bershka999

Miło że tu jesteś. Moja zszywka będzie przedstawiała rzeczy które sama robię bądź kupuję.Tworzę również filmiki kulinarne na YT, którymi bedę się z Wami dzielić.Mam nadzieję, że moja praca przyda Ci się do konkretnego celu.Zostań ze mną na dłużej!
bershka999
Moje tablice obserwuje 390 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Lublin
KURCZAK ZE SZPINAKIEM
Filety z kurczaka zapiekane pod kremowym sosem szpinakowym Toaletka *.* BISZKOPT

W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość 7 cm (jak na zdjęciach, mam wysoką formę). W klasycznej tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 5 cm wyrasta po same brzegi formy, czyli ma wysokość 5 cm.

Składniki na biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

/uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Co robić, jeśli biszkopt nie wyrasta lub opada po upieczeniu? 

Prześledź sposób wykonania, co mogłeś zrobić inaczej? Czy dobrze odmierzyłeś mąkę i pozostałe składniki? Może użyłeś innej mąki niż pszennej? Czy prawidłowo ubiłeś białka (nie przebiłeś)? A może mało delikatnie wymieszałeś je z pozostałymi składnikami i białka opadły? Biszkopt jest bez dodatku proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki prawidłowo ubitym białkom. 

Smacznego :-). Paznokcie żelowe Roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym, to pomysł na dość szybki obiad, który można zrobić np. dzień wcześniej, a później tylko odgrzać roladki w sosie.


    360g schabu (5 plastrów)
    5 plasterków sera
    5 plasterków szynki
    pieprz, sól, papryka słodka do smaku
    2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
    3/4 szklanki wrzątku (150ml)
    pół szklanki śmietanki kremówki (125ml)
    natka pietruszki
    olej rzepakowy do smażenia
    1 czubata łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody (do zagęszczenia sosu)

Schab umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na każdy plaster schabu nałożyć plasterek szynki i sera, zwinąć w roladki.
Na patelni rozgrzać olej, zarumienić roladki z każdej strony.
W szklance wymieszać 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej z wrzątkiem. Wlać na patelnię i dusić całość przez ok. 15 minut. Kolejno dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
W 1/3 szklanki wody wymieszać czubatą łyżkę mąki pszennej, dodać do sosu, dokładnie wymieszać.
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY