składniki, najpierw te suche, a następnie mokre i dobrze zagnieć. Owinąć  w folię przez 1-2 godziny zostaw w lodówce.

Warstwa makowa: podgrzej mleko w rondelku, dodaj cukier, jajko, budyń ​​w proszku i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mak, krótko podgrzej, a następnie pozwól ostygnąć.

 Warstwa jabłkowa: obrać jabłka  i pokroić na małe kawałki, a następnie wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszać, aż sok z cytryny dobrze się rozpuści.

Ostatnią warstwą jest krem, po prostu ubij śmietanę na sztywną ze wszystkimi składnikami do kremu, cynamonu można dać znacznie więcej niż w przepisie, a następnie włóż do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto kruche między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i włóż do wysmarowanej formy. Naciśnij mocno i kilkakrotnie ukłuć widelcem, następnie piecz przez 10 min i pozostaw do ostygnięcia. 
Najpierw rozprowadź masę maku na schłodzonym placku, a następnie na tę warstwę połóż kawałki jabłek  i piecz przez 35-40 minut. Następnie niech ostygnie ponownie, zanim śmietanka rozleje się na ciasto, w przeciwnym razie po prostu topi się i ucieka z ciasta.
 Ciasto smaczniejsze jest następnego dnia. Więc jeśli masz czas i ochotę, możesz zrobić ciasto dzień wcześniej.

Jabłkowo makowy tort z cynamonem i bitą śmietaną


Apfel-Mohn-Kuchen mit Zimt-Schlagsahne

Do ciasta kruchego

+ 200 g mąki
+ 100 g masła
+ 50 g cukru
+ 1 szczypta soli
Nadzienie makowe:

+ 200 g maku mielonego
+ 400 ml mleka
+ 1 opak budyniu w proszku, wanilia
+ 90 g cukru
+ 1 paczkę cukru waniliowego
+ 1 jajko
Warstwa jabłka:

+ 750 g jabłek
+ 3 łyżeczki mąki
+ 40 g cukru
+ 1 cytryna, sok z tego
+ 1/2 łyżeczki cynamonu

Do kremu:

+ 300 ml śmietany
+ 1 paczkę cukru waniliowego
+ 1 opakowanie stabilizatora kremowego np. Dr. Oetker
+ 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto kruche: wymieszaj składniki, najpierw te suche, a następnie mokre i dobrze zagnieć. Owinąć w folię przez 1-2 godziny zostaw w lodówce.

Warstwa makowa: podgrzej mleko w rondelku, dodaj cukier, jajko, budyń ​​w proszku i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mak, krótko podgrzej, a następnie pozwól ostygnąć.

Warstwa jabłkowa: obrać jabłka i pokroić na małe kawałki, a następnie wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszać, aż sok z cytryny dobrze się rozpuści.

Ostatnią warstwą jest krem, po prostu ubij śmietanę na sztywną ze wszystkimi składnikami do kremu, cynamonu można dać znacznie więcej niż w przepisie, a następnie włóż do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto kruche między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i włóż do wysmarowanej formy. Naciśnij mocno i kilkakrotnie ukłuć widelcem, następnie piecz przez 10 min i pozostaw do ostygnięcia.
Najpierw rozprowadź masę maku na schłodzonym placku, a następnie na tę warstwę połóż kawałki jabłek i piecz przez 35-40 minut. Następnie niech ostygnie ponownie, zanim śmietanka rozleje się na ciasto, w przeciwnym razie po prostu topi się i ucieka z ciasta.
Ciasto smaczniejsze jest następnego dnia. Więc jeśli masz czas i ochotę, możesz zrobić ciasto dzień wcześniej.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ciasta i słodkości
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: